Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Szczęśliwy, a zarazem trochę przerażony...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie wiem coś Ty czytał Ryjoslawie, ale mam wrażenie, że instrukcję aparatu omijałeś szerokim łukiem, a to błąd. Zacznij od tej niezbyt skomplikowanej książeczki

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z autopsji wiem, że gdy zaczyna się przygodę z fotografią (w ogóle), to najwięcej można nauczyć się z instrukcji obsługi (tzn. jeśli chodzi o literaturę). Zgłębianie bardziej zaawansowanych pozycji książkowych, w Twoim wypadku, nie ma jeszcze sensu, bo tylko ci namieszają. To tak jak z czytaniem. Najpierw elementarz i "Ala ma kota", a dopiero potem lektury.
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryjoslaw Zobacz posta
    Szczęśliwy, a zarazem trochę przerażony...

Witam wszystkich!
    Dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem Canona 400D....
    Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Po tytule wątku wnioskowałem że zostaniesz ojcem ... konstruuj lepiej temat
    ROTFL Załącznik 4142 Załącznik 4143
    dzięki za poranną porcję śmiechu :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Nie wiem coś Ty czytał Ryjoslawie, ale mam wrażenie, że instrukcję aparatu omijałeś szerokim łukiem, a to błąd.
    No to masz złe wrażenie kolego, może nie czytałem instrukcji "od deski do deski" ale przegladałem i czytałem podstawy użytkowania aparatu.

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Witam.

Ja w swoich początkach fotografując analogowym EOS 5 z dwoma stałkami: 50 i 24 mm, większość zdjęć robiłem na manualu i z ręcznym ostrzeniem. Zapisywałem te nastwy i ... nie polecam . Nie do wszystkich tematów.

Można prościej ale na pewno nie szybciej. Szybko to ... nie da rady.

Praktyka czyni Mistrza.

Życzę wielu udanych fotografii i radości z tego, co się robi.
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryjoslaw Zobacz posta
    No to masz złe wrażenie kolego, może nie czytałem instrukcji "od deski do deski" ale przegladałem i czytałem podstawy użytkowania aparatu.
    Hmm...

Czytając uważnie to co napisałeś proponowałbym abyś:
    1. zaczął zabawę od trybów automatycznych,
    2. po kilku tygodniach sprawdź co Ci włąściwie nie pasuje w zdjeciach gdy aparat decyduje za Ciebie,
    3. przeczytał jeszcze raz (UWAŻNIE) rozdziały dot. ustawień kreatywnych,
    4. kupił sobie jakąś dobrą książkę np. z nowszych polecam tą: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6625
    5. przeczytał ją
    6. zaczął jeszcze raz w zabawę z trybami kreatywnymi.
    IF coś nie tak GO TO pkt 1

bez urazy...

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

całkiem sympatyczny jest kurs fotografii national geografic (kiedyś był w kioskach, teraz widziałem na osloskop.net), ale najlepiej (po prostu) cykać, cykać i jeszcze raz cykać (byle nie bezmyślnie). I tak jak koledzy radzą, najpierw oswój się z trybem P, potem Tv i Av, M-kę sobie zostaw na troszkę później - jak już dojdziesz do wprawy

P.S. Kit ma wiele ograniczeń, ale na dobre poznasz je jak się już nim pobawisz. Wtedy nabierzesz ochoty na coś lepszego
    Regulamin pkt 8.

roback
    Guest

Domyślnie

Pozwolę się wtrącić.

Tryby automatyczne - zielony prostokąt i cała reszta - można sobie MZ odpuścić w ogóle - ew. na _samym_ początku pobawić się w cykanie tego samego kadru automatem a potem bardziej samodzielnie (P jest nazywany trybem kreatywnym).

Uwaga druga - początkowo z trybów na prawdę kreatywnych to polecam TV - tylko trzeba uważać czy aby w wizjerze nie miga "przysłona" = za jasno/za ciemno z takim czasem. Generalnie ustawić na ok. 1/60 sek lub więcej (pod kit'a), przy szerokim kącie i w ciemnicy można nieco wydłużyć, ale na szerszym końcu to i "dziura" większa.

Uwaga trzecia - po zrozumieniu, opanowaniu Głębi Ostrości - pobawić się trybem AV - uważając na czasy - powinny być podobne do tych podanych powyżej (po obliczeniach aparatu). Inaczej zdjęcia zapewne będą poruszone.
    {Mała dygresja: jedno z moich pierwszych zdjęć to ruszające londyńske metro - Jubilee Line - czas 1.6 sek - ostre. Później przeczytałem, że ostre wychodzą jak się ma czas nie krótszy niż 1/(ogniskowa * crop) i od tamtego czasu już 1 sekunda to wyzwanie nie do przejścia :/ Koniec dygrescji}

Po czwarte - tryb M - jak na prawdę będziesz potrzebował istotnie zmienić to co aparat sam ustawi - ale generalnie jak prześwietla/niedoświetla to zawsze jest korekta ekspozycji. Co innego z lampą (zewnętrzną, bo "kukułka" chyba niech lepiej sobie siedzi zamknięta).

Po piąte - z nudów albo po serii nieudanych zdjęć (kolorystycznie, EV) możesz pozastanawiać się na RAW+JPG. Jak już suwaczki w dowolnej wywoływarce nie będą totalnie psuły zdjęcia - w porównaniu do JPG z puszki może zostać samo RAW.

Po szóste - _przed_ obróbką w PS/GIMP/cokolwiek najpierw zalecam przeczytanie Tips&Tricks z tego forum - w szczególności Janusz Body napisał całą serię rewelacyjnych poradników.

Ja jestem na początku ścieżki (od IX.2007), która z grubsza wyglądała podobnie jak napisałem powyżej, więc dalszych kroków raczej nie podpowiem. Mogę jednak podpowiedzieć co innego - mniej czasu na CB (bez urazy dla kogokolwiek) - więcej czasu z aparatem w ręku. I udanego focenia :-)

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

mialem podobny przypadek co ty ;] kupilem 1 lustro (300d) i na poczatku nie wiedzialem co gdzie i jak, po 1 instrukcja (zebys poslugiwal sie sprzentem intuicyjnie a nie grzebal 30minut zanim cos ustawisz) po 2 net/ksiazka po 3 praktyka ;] jak to wszystko polaczysz napewno sie nauczysz (ja mam lustro od 3 tyg a juz mysle ze wiem dosc duzo - patrzac na to ze moja wiedza byla 0). Ja foty robie zawsze na Manualu, nie wiem czemu, jakos mi tak wygodniej, co do ekspozycji to z tym roznie bywa, przy kitowym obiektywie zwykle jak mam zwykle jak mam ekspozycje na 0 to fota jest niedoswietlona (choc niby wszystko jest git), wiec poproboj przy robieniu fotek roznych ustawien (ja 1 foto robie zwykle na 3/4 ustawieniach zmieniajac ekspozycje w zakresie 0-1 ;])

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów