Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: [bogunow] ślubne

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

a w 300 to jak tez chyba jakos prosto pewnie kombinacja klawisza i pokretla?

Bywalec Awatar bogunow
    Miasto
    Łomża

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    a w 300 to jak tez chyba jakos prosto pewnie kombinacja klawisza i pokretla?
    Tak, jednak takie czynności są i tak zbyt uciążliwe gdy potrzebny jest natychmiastowy szybki strzał.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

no to zostaje ci przedbłysk... ale w sumie nie wim co szybsze... jesli wchodzisz do ciasnych pomieszczen, to mozesz z duzym prawdopodobienstwem przyjac ze bedziesz uzywal szerokiego... i przelaczyc na gorny punkt ... zreszta pocwicz co ci szybciej wychodzi czy przedblyski przekadrowyanie czy zmiana af i strzal.. na pewno dla jednej klatki bedzie to przedblysk ale jak robisz kilka podobnych ujec to chyba wrto zmienic AF.... kombinuj :-)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogunow
    z lampą gdy np po przekadrowaniu aktywny punkt AF trafia gdzieś daleko za główny obiekt to lampa przepala główny plan ponieważ przedbłysk pomiarowy mierzy światło w czasie naciśnięcia do końca migawki z głównego punktu AF. Co wtedy ? Może zastosować blokadę ekspozycji do błysku ? Czyli za każdym razem gdy chcę przekadrować błyskać ręcznie blokadą ekspozycji ? Najprościej byłoby zmieniać punkt AF, ale czasami nie ma na to czasu.
    Oba sposoby sa dobre - zalezy ktory dla ciebie jest wygodniejszy...
    Ja w 10D stosowalem czesto, gesto i skutecznie FEL bo bylo to o wiele szybsze i wygodniejsze dla mnie niz zmiana punktu AF (latwo wtedy przekadrowac w dowolnym kierunku a nie tylko w tym na ktory ustawie punkt AF).
    W 20D to przestalo byc potrzebne bo E-TTL II dziala sporo lepiej niz E-TTL 8)

Coś już napisał
    Miasto
    LCA

Domyślnie

Bogunow... jeśli możesz to napisz z jakich obiektywów korzystasz przy sesji ślubnej. Co do sprzętu to Rebel+580?

Jakich wartości czas/przysłona używałeś w kościele i na sali? Chodzi mi np o fotkę nr 27,63. Exif w fotkach zniknął pytam z ciekawości bo widzę że GO jest bardzo duża, a poza tym drugi plan jest ładnie doświetlony (jak długie czasy stosujesz żeby tak doświetlić tył)

Stosowałeś korektę błysku FEC? Bo z fotek widać że lampa chyba tylko lekko błyskała. Fotki nie są przepalone lampą tylko lekko doświetlone

Bywalec Awatar bogunow
    Miasto
    Łomża

Domyślnie

Na ostatnim ślubie około 90% zdjęć zrobiłem KITem 18-55, kilka zdjęć 50mm 1.8 i chyba ze 2 szt Sigmą 70-300 APO. Sprzęt to 300D + 580EX. W kościele robiłem czas=1/60, F=5,6 ISO=400. Lampa w sufit lub ściany ( kilka pierwszych jest też z lampą skierowaną na wprost). Na sali podczas tańców czas dawałem krótszy, przeważnie 1/200, F=5,6 ISO=400 lub 200. Korekcji FEC nie stosowałem. Zdjęcia robione w RAW. A to że drugi plan jest doświetlony to duża zasługa późniejszej obróbki w komputerze.

Coś już napisał
    Miasto
    LCA

Domyślnie

a uzywales FELa? Pytam bo tez używam Rebela tyle że razem z 380EX+Stofen i czasami, nawet ze stosowaniem FELa na twarze młodych, potrafi przepalić twarze (niestety przy E-TTL taki pomiar nie zawsze wychodzi idealnie )

A do rozjaśniania tła czego używasz (jeśli to nie tajemnica )?

Bywalec Awatar bogunow
    Miasto
    Łomża

Domyślnie

Nie stosowałem FEL. Jakieś drobne przepalenia można zawsze skorygować przy konwersji RAW. Do rozjaśniania tła używam Shadow/Highlight w Photoshopie oraz bardzo dobre wg mnie pluginy Kodaka z serii DIGITAL SHO.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów