Dorobisz się tego, że twoje zdjęcia będą w sklepach wisiały z podpisem "tego Pana nie obsługujemy".
Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo
fakt nie napisałeś że ty tylko twoja rodzina.
Mnie by coś takiego do głowy nie przyszło.
Po kosztorysie i postach - nasuwa się wniosek - niadaleko pada jabłko od jabłoni.
szczególnie po twoich stwierdzeniach:
"Stwierdziłem, że może być z tego fajna intryga"
"Informując o całej sprawie starszego, ten ostatni się napalił, gdyż on jeszcze bardziej lubi takie zadymy."
Zdanie podtrzymuję.
A pisanie "oddałem rolkę kobiecie (kolejny błąd :P)." poza tym że na upartego moze być uznane za sprzeczne z prawem świadczy dodatkowo o twoim wychowaniu a raczej jego braku.
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
Zgadza sie, uzywalem rowniez BW 400CN i Ilforda XP2, ale stwierdzielm ze nie warto przeplacac. 400CN bardzo mnie rozczarowal.
I tak wszystkie filmy u mnie przechodza przez skaner, a tani Profoto BW 400 bardzo dobrze sie skanuje i ma bardzo male przyjemne ziarno. Standardowe filmy ISO 400 bw wolane w ID-11 maja duzo wieksze ziarno.
Film tani i mamy pewnosc procesu C-41, ponadto szeroki tonalnie.
Do tej pory go uzywam i jeszcze dlugo bede, mimo ze wystartuje z 5D. Przykladowe ze slubow, np:
http://www.szwayko.republika.pl/slub...a/target3.html
http://www.szwayko.republika.pl/slub.../target81.html
http://www.szwayko.republika.pl/slub...a/target9.html
http://www.szwayko.republika.pl/slub.../target74.html
http://www.szwayko.republika.pl/slub.../target82.html
Jezeli sie uzywa zawsze skanera to nalezy nieco zweryfikowac wybor filmow i wybierac te mniej geste. Duzo osob np. przeszlo z Reali na tansze Superie 200, ktore mocniej naswietlane swietnie sie skanuja.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No i chyba na nic swiecej nie licz.
Taki zwyczaj ze daja ci w ramach rekompensaty nowa rolke.
Na przyszlosc.
Ja zawsze patrze co jest pisane na kopercie - czy C-41 czy E-6 i zeby nie ciac. Im mniej ruszaja film tym mniej rys i brudow. Wole sam w domu pociac.
I stosujac te regule mam naprawde czyste negatywy do skanowania bez zadnych czasochlonnych i nie zawsze sprawnych ICE.
Swoja droga standardowy proces BW to rob w domu, naprawde niewiele to kosztuje (ID-11 - rok moze stac x10rolek = 22zł, utrwalacz na litr =8zl, troche octu, zwilzacz okolo 10zl, woda destylowana 4zł).
I rolka wychodzi okolo 4-5zł. Jak masz koreks.
Ostatnio edytowane przez szwayko ; 19-02-2008 o 10:51 Powód: Automerged Doublepost
Nie lubię się kłócić z forumowiczami, bo zazwyczaj nie prowadzi to do żadnego sensownego zakończenia, ale napiszę tylko, że kosztorys to pewnego rodzaju żart sytuacyjny, ironia, czy jak to tam jeszcze można nazwać. Chyba nie myślisz że ośmieliłbym się być tak beszczelny/głupi i napisać pismo do Dyrektora MM, że ma mi zwrócić za popsute drzwi od samochodu, którym byłem na plenerze. No chyba, że "nie czujesz" tego żartu. No ale zawsze możesz jeszcze zasugerować się takim czymś jak emotikonki. One też czasami sygnalizują, "co autor miał na myśli"Nie wiem czy wychowanie, czy jego brak, ale miałem już wieeele sytuacji, w których to kobiety zawiniły. Jednak co facet to facet. I nie jestem z tą opinią sam : mój profesor od geografii, jeden z największych autorytetów w naszej szkole sam mówił, że podczas jego 17-letniej kariery zawodowej (nauczyciela) nie zanotował jakichkolwiek anomalii odnośnie zachowania nauczycieli płci męskiej. Za to pamięta wiele sytuacji związanych z kobietami. Nie będę pisał tu jakie "wybryki" wymienił, ale gwarantuję, że takie rzeczy nie są normalnością w szkole, nawet wykonywane przez ucznia, a co dopiero przez nauczyciela.Nie to żebym nie czuł się dzieckiem neostrady, bo co prawda jestem i dzieckiem i mam neostradę(a bardziej szczegółowo mówiąć - Liveboxa), ale jeżeli potraktować tą opinię nie dosłownie tylko tak, jak się ją traktuje w slangu internetowym, to wypraszam sobie. Chyba można być wkurzonym na MM, że przyjęli film do obróbki ręcznej i wywołali go w C41. I chyba również można próbować walczyć o coś, co nie jest prawnie zagwarantowane, ale też nie jest prawnie niezagwarantowane. Jak dla mnie, to ta sprawa jest kwestią ugodową i wydaje mi się, że mam pewne szanse dostać coś więcej niż w/w 2 rolki filmów średniej jakości. No i jeszcze jedno : przepraszam wielkich canonowiczów za to, że nie wiedziałem, że MM nie wywołuje ręcznie. Tylko że dla mnie ta sytuacja wygląda trochę inaczej, gdyż jest to mój drugi (DRUGI) negatyw na analogu i nie jestem w tych sprawach tak oblatany jak wy. Po prostu myślałem, że jak przyjmą, to znaczy, że wywołają. Człowiek się myli, ale w tym wypadku większa część winy leży po stronie MM. A napisać pół strony A4 i spróbować zażądać trochę większej rekompensaty niż zaoferowali też nie zaszkodzi. Najwyżej odrzucą prośbę i wezmę to co chcą dać.
EOT, dalsza rozmowa zbędna, prawdopodobnie będą same kłótnie, mogę ew. za 2 tyg napisać jaką dostałem odpowiedź od Dyrektora MM, żeby inni wiedzieli "czy warto".
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
Ja miałem bardzo wiele sytuacji, gdzie zawinił mężczyzna. Włącznie ze spowodowaniem wypadku, w wyniku którego moje auto poszło na złom. A żadna kobieta nigdy nawet nie musnęła lakieru mojego samochodu. I co z tego wynika? NIC! Debili można bez problemu znaleźć zarówno wśród blondynów jak i brunetów, wśród prawo- i leworęcznych, wśród starych i młodych, wśród kobiet i mężczyzn. A nawet wśród homo- i heteroseksualistów. A szufladkowanie ludzi na podstawie takich cech to zdecydowanie brak wychowania albo, po prostu, zwykła głupota.
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 20-02-2008 o 09:20
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie