Strona 14 z 20 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 192

Wątek: HDR- po co i jak to zrobić??

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    .... Już kilka fotek obrabianych w tym wątku zupełnie nie potrzebowało stosowania bracketingu ekspozycji. Ale co jeśli jakaś scena tego wyamagała a mamy tylko jeden plik? Na przykład takiego gniota (8MB):
    ...
    Jeśli mam być szczery to żadna fotka w tym wątku nie kwalifikuje się na HDRa. Jedyny wyjątek to jest ten Twój gniot Tu akurat HDR by się przydał bo rozpiętość tonalna sceny ogromna. Wyciąganie cieni przy tak dużym ich niedoświetleniu (ok. 4 EV) jest mało sensowne. W cieniach z powodu liniowości matrycy po prostu nie ma informacji.

Ogólnie to wyznacznikiem "robić czy nie HDR" jest rozpiętość tonalna sceny. Najłatwiej to zobaczyć na histogramie. "Zajęta" cała szerokość i clipping po obu stronach to wskaźnik do HDR.

Ten Twój gniot bez HDR - wołanie RAW (contarst mocno w dół a brightness mocno w górę) i potem mieszanie (overlay albo multiply) dwóch warstw powielonych, żeby odzyskać nieco kontrastu ale... w pliku za dużo szczegółów w cieniach nie ma więc cudów też nie będzie.

PS. Czy to Zakliczyn?
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 25-02-2008 o 14:00

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    PS. Czy to Zakliczyn?
    - Miasteczko Śląskie :-)

Link: http://img295.imageshack.us/img295/5...object1fe0.jpg - na razie nie działa. :-?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Bardzo nienaturalne (zwłaszcza widać to na prawej podporze) ale informacja tam niewątpliwie jest.
    Ostatnio edytowane przez ewg ; 25-02-2008 o 14:53 Powód: Automerged Doublepost
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

-.. ale informacja tam niewątpliwie jest.
    No właśnie w tym problem, że nie ma - wrzuciłem jeszcze raz, u mnie też imageshack sie zbuntował i tamten link nie działa

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zgodzić mi wypada się z drogami rozumowania Janusza Body i VanMurdera. HDR ma służyć raczej przywróceniu zdjęciu oglądanemu na monitorze wrażeń, jakie towarzyszyły oglądaniu owego kadru w rzeczywistości. Oko wespół z mózgiem potrafią nieźle "skompresować" tonalność sceny - stojąc w ciemnym pomieszczeniu i patrząc przez okno - widzimy zarówno szczegóły w cieniach pokoju (bardzo ciemne, ale jednak rozróżnialne), oraz jasne, nieprzepalone niebo. I teraz, używając techniki HDR - wystarczy tylko "przywrócić" wrażenie znane wcześniej, bez przesteru
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Nie ma jedynie słusznej metody.

Jeśli ktoś akurat (nad)używa DRI czy HDR, a drugi twierdzi, że tamten grubo odstaje od normy i powinien raczej dążyć do wiernego oddania rzeczywistości (choć sam jestem tego zwolennikiem), to ja tu widzę parę problemów (dość wielostronnie):

1. A może ktoś ma chwilowo dosyć naturalności lub chce się pobawić, albo poważniej - eksperymentować?
    2. Może mistrzowie "realiści" zbyt łatwo zakładają czyjeś odbieganie od naturalności obrazu jako tylko wynik nieumiejętnego korzystania z powszechnych, pozornie łatwych w użyciu narzędzi i objaw merytorycznej ignorancji? (Brak pokory?)
    3. A może tylko statystycznie większość "dzieł dziwnych" jest wynikiem nieumiejętnego korzystania z narzędzi, niemożności zaproponowania czegokolwiek innego lub braku podstawowej umiejętności zrobienia czegoś na prawdę naturalnie wyglądającego?
    4. Czy każdy świetnie i oryginalnie przekłamujący rzeczywistość twórca, nawet jeśli wcale nie potrafi oddać jej wiernie, zasługuje tylko na potępienie podręcznikowych/reklamowych realistów? (Czy aby nie tylko ze względu na wyżej wspomnianą staystykę?)
    5. Czy może jednak warunkiem stosowania radykalnych wariacji na temat rzeczywistości powinna być najpierw gruntowna wiedza na temat owej rzeczywistości i warsztatu koniecznego do jej możliwie wiernego odtworzenia?
    6. Skoro istotą fotografii nigdy nie było kopiowanie rzeczywistości raczej kreowanie własnej, to skąd tak wielka dziś troska o naturalne widzenie i deprecjonowanie indywidualności spojrzenia?
    7. Zbyt wielu ignorantów na rynku więc solidne podstawy i warsztat są wreszcie chlubą?
    8. Powyżej celowo o rynku, gdyż może marketing tak "kalibruje" naszą wrażliwość, żeby "wyglądało naturalnie"? (ok, to już chyba było na siłę )

Nie wymieniam tych pytań po to żeby wszczynać tu kolejną światopoglądową bitwę (starałem się być pluralistą), ale żeby pokazać, że jeśli odpowiedź na choć jedną z tych kwestii będzie pozytywna, prawdziwym pozostaje zdanie pierwsze: Nie ma jedynie słusznej metody. 8)

Jesteśmy częścią Sieci Poszukiwaczy Innych Rozwiązań, czyli Ludzkości a zabawa to nasze najlepsze, powszechne i pozornie łatwe narzędzie! :-)
    Ostatnio edytowane przez ewg ; 25-02-2008 o 19:49
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Domyślnie

SKOŃCZCIE JUŻ SIE KłÓCIĆ. To jest tak denne że już nie mogę. Jednemu sie podoba HDR drugiemu nie. Weźmy się za pracę i ocenianie. Po to założyłem ten wątek żeby się czegoś od was nauczyć a nie słuchać morałów od każdego. o to moja wizja
    Canon 400d + kit + CF2GB toshiba + LAMPA 430ex + filtr UV + polar HAMA

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wkarol90 Zobacz posta
    SKOŃCZCIE JUŻ SIE KłÓCIĆ. To jest tak denne że już nie mogę. Jednemu sie podoba HDR drugiemu nie. Weźmy się za pracę i ocenianie. Po to założyłem ten wątek żeby się czegoś od was nauczyć a nie słuchać morałów od każdego. o to moja wizja
    hehe no to oceniam 4+ może być
    a dlaczego 4+ bo:
    - mogłeś trochę bardziej pobawić się woda i odkryć więcej szczegółów
    - to samo z okiennicami i mocniejszymi cieniami, lekkie odkrycie szczegółów w nich zawartych nie zabrało by a mogło ogólnie poprawić wizerunek tego zdjęcia, w końcu zależało nam na poszerzeniu zakresu tonalnego bez ingerencji składania zdjęć...
    - wyprostować to to też by chyba trzeba bo w końcu chcemy widzieć coś co się zapamiętało a domyślam się że takich krzywizn nie było...

oczywiście to moja subiektywna ocena
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Domyślnie

ok. dzięki Przemku. Wiem nad czym popracować
    W jaki sposób ty byś ,,odkrył więcej szczegółów,,??
    Canon 400d + kit + CF2GB toshiba + LAMPA 430ex + filtr UV + polar HAMA

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

6. Skoro istotą fotografii nigdy nie było kopiowanie rzeczywistości raczej kreowanie własnej, to skąd tak wielka dziś troska o naturalne widzenie i deprecjonowanie indywidualności spojrzenia?

Jesteśmy częścią Sieci Poszukiwaczy Innych Rozwiązań, czyli Ludzkości a zabawa to nasze najlepsze, powszechne i pozornie łatwe narzędzie! :-)
    Jakże celne, trafne i lekkie - zgadzam się w 100% abstrahując od reszty wątku - to co piszesz o zabawie - jest najważniejsze - bo jutro o szóstej wstaję do roboty a w robocie nie płacą mi za foty - niestety jeszcze nie :-D

EWG - uścisk dłoni !
    Ostatnio edytowane przez delaa ; 25-02-2008 o 22:09

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wkarol90 Zobacz posta
    ok. dzięki Przemku. Wiem nad czym popracować
    W jaki sposób ty byś ,,odkrył więcej szczegółów,,??
    1. filtr shadow/highlight potem maska warstwy
    2. krzywe tak samo z maską warstwy
    3. poziomy - oczywiście z maską warstwy
    4. zmiana mieszania na screen z odpowiednik kryciem i maska warstwy

możesz popróbować co sprawdzi się najlepiej
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Strona 14 z 20 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów