Strona 13 z 20 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 192

Wątek: HDR- po co i jak to zrobić??

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Deka Zobacz posta
    Mówienie o technice bez przykładów jest jak opowiadanie o smaku lizaka, bez jego próbowania. Nie będę przytaczał innych przykładów bo nie wypada
    Jasne, ja chciałem temat pociągnąć w kierunku nie samego żonglowania narzędziami a ich zasady działania.

A co do "wypada lub nie" (nie pamiętam, gdzie to słyszałem/czytałem):
    Otóż pewien osobnik w towarzystwie młodych panien użył dwuznacznego sformułowania i został upomniany przez starszą panią, że gorszy owe młode osoby. Bronił się tak: "Szanowna pani, jeśli istotnie młode damy są tak niewinne, to nie mogły źle zrozumieć tego, co powiedziałem. Jeśli zaś nie są, to zechce łaskawa pani już nie do mnie kierować pretensje..."
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Jak na mój gust to wersja z DPP jest ladniejsza
    Faktycznie - ta druga zalatuje rykowiskiem po prawej na dole
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 25-02-2008 o 00:31 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mówienie o technice bez przykładów jest jak opowiadanie o smaku lizaka, bez jego próbowania. Nie będę przytaczał innych przykładów bo nie wypada

Teraz próba DRi z jednego pliku RAW.

Czekam na wasze propozycje. Na pewno da się zrobić dużo lepiej niż u mnie.

Ale ten przykład zupełnie nie wymaga psucia DRI czy HDRem. Wywołanie RAWa i minimalne poprawki w PS i wychodzi całkiem przyzwoite zdjęcie bez udziwnień.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wiele zdjęć zrobionych przeze mnie z filtrem polaryzacyjnym nie wymaga mocnych poprawek, a tu go użyłem. Cieszę się, że w wielu przypadkach go użyłem i tak naprawdę przy użyciu softu typu Photomatix nie wiele więcej się da uzyskać niż samym filtrem, a to dowodzi fakt już znany, że im lepiej przygotujesz materiał wstępny tym mniej będzie przy nim pracy.

Coś już napisał Awatar P_i_t_t

Domyślnie

@Jacek Deka

Zaproponowana przez Ciebie scena jest w zupełności nieźle naświetlona by ją wywołać w jednym podejściu. Nie trzeba do tego aż Photomatixa.

Efekt finalny jaki Ci wyszedł ma po pierwsze zmasakrowane niebo a po drugie nienaturalnie rozkładające się cienie na fasadach budynków (typowa przypadłość tego programu).

Poza tym - nie trzeba tak mocno rozjaśniać wszystkich szczegółów w cieniach. Cierpi na tym zarówno plastyka zdjęcia jak i również jego przestrzenność.

Moja propozycja na szybko to minimalnie rozjaśniony oryginał (zaraz na etapie "wywoływania", opcja fill-light). Bardziej niż tonalnością (która jak najbardziej jest w normie) warto by się zająć choćby korektą perspektywy i małej winiety.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

... tak naprawdę przy użyciu softu typu Photomatix nie wiele więcej się da uzyskać niż samym filtrem,....
    Zupełnie nie. Filtrem można "spłaszczyć" tonalność pewnie o jakieś 2 EV i koniec, czyli zarejestrować scenę o rozpiętości 8-9EV. HDR pozwala na dużo więcej.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

muszę stwierdzić źe patrzę z pewnym pobłażaniem na wasze poczynania (w sposób w jaki znęcacie się na fotkami)
    widzę że mało kto zdaje sobie sprawę, jak dużo można wyciągnąć z jednej klatki, tylko w CameraRaw 4.2!!!
    bez żadnych photoatixów (LR + Mediachance + LR + PS) i innych dyrdymałów które tylko psuja jakość fotki ....

bez urazy panowie ale wasze poczynania dają czasami koszmarne efekty - noise, artefakty, zdjęcia tu pokazane wyglądają beznadziejnie w małej rozdzielczości 800x600 - jak sobie wyobrażacie wydruk takiego zdjęcia choćby w A4 przy 300ppi ?

Przemek - jestem pełen podziwu dla twoich prac ,ale to co ostatnio wystawiasz, w tym wątku, jak i reklamowanym przez ciebie
    (http://canon-board.info/showthread.php?t=27199&page=10)

wygląda po prostu jak na pograniczu groteski i kiczu, mam m.in na myśli tę fotkę:

http://canon-board.info/showpost.php...6&postcount=86

no hard feelings ale nawet najbardziej zaawansowanie wielo-ekspozycyjne sklejki (HDRI) z bardzo zaawansowanym Tone Mapping - musza wygladać naturalnie....
    a nie tak jakby się komuś monitor zepsuł, albo zabrakło tuszu w drukarce

większość zdjęć które widzimy w kolorowych czasopismach, magazynach, katalogach wielkich korporacji, to bardzo zaawansowane zdjęcia HDRI, mimo to przeciętny człowiek-odbiorca nie może tego zauważyć, bo są obrabiane z UMIAREM, którego wam często panowie niestety brakuje ...

żeby nie było że niekonstruktywnie krytykuje, przykład jak zdjęcie wyciągnąć tylko w samym CR...

poniźej 100% crop ilustrujacy jak niewielki wpływ na pogorszenie jakości maja suwaki CR:

trzeba zaznaczyć że użyłem tylko pierwszej zakładki naprzędź w CameraRaw i poświęciłem tylko ok 10min na obróbkę,,,
    na koniec przykład jak pożądany HDRI powinien wyglądać :

http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=196

pozdrawiam i życzę wszystkim umiaru i wyczucia
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 25-02-2008 o 01:29

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

@qNick

Jeszcze kilka prób podejścia na szczyt, zakończonych... niezobaczeniem szczytu. Teraz słabsza kompresja, zgodnie z życzeniem:

http://img225.imageshack.us/img225/2258/ewg1039zt6.jpg
    http://img86.imageshack.us/img86/5696/ewg1040dc9.jpg
    http://img225.imageshack.us/img225/7060/ewg1041ah2.jpg

Tu już nie chodzi o hdr. Mamy tu takie światła, że pierwszy raz doszedłem do wniosku, iż zdjecie jest piękne i ma potencjał a jednocześnie wymaga niestety PSucia czyli lekkiej chirurgii plastycznej (maski, warstwy, te rzeczy), która jednak już wykracza poza zakres optymalizacji znany mi z wywoływarek RAW. Ja jestem z tych co to optymalizują (opierając się w przeważającym stopniu na kompozycjach Matki Natury) a nie manipulują więc i tu ograniczyłem się tylko do DPP. Photomatix to już taki ostatni szlif, żeby poprawić odbiór (w tym wątku), ale światła (ich różnorodne temperatury) wciaż są tu dla mnie wyzwaniem. Intrygujący przypadek i czuję, że bładzę. Matka Natura zawiodła? - nie wierzę.

Pojawiły nam się tu zacni doradcy. Ciekawe czy sami zechcą wejść na tą górę(jakieś jpegi, wnioski)? Na prawdę przydałby mi się tu wybawca.

ps Kurcze, dotąd byłem pewny, że produkuję się w jakimś kolejnym wątku w dziale Dla początkujących, a tu taka niespodzianka!

EDIT: "Drugie":
    Ostatnio edytowane przez ewg ; 25-02-2008 o 01:55
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    @qNick

Jeszcze kilka prób podejścia na szczyt, zakończonych... :
    Drugie jak dla mnie bardzo fajne. wrzuć może bezpośrednio tutaj.

Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Teraz próba DRi z jednego pliku RAW.

Jeden plik do pobrania w RAW

Tak wygląda po wywołaniu w DPP.

Tu wersja poprawiona Photomatix i PS (nie pamiętam jak dokładnie obrabiałem, bo to było już jakiś czas temu)

Czekam na wasze propozycje. Na pewno da się zrobić dużo lepiej niż u mnie.
    nie będę krzyczał faktycznie ten obraz nie wymaga stosowania HDR czy DRi, gdyż sam w sobie tak jak pisałem wcześniej ma dość szeroki zakres tonalny co innego ze zdjęciem "domków i chmur". Dolna fotka posklejania w matixie od razu przywodzi mi na myśl gierki z xbox 360, ale nie powiem ma swój tajemniczy urok

a opisywane zdjęcie widzę tak

LR + korekta zniekształceń i mieszanie w Psie
    Ostatnio edytowane przez Przemek Białek ; 25-02-2008 o 03:11
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    żeby nie było że niekonstruktywnie krytykuje, przykład jak zdjęcie wyciągnąć tylko w samym CR...
    Jeśli miałeś zamiar pokazać wyciąganie cieni to poszedłeś na łatwiznę wybierając najbardziej prześwietloną z trzech próbek zdjęcia. (Mam rację? - bo już skasowałem te RAWy i nie pamiętam ich nazw) Nawet mając to na uwadze i choć światła oczywiście wyglądają przez to fatalnie - przyznaję, że CR spisał się b. dobrze. - Ponadto zgadzam się z całą resztą wypowiedzi.

W przypadku górskim korzystałem jedynie ze środkowego rawa (poprawna ekspozycja), bo zawierał wszystko co potrzebne i wcale nie byłem zmuszony jakością do tak mocnego przyciemniania pierwszego planu.

Sądzę, że umiejętność estetycznego wyciągania informacji z pojedyńczych RAWów jest w praktyce (choćby statystycznie rzecz biorąc) bardziej przydatna od składania "pełnych HDRów". Już kilka fotek obrabianych w tym wątku zupełnie nie potrzebowało stosowania bracketingu ekspozycji. Ale co jeśli jakaś scena tego wyamagała a mamy tylko jeden plik? Na przykład takiego gniota (8MB):

http://rapidshare.com/files/94753516/IMG_4977.rar.html
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Strona 13 z 20 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów