Strona 11 z 18 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 192

Wątek: HDR- po co i jak to zrobić??

Mieszany widok

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek Zobacz posta
    absolutnie się z tym nie zgodzę, po pierwsze HDR czy DRI jest wytworem komputerowym a nie obrazem zarejestrowanym naturalnie, jest to montaż, dlatego o naturalności nie ma co tu mówić ,.
    A to dlaczego na miłość boską? Naturalnie widzimy (własnymi oczyma) coś około 14 do 16 EV i obydwa sposoby pozwalają zmieścić 16 i więcej EV w 8 bitach obrazu na monitorze. Dlaczego miały by być koniecznie nienaturalne?

Zarówno HDR i DRI pozwalają na uzyskanie pięknych i naturalnie wyglądających landszaftów bez koszmarnie wyglądających kolorków i sztuki przez duże G trącącej "jeleniem na rykowisku" (koń z butelką Campari zastępuje jelenia a tych dwóch facetów rykowisko ).

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez P_i_t_t Zobacz posta
    Przede wszystkim trzeba sobie zdać sprawę z podstawowych różnic między dwoma technikami DRI a HDR - i wtedy dostosować daną do naszych potrzeb.
    To bardzo ciekawe. Mógłbyś - tak od siebie - nieco więcej napisać o samych HDR i DRI, i podkreślając istotne różnice?

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek Zobacz posta
    absolutnie się z tym nie zgodzę, po pierwsze HDR czy DRI jest wytworem komputerowym a nie obrazem zarejestrowanym naturalnie, jest to montaż, dlatego o naturalności nie ma co tu mówić
    To zbyt skrajne stanowisko O ile wiem, to HDR powstał właśnie po to, żeby łatwiej było zniwelować różnicę pomiędzy sposobem widzenia przez nas a sposobem rejestrowania przez matrycę (o liniowości matrycy i tego skutkach pisał zdaje się na forum Janusz Body).
    A że z czasem ludzie zaczęli "udziwniać", to oczywiście bardzo dobrze!
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 24-02-2008 o 21:23 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Wydaje mi się że każdy z nas ma trochę inne wyobrażenia o fotografii. Z jednej strony powinniśmy focić i trochę podrasować ją w PS tak abyśmy my wykazali swoje umiejętności z puszką a nie PHOTOSHOP. To jest nie do zakwestionowania. Z drugiej strony technika daje nam przeróżne zdobycze z których powinniśmy korzystać a nawet musimy aby nadążać za technologią. Z tąd mów WNIOSEK - wszystko dla ludzi ale z umiarem. Tak aby praca oddawała to co ma oddawać a nie PRZEPYCH I ŁADNE KOLORKI. Wszystko ma wady i HDR zapewne też jak sie nie umie z niego korzystać
    Canon 400d + kit + CF2GB toshiba + LAMPA 430ex + filtr UV + polar HAMA

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ple, ple, ple...

Wolę oglądać prace z opisem jak to zostało zrobione, niż czytać brednie czy wogóle należy robić piękne HDRy i DRi i czy przesadą jest mocne ich podkręcanie.
    Jak ktoś nie chce niech nie bierze w tym udziału.
    Róbmy zdjęcia i je pokazujmy, bo dyskusje na sucho sensu nie mają. Jak ktoś pisze, że za bardzo podkręcone to niech pokaże jakie wg niego powinno wyglądać, my też to ocenimy.
    Najważniejsze jest to czy praca jest z polotem i robi na nas wrażenie, a dywagowanie czy powinna być tak czy siaka okaże się jak zobaczymy pomiędzy nimi różnice. Wtedy też będą różnice zdań, ale będą przykłady na czym mi najbardziej zależy.

Więcej zdjęć i opisów, a wspólnie nauczymy się tolerancji i różnego spojrzenia na dany temat.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Deka Zobacz posta
    Ple, ple, ple...
    [...]
    Więcej zdjęć i opisów, a wspólnie nauczymy się tolerancji i różnego spojrzenia na dany temat.
    Dobre! Szczególnie, że jesteśmy w dziale "Technika..." a nie "Galerie..." - ale co tam - tolerancja musi być, bo jak nie...!

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mówienie o technice bez przykładów jest jak opowiadanie o smaku lizaka, bez jego próbowania. Nie będę przytaczał innych przykładów bo nie wypada

Teraz próba DRi z jednego pliku RAW.

Jeden plik do pobrania w RAW

Tak wygląda po wywołaniu w DPP.

Tu wersja poprawiona Photomatix i PS (nie pamiętam jak dokładnie obrabiałem, bo to było już jakiś czas temu)

Czekam na wasze propozycje. Na pewno da się zrobić dużo lepiej niż u mnie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mówienie o technice bez przykładów jest jak opowiadanie o smaku lizaka, bez jego próbowania. Nie będę przytaczał innych przykładów bo nie wypada
    Jasne, ja chciałem temat pociągnąć w kierunku nie samego żonglowania narzędziami a ich zasady działania.

A co do "wypada lub nie" (nie pamiętam, gdzie to słyszałem/czytałem):
    Otóż pewien osobnik w towarzystwie młodych panien użył dwuznacznego sformułowania i został upomniany przez starszą panią, że gorszy owe młode osoby. Bronił się tak: "Szanowna pani, jeśli istotnie młode damy są tak niewinne, to nie mogły źle zrozumieć tego, co powiedziałem. Jeśli zaś nie są, to zechce łaskawa pani już nie do mnie kierować pretensje..."
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Jak na mój gust to wersja z DPP jest ladniejsza
    Faktycznie - ta druga zalatuje rykowiskiem po prawej na dole
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 25-02-2008 o 00:31 Powód: Automerged Doublepost

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ale ten przykład zupełnie nie wymaga psucia DRI czy HDRem. Wywołanie RAWa i minimalne poprawki w PS i wychodzi całkiem przyzwoite zdjęcie bez udziwnień.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Tu wersja poprawiona Photomatix i PS (nie pamiętam jak dokładnie obrabiałem, bo to było już jakiś czas temu)

nie będę krzyczał faktycznie ten obraz nie wymaga stosowania HDR czy DRi, gdyż sam w sobie tak jak pisałem wcześniej ma dość szeroki zakres tonalny co innego ze zdjęciem "domków i chmur". Dolna fotka posklejania w matixie od razu przywodzi mi na myśl gierki z xbox 360, ale nie powiem ma swój tajemniczy urok

a opisywane zdjęcie widzę tak

LR + korekta zniekształceń i mieszanie w Psie
    Ostatnio edytowane przez Przemek Białek ; 25-02-2008 o 03:11
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

kahlanka
    Guest

Domyślnie

Witam Spróbowałam obrobić to zdjęcie, dopiero zaczynam.
    Co powiecie na to? [obróbka w PSuju]:
    Ostatnio edytowane przez kahlanka ; 30-09-2008 o 17:25 Powód: wrong link

Strona 11 z 18 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów