Pociesze Cię: jeśli naświetlałeś tą Delte na 3200 to zdjęcia i tak wyszłyby do d...uszy :-D
Pociesze Cię: jeśli naświetlałeś tą Delte na 3200 to zdjęcia i tak wyszłyby do d...uszy :-D
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Tradycyjne materiały BW to jest w tej chwili nisza. Większość niszowców albo woła samemu albo oddaje znajomym. Laby, te którym się jeszcze chce to robić, siłą rzeczy, nie mogą wołać jak należy, mieszając roztwory osobno dla każdej rolki bo takie wołanie musiałoby kosztować 20 - 30 zł.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Żaden lab nie wywoła tego w odpowiedniej chemii, gdyż to by się po prostu nie opłacało (chyba, że płacisz 25-30zł za wywołanie rolki), gdyż taki byłby faktyczny koszt wymoczenia tego w świeżym ilfosolu (który szybko się psuje i do tanich nie należy), z doliczeniem czasu i umiejętności potrzebnych na cały proces. Pewnie wołają w rodinalu lub w t-maxie rs (który teoretycznie powinien być ok do nowoczesnych materiałów, ale to nieprawda, uwierz mi ;] )
No i dlatego jak koniecznie wołać w lab'ie, to lepiej kupić b&w do C-41.
Ja nie mam warunków ani ochoty w rozkładanie się z chemikaliami, więc dla zabawy w analoga kupiłem Kodaka Profoto 400 BW.
EDIT:
A lab który wywoła Deltę, to tyle kosztuje...
Ostatnio edytowane przez tmaciak ; 18-02-2008 o 22:05
Pozdrawiam, Tomek
Canon LS-120PC II
To ja tylko dodam,że historia drzwi od samochodu zakończyła się happy endem(już naprawione).Więc może Twój problem też się jakoś szczęśliwie rozwiąże.A swoją drogą to mocno zdolni ludzie tam muszą pracować...Ja się już z 3 razy zawiodłem na MM i zawsze patrzę z niechęcią na ten sklep.
Dobry materiał, o małym ziarnie i ogromnej pojemności tonalnej. Jeszcze mogę polecić ilforda xp2. Teoretycznie ma iso400, ale można naświetlać w zakresie 200-1600 i dzięki temu otrzymać pożądany kontrast. Jak by nie patrzeć, daje to już pewną namiastkę materiału klasycznego![]()
zapomnij o FOTONIE!!!!!!!!!! broń sie nogami i rękami!!!! akurat spip**** mi dwa filmy..jeden kolor przeżyłam...
drugi B&W do recznego...po pierwsze czekaąłm dwa tygodnie dłuzej!!!bo im sie zrobic nie chciało, po drugie filmy hmm co tu dużo gadać do d*** i strasznie porysowane...masakra poprostu..
jest tam pani, która sama robi chemie i wywołuje reczne...ale gdybym od razu miałą wgląd na to jak wyglada film i potem po skanowaniu jak to widac na kompie to dostałoby im sie niezły ochrzan.....
zreszta obsługa..tez pozostawia wiele do życzenia
Ostatnio edytowane przez kropelka_ona ; 18-02-2008 o 22:52
Kodak Professional BW400CN : www.micles.cba.pl/stara_galeria/b&w/ Ale 400 na Przyłęki było za mało, a w szafce kusiło 3200. Myślałem że mi to zrobią, ale się przeliczyłem. No i widać, że foton też odpada. To gdzie ja to będę teraz wołał? Niezłe zadupie z tej Bydgoszczy : nie skanują, nie wołają ręcznie, chyba czas wypełnić niszę.