Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Zabezpieczenie zdjęć - nowy patent Canona

Coś już napisał Awatar MrDeadhead
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Zabezpieczenie zdjęć - nowy patent Canona

Nie zauwazylem zeby ktos o tym tutaj napisal wiec wklejam link:
    http://www.idg.pl/news/140564.html
    Dla ludzi ktorym nie chce sie czytac (a artykul ktrotki): Chodzi o to ze wizjer skanuje teczowke oka fotografujacego ktora jest unikalna i dodaje do zdjec wtedy robionych. Pomaga pozniej przy udowodnieniu ze zdjecie jest nasze

Jak dla mnie to poki co tylko taki bajer, ale kto wie czy cos takiego nie bedzie z powodzeniem funkcjonowalo w przyszlosci

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Znacie się na patentach?
    Pytam, bo skanowanie tęczówki to znana sprawa, a podpisywanie informacji za pomocą znaku wodnego też nowiną nie jest.
    Co w takim razie jest istotą patentu? - Wpadnięcie na pomysł, że można te dwie rzeczy pożenić w tym celu w aparacie?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Może sposob skanowania oka w wizjerze No i pomysl, ze to wszystko robi sam aparat
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Bywalec
    Miasto
    Wrocław Wsie Pole

Domyślnie

Ja tam czekam na laserowy AF
    DAS APARAT

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukA Zobacz posta
    Ja tam czekam na laserowy AF
    Było. W Hellfire'ach.
    A poza tym, co ze zdjęciami przez szybę/okno? Paparazzi tego nie łykną
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Może sposob skanowania oka w wizjerze No i pomysl, ze to wszystko robi sam aparat
    Skanowanie już mają opatentowane z ECF.
    Więc na to wychodzi, że pomysł zastosowania też można opatentować - trzeba wygooglać temat...
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 17-02-2008 o 17:22 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

A może po prostu dogadali się z właścicielem patentu na tą technologię skanowania? W końcu zarabiając kasę na korpusach muszą mieć wszystko zgodnie z prawem.

Edytowane:
    Ok, teraz mi się artykuł załadował i doczytałem że oni sami wniosek o patent składają. I wyraźnie jest napisane: "[...]wniosek patentowy, w którym opisano mechanizm wplatający w zdjęcie wizerunek tęczówki[...]"
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Saurus Zobacz posta
    (....) "[...]wniosek patentowy, w którym opisano mechanizm wplatający w zdjęcie wizerunek tęczówki[...]"
    Być może, że to jest całe "clu". Jeśli to jest zaszyte w zdjęciu w taki sposób, że nie da się tego usunąć to może nie być to takie nic.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

reew
    Guest

Domyślnie

A ja mam lepszy pomysł, "na złodzieja".
    Otóż aparat mógłby rozpoznawać tęczówkę i jeżeli jest niezgodna z tą właściciela, lustro byłoby blokowane

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez reew Zobacz posta
    A ja mam lepszy pomysł, "na złodzieja".
    Otóż aparat mógłby rozpoznawać tęczówkę i jeżeli jest niezgodna z tą właściciela, lustro byłoby blokowane
    Dodajmy jeszcze: żywą tęczówkę
    Ale pomysł trochę rodem z baśni "Kwiat paproci" tudzież ze "Złotej kaczki"

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Czy ja wiem? Łatwiej chyba, skoro już jest w aparacie rozpoznawanie tęczówki, blokować aparat niż wpisywać tą informację w zabezpieczony sposób w zdjęcie (skoro na to aż takiej technologii trzeba że Canon ją opatentował). Przecież to może być całkowicie opcjonalne i do szybkiego wyłączenia gdy np. ktoś inny miałby użyć aparatu. Przeciętny dresik nie jest hakerem i nie ma pojęcia o łamaniu cyfrowych zabezpieczeń, więc jak tylko by się zorientowali że coś takiego istnieje to może kradzieży byłoby mniej (albo powstałą by cała mafia z komórkami specjalizującymi się w kradzieży i "rozbrajaniu" zabezpieczeń aparatów ). Pomarzyć można
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów