Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 60

Wątek: Rekompensata za zepsuty negatyw.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Pociesze Cię: jeśli naświetlałeś tą Delte na 3200 to zdjęcia i tak wyszłyby do d...uszy :-D
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    Nie pisałem, że nie wołają, tylko, że robią to w chemii niedostosowanej do materiałów o wysokiej czułości, więc i tak otrzymałbyś fotomasakrę.
    Dobra : prawdopodobnie wołają w chemii dostosowanej do materiałów o wysokiej czułości, gdyż będąc w tym zaprzyjaźnionym labie stwierdziłem, że koleś który ze mną gadał zna się na rzeczy i mówił, że zna tam jedną babkę, która to robi.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tradycyjne materiały BW to jest w tej chwili nisza. Większość niszowców albo woła samemu albo oddaje znajomym. Laby, te którym się jeszcze chce to robić, siłą rzeczy, nie mogą wołać jak należy, mieszając roztwory osobno dla każdej rolki bo takie wołanie musiałoby kosztować 20 - 30 zł.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Dobra : prawdopodobnie wołają w chemii dostosowanej do materiałów o wysokiej czułości, gdyż będąc w tym zaprzyjaźnionym labie stwierdziłem, że koleś który ze mną gadał zna się na rzeczy i mówił, że zna tam jedną babkę, która to robi.
    Żaden lab nie wywoła tego w odpowiedniej chemii, gdyż to by się po prostu nie opłacało (chyba, że płacisz 25-30zł za wywołanie rolki), gdyż taki byłby faktyczny koszt wymoczenia tego w świeżym ilfosolu (który szybko się psuje i do tanich nie należy), z doliczeniem czasu i umiejętności potrzebnych na cały proces. Pewnie wołają w rodinalu lub w t-maxie rs (który teoretycznie powinien być ok do nowoczesnych materiałów, ale to nieprawda, uwierz mi ;] )

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

No i dlatego jak koniecznie wołać w lab'ie, to lepiej kupić b&w do C-41.

Ja nie mam warunków ani ochoty w rozkładanie się z chemikaliami, więc dla zabawy w analoga kupiłem Kodaka Profoto 400 BW.

EDIT:
    A lab który wywoła Deltę, to tyle kosztuje...
    Ostatnio edytowane przez tmaciak ; 18-02-2008 o 22:05
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

To ja tylko dodam,że historia drzwi od samochodu zakończyła się happy endem(już naprawione).Więc może Twój problem też się jakoś szczęśliwie rozwiąże.A swoją drogą to mocno zdolni ludzie tam muszą pracować...Ja się już z 3 razy zawiodłem na MM i zawsze patrzę z niechęcią na ten sklep.
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Ja nie mam warunków ani ochoty w rozkładanie się z chemikaliami, więc dla zabawy w analoga kupiłem Kodaka Profoto 400 BW.
    Dobry materiał, o małym ziarnie i ogromnej pojemności tonalnej. Jeszcze mogę polecić ilforda xp2. Teoretycznie ma iso400, ale można naświetlać w zakresie 200-1600 i dzięki temu otrzymać pożądany kontrast. Jak by nie patrzeć, daje to już pewną namiastkę materiału klasycznego

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta

Wołają, bo będąc w tym labie który miał wystawić opinię powiedziano mi, że ręczne wołanie jest w naszym bydgoskim Fotonie (odziwo, pomimo tego, że znajomy taty powiedział, że tam nie ma już "specjalistów" i zostały tylko panie które przyjmują, wkładają do maszyny/wysyłają do wołania gdzie indziej.).

zapomnij o FOTONIE!!!!!!!!!! broń sie nogami i rękami!!!! akurat spip**** mi dwa filmy..jeden kolor przeżyłam...
    drugi B&W do recznego...po pierwsze czekaąłm dwa tygodnie dłuzej!!!bo im sie zrobic nie chciało, po drugie filmy hmm co tu dużo gadać do d*** i strasznie porysowane...masakra poprostu..
    jest tam pani, która sama robi chemie i wywołuje reczne...ale gdybym od razu miałą wgląd na to jak wyglada film i potem po skanowaniu jak to widac na kompie to dostałoby im sie niezły ochrzan.....
    zreszta obsługa..tez pozostawia wiele do życzenia
    Ostatnio edytowane przez kropelka_ona ; 18-02-2008 o 22:52

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    Dobry materiał, o małym ziarnie i ogromnej pojemności tonalnej.
    No, nie narzekam na Kodaka, wręcz przeciwnie ostatnio zakupiłem kolejne 5 rolek Trudno go popsuć i podczas naświetlania i podczas wołania
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    kupiłem Kodaka Profoto 400 BW.
    Kodak Professional BW400CN : www.micles.cba.pl/stara_galeria/b&w/ Ale 400 na Przyłęki było za mało, a w szafce kusiło 3200. Myślałem że mi to zrobią, ale się przeliczyłem. No i widać, że foton też odpada. To gdzie ja to będę teraz wołał? Niezłe zadupie z tej Bydgoszczy : nie skanują, nie wołają ręcznie, chyba czas wypełnić niszę.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów