Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: wina obiektywu czy body?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Palivko

Domyślnie wina obiektywu czy body?

Witam po raz pierwszy tutaj
    Od tygodnia jestem posiadaczka canona 350d z obiektywem kitowym i dokupionym 50mm/1.8 II, nie znam sie jeszcze zbyt dobrze, wiec prosze o wyrozumialosc.
    Zauwazylam na niektorych zdjeciach dziwne paski. Kilka lini pikseli w poziomie jest jasniejszych albo ciemniejszych (w roznych miejscach). Na początku wydawalo mi sie oczywiste ze to wina matrycy ale, po obserwacji wielu zdjec wychodzi na to , ze pojawiaja sie tylko przy uzyciu obiektywu 50mm.
    Co o tym sadzicie? Oddac do serwisu obiektyw czy body? mam nadzieje ze obiektyw.
    Dzieki za wszystkie uwagi

link do probki:
    http://www.flickr.com/photos/2363795...43825/sizes/o/

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Na wysokich ISO tworzą się pionowe paski, po prostu taka matryca... Skoro u Ciebie tworzą się w poziomie to dziwne, Tylko przy użyciu 50tki?
    Jeżeli tak to jest to wina obiektywu...
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    Na wysokich ISO tworzą się pionowe paski, po prostu taka matryca
    fotografowałem tym aparatem i powiem Ci, że nigdy nie widziałem tam pionowych pasków na zdjęciach nawet na max ISO
    I am FX

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Witaj
    Przykro, że na początek złe wieści, ale to raczej wina aparatu.
    W/g moich doswiadczeń żadne z uszkodzeń obiektywu nie powoduje takich efektów.
    Dla pewności zrób jeszcze kilka zdjęć, jednym i drugim obiektywem. Prawdopodobne jest, że te linie bardziej uwidaczniają się przy niedoświetleniu lub przy długich czasach. Zrób kilkusekundowe zdjęcie dekielka czyli ze szczelnie zasłoniętym obiektywem.

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Może się przysłona przycina - ja tak miałem w zenku na 1/60s
    Ale to raczej nie było zależne od obiektywu.
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Domyślnie

Zrobilam proby z dlugim naswietlaniem na obu obiektywach i nie widze tam linii. Przejrzalam tez poprzednie zdjecia i nawet na iso 100 przy 1/500 linie sa.
    Troche sie zalamuje bo czekalam na ten aparat z utesknieniem dosc dlugo a teraz takie kwiatki

A tak na marginesie, z tego co czytalam o tych obiektywach, to albo trafil mi sie dobry egzemplarz kitowy albo beznadziejna 50, bo mam wrazenie ze kit jest troche lepszy... jak na moje poczatkujace oko.

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Po tym co napisałaś:
    Cytat Zamieszczone przez Palivko Zobacz posta
    Zrobilam proby z dlugim naswietlaniem na obu obiektywach i nie widze tam linii.....
    doszedłem do wniosku takiego jak Kubaman (był pierwszy) - czyli, że są to zakłócenia spowodowane kartą pamięci lub błędami przy zgrywaniu zdjęć.
    Rodzaj tych "linii" raczej nie wskazuje na optykę! Na wszelki wypadek sformatuj kartę w aparacie. Może pożycz i sprawdź z inną kartą.
    Jeśli masz czytnik kart to wcześniej sformatuj i przeskanuj w komputerze jak zwykły dysk. Później w aparacie jeszcze raz sformatuj!
    Jeśli zgrywasz przez czytnik to zgraj bezpośrednio z aparatu. Sprawdź kabel USB i gniazdko w komputerze.
    Według mnie gdzieś w tych operacjach należy szukać problemu!

Co prawda to zdanie z ostatniego posta:
    "Ok, zrobilam nastepne testy. Przy prawie 200 zdjeciach ani razu nie bylo paskow na 18-55 , tylko 50! Czesciej na najwiekszych przeslonach 1,8 - 2,2, i czasach ok. 1/20 - 1/60."
    trochę wytrąciło mnie z równowagi ale nadal nie pasuje mi to na winę obiektywu.
    Chyba najwięcej pomogło by gdyby udało Ci się jakoś usystemetyzować te testy i znaleźć sytuację gdy "paski" pojawiają się na 100%.
    Napisz jakie wyszły wyniki to może coś jeszcze wymyślimy

Domyślnie

Przy pewnych ogniskowych rzedu 18-28mm, jak sie trafi, kit faktycznie nie jest zly. A nawet lepszy od "piecdziesiatki", a to z racji tego ze "piecdziesiatka" tych ogniskowych nie posiada

Ustaw moze kit na 50mmi i strzel obydwoma obiektywami kilka zdjec przy tych samych przyslonach i czasach. Bedziesz miala porownanie i przy okazji dowod dla sklepu na to, ze faktycznie ta 50tka jest walnieta a nie body i kwalifikuje sie do wymiany.

I pokaz co ci wyszlo z jednego i drugiego obiektywu, bom ciekaw tego zjawiska
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

moim zdaniem masz uszkodzone pliki, może karta jest padnięta, może coś przy zgrywaniu
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Ok, zrobilam nastepne testy. Przy prawie 200 zdjeciach ani razu nie bylo paskow na 18-55 , tylko 50! Czesciej na najwiekszych przeslonach 1,8 - 2,2, i czasach ok. 1/20 - 1/60.

Specjalnie dla VomitroN'a zrobilam tez zdjecia dwoma obiektywami przy tych samych parametrach:
    http://www.flickr.com/photos/2363795...7603934503251/

Dzieki za wszystkie odpowiedzi

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów