Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 71

Wątek: Retusz w PS a kompromitacja fotografa - odsłona któraś tam...

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kristof Zobacz posta
    To jest jak stosowanie luster wyszczuplających w przymierzalniach - żeby klient był zadowolony w danym momencie, żeby polecił... dla mnie to coś na zasadzie oszustwa :/
    No i to chodzi ! Żeby klienta w balona zrobić ! A mieć kasę na tym ! Proste klient zadowolony, Ty zadowolony. Wszyscy są zadowoleni więc w czym tkwi problem??
    Powiedz mi w takim bądź razie co z pudrami wyszczuplającymi?? Samoopalaczami ?? Co z gorsetami czy stanikami powiększającymi biust?? Co z doczepianymi włosami czy w koncu operacjami plastycznymi ?? Musisz się z tym pogodzić, że tu chodzi o to, że ma być pięknie!
    W każdym bądź razie z chęcią zobaczyłbym zdjęcia Twojej tęgiej panny młodej? .

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    No i to chodzi ! Żeby klienta w balona zrobić ! A mieć kasę na tym ! Proste klient zadowolony, Ty zadowolony. Wszyscy są zadowoleni więc w czym tkwi problem??
    Powiedz mi w takim bądź razie co z pudrami wyszczuplającymi?? Samoopalaczami ?? Co z gorsetami czy stanikami powiększającymi biust?? Co z doczepianymi włosami czy w koncu operacjami plastycznymi ?? Musisz się z tym pogodzić, że tu chodzi o to, że ma być pięknie!
    No chyba sobie żartujesz
    Jakie Samoopalacze, gorsety, doczepiane włosy, operacje plastyczne - przecież retusz w SP* to wg mnie kompromitacja Panny Młodej.

Szanujący się fotograf takiej Panny młodej nie będzie fotografował o nie, jak nie widać pryszczy i worów pod oczami to już wiadomo że młodzi coś kręcą- Ale od tego przecież jest wywiad z młodymi przez ślubem żeby sie upewnić czy młodzi nie oszukują i czegoś przed fotografem ukryć nie chcą, jak się okaże że Panna ma powiększone piersi albo stosuje samoopalacz i sie maluje to albo przywróci sie do stanu z przed "odpicuj mi brykę" albo niech sobie szuka innego fotografa zwykłego bezdusznego oszusta a nie takiego artysty że HO HO

*-SP-Salon Piękności

Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    ...widzę że trochę się zagalopowałeś i
    Panowie róbcie co chcecie ze swoimi zleceniami, tylko nie próbujcie mi wmówić waszego podejścia do sprawy, ja mam swoje zasady i zgodnie z nimi postępuję (jakie? to już opisałem kilka razy wcześniej). Nie mam zamiaru nikomu narzucać swojego podejścia do sprawy. Sam częściej lub rzadziej obrabiam w ps-ie fotografie (w zakresie jaki już opisałem). Zastanawia mnie jednak, dlaczego tak bardzo bronicie tej obróbki w ps (w sensie że bez niej ani rusz)? oraz co w tym złego że ktoś się stara robić wszystko co można żeby ewentualnej korekty w ps można było uniknąć. Ilu z was wcześniej fotografowało analogową lustrzanką i czy wówczas równie mocno ingerowaliście w ciemni?? - odchudzaliście 'grubasów'
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Kristof-czytam te twoje posty i caly czas odnosze wrazenie, ze sie czujesz jakby Cie ktos zmuszal do obrabiania fotek.
    Złe odnosisz wrażenie.:-D
    Ostatnio edytowane przez Kristof ; 29-02-2008 o 16:56 Powód: Automerged Doublepost
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Coś już napisał Awatar gareth

Domyślnie

HM...Ja caly czas za to odnosze wrazenie ze koniecznie chcesz powiedziec ze "Nie nie nie, obrabianie w PS - złe!", a tu nikt nie mowi czy złe czy dobre tylko JAKIE trendy panuja generalnie - fotograficy, fotografowie obrabiają fotki - i to nie jest jakas sugestia, tlyko fakt. Jak juz jestesmy przy uzytkowych fotkach, jak widzis zdjecia w Elle, CKM, Cosmopolitan - powiedziec ze sa obrabiane to naprawde eufemizm. Zawodowcy tak poprostu robią . I NIKT nie mowi ze nie należy robic tak zeby uniknąć obrobki - OK, jesli wg Ciebie wyniki sa zadowalające...Niektorzy nie moga sobie pozwolic na niedoskonałości. Ja tu juz zdubluje czyjąś wypowiedz - zdjęcie ma wygladac tak zeby klient byl zadowolony, a przy okazji nie powiedzial " KTO TO JEST ?" - wiadomo ze z kobiety ktora wazy 100kg nie zrobisz 45 bo to nawet do kabaretu sie nie bedize nadawalo - UMIAR.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gareth Zobacz posta
    HM...Ja caly czas za to odnosze wrazenie ze koniecznie chcesz powiedziec ze "Nie nie nie, obrabianie w PS - złe!", a tu nikt nie mowi czy złe czy dobre tylko JAKIE trendy panuja generalnie - fotograficy, fotografowie obrabiają fotki - i to nie jest jakas sugestia, tlyko fakt. Jak juz jestesmy przy uzytkowych fotkach, jak widzis zdjecia w Elle, CKM, Cosmopolitan - powiedziec ze sa obrabiane to naprawde eufemizm. Zawodowcy tak poprostu robią . I NIKT nie mowi ze nie należy robic tak zeby uniknąć obrobki - OK, jesli wg Ciebie wyniki sa zadowalające...Niektorzy nie moga sobie pozwolic na niedoskonałości. Ja tu juz zdubluje czyjąś wypowiedz - zdjęcie ma wygladac tak zeby klient byl zadowolony, a przy okazji nie powiedzial " KTO TO JEST ?" - wiadomo ze z kobiety ktora wazy 100kg nie zrobisz 45 bo to nawet do kabaretu sie nie bedize nadawalo - UMIAR.
    zgadza się - umiar! poza tym dla mnie nie koniecznie zdjęcie musi być perfekcyjne żeby było ciekawe, poprawność techniczna tylko pomaga w dostrzeżeniu tego co w fotografii wartościowe dlatego też nie zawsze jest konieczna.
    Zdecydowanie nie chcę powiedzieć obróbce kategorycznie NIE tylko chodzi mi o granice, proporcje fotografowania i siedzenia przy kompie (bo jedno z drugim daje najczęściej najlepsze rezultaty).
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Domyślnie

wcale nie mowilem o technicznej doskonałości, o niedoskonałości "obiektu" bardziej ... Jesli "dostaniesz" parę pani puszysta + facet niski knypek to z ciecia dolów itp sobie niestety zrobic kiche. jakby to linda powiedzial "Przychodzi czas w zyciu ...fotografa ze musi uzyc PS z premedytacja, bo to zła kobieta była...". Czasem sie po prostu nie da i nie mow ze "zawsze sie da" - rozumiem moze kiepski ze mnie fotograf i nie umiem.

Ale i tak widze ze troche spusciles z tonu wzgledem twojej pierwszej odpowiedzi ;]

Początki nałogu

Domyślnie

Wydaje mi się że w kotletowych(ślubnych) fotach są dwa rodzaje obróbki - zła (widoczna) i dobra (niewidoczna), nie dotyczy to rzecz jasna b/w.
    A co do historii - właśnie pracuję nad panem, który ręcznie obrabia ołówkiem negatywy a nauczył się tego zdobywając dyplom przed II Wojną Światową we Francji.
    Kristof walisz truizmami, wiadomo że każdy, kto zarabia na fotach a nie grafice komputerowej stara się o to aby produkt wyjściowy z matrycy wymagał jak najmniej pracy. Ale jakiejś pracy zwykle wymaga, bo co tu dużo gadać, zawsze uda się coś spieprzyć a i pozorna łatwość posługiwania się PS jest kusząca.

Domyślnie

Dobrze ze napisales - pozorna. ;]

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gareth Zobacz posta
    wcale nie mowilem o technicznej doskonałości, o niedoskonałości "obiektu" bardziej ... Jesli "dostaniesz" parę pani puszysta + facet niski knypek to z ciecia dolów itp sobie niestety zrobic kiche. jakby to linda powiedzial "Przychodzi czas w zyciu ...fotografa ze musi uzyc PS z premedytacja, bo to zła kobieta była...". Czasem sie po prostu nie da i nie mow ze "zawsze sie da" - rozumiem moze kiepski ze mnie fotograf i nie umiem.

Ale i tak widze ze troche spusciles z tonu wzgledem twojej pierwszej odpowiedzi ;]
    ... spuściłem z tonu, ponieważ źle mnie zrozumiano na początku i zaczęto 'atakować', później musiałem wszystko tłumaczyć 'słowo po słowie'.
    Choć zabrzmi to trywialnie - każdy ma w sobie coś pięknego, starajmy sie to dostrzec i na tym skupić a jeśli czasem mimo wszystko nie wyjdzie jak by się chciało to trudno:smile: .
    Ja w każdym razie nie mam zamiaru deformować ludzkich kształtów bez prośby zleceniodawców, chyba że dla potrzeb artystycznych czy pewnego rodzaju eksperymentów.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez josif Zobacz posta
    Wydaje mi się że w kotletowych(ślubnych) fotach są dwa rodzaje obróbki - zła (widoczna) i dobra (niewidoczna), nie dotyczy to rzecz jasna b/w.
    A co do historii - właśnie pracuję nad panem, który ręcznie obrabia ołówkiem negatywy a nauczył się tego zdobywając dyplom przed II Wojną Światową we Francji.
    Kristof walisz truizmami, wiadomo że każdy, kto zarabia na fotach a nie grafice komputerowej stara się o to aby produkt wyjściowy z matrycy wymagał jak najmniej pracy. Ale jakiejś pracy zwykle wymaga, bo co tu dużo gadać, zawsze uda się coś spieprzyć a i pozorna łatwość posługiwania się PS jest kusząca.
    swoją wypowiedzią potwierdziłeś moje słowa, tylko gdzie te truizmy?
    Ostatnio edytowane przez Kristof ; 29-02-2008 o 18:19 Powód: Automerged Doublepost
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Domyślnie

no i skoro taka twoja wola to git ! Przeciez nikt Cie do tego nie nakłania...

Cytat Zamieszczone przez Kristof Zobacz posta
    retusz w PS to wg mnie kompromitacja fotografa , należy raczej unikać ujęć z dołu i starać się znaleźć oraz sfotografować pozytywne elementy urody a takie w 99% każdy posiada:wink:
    Moze lepiej odrazu nie uzywac taki drastycznych opinii zamiast potem, tłumaczyc "słowo po słowie"...

Pozdrawiam.

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów