Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 71

Wątek: Retusz w PS a kompromitacja fotografa - odsłona któraś tam...

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    Obróbka i fałsz musi być !! Jeżeli chodzi o kase to nie powinno nas interesować czy ją odchudzimy czy wydłużymy ! Ma to wyglądać jak najlepiej. Musi się podobać pannie młodej, a my mamy kasę za to ciągnąć i taki jest nasz obowiązek:P
    Co do samego tematu to trzeba było by poczytać o samym oświetleniu. A w PSie zwęcić do 95%. Można też użyć pincha na zaznaczonym odcinku.
    "pincha" co to jest

"zwęcić do 95%" sama panne mloda?? czy cale foto, ale jezeli pan mlody wysoki i szczuply )))????

"Musi się podobać pannie młodej" i o to chodzi zeby ja przkonac ze dobrze wyglada......
    operowanie swiatlem mozna w studiu i w plenerze w kosciele nie bardzo jest czas.....
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Początki nałogu

Domyślnie

Kristof temat pierwszy czyli zdjęcia ślubne, jeśli piszesz że fotograf ślubny który retuszuje zdjęcia w PS kompromituje się to z całą pewnością nie masz pojęcia o fotografii ślubnej, mógłbym ci dokładnie opisać gdzie leży błąd w twoim myśleniu ale lepiej będzie jak sam do tego kiedyś dojdziesz, więcej się nauczysz kiedy sam na to wpadniesz.

Temat drugi retusz i integracja w zdjęcia ogólnie:
    Zawodowi fotografowie, wielcy artyści świata fotografii, używali dawniej w ciemni jak i teraz na komputerze przeróżnych sztuczek aby poprawić swoje zdjęcia, jak czytałem kiedyś jakim integracjom w ciemni poddano zostało jakieś tam słynne i super wypasione zdjęcie to aż nie wierzyłem.
    Oczywiście zdarzają się artyści którzy obróbki nie uznają w żadnej formie, większość zaś artystów korzysta z takich narzędzi bardzo chętnie i często uznając że najważniejszy jest efekt końcowy, oczywiście we wszystkim należy zachować umiar, ale nawet słynni fotografowie czasami przeginają z obróbką co jednak nie przeszkadza aby tymi zdjęciami ludzie się zachwycali.

Twierdzenie więc że retusz w PS to kompromitacja fotografa świadczy o braku wiedzy, praktyki oraz historii fotografii.

Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    Kristof temat pierwszy czyli zdjęcia ślubne, jeśli piszesz że fotograf ślubny który retuszuje zdjęcia w PS kompromituje się to z całą pewnością nie masz pojęcia o fotografii ślubnej, mógłbym ci dokładnie opisać gdzie leży błąd w twoim myśleniu ale lepiej będzie jak sam do tego kiedyś dojdziesz, więcej się nauczysz kiedy sam na to wpadniesz.

Temat drugi retusz i integracja w zdjęcia ogólnie:
    Zawodowi fotografowie, wielcy artyści świata fotografii, używali dawniej w ciemni jak i teraz na komputerze przeróżnych sztuczek aby poprawić swoje zdjęcia, jak czytałem kiedyś jakim integracjom w ciemni poddano zostało jakieś tam słynne i super wypasione zdjęcie to aż nie wierzyłem.
    Oczywiście zdarzają się artyści którzy obróbki nie uznają w żadnej formie, większość zaś artystów korzysta z takich narzędzi bardzo chętnie i często uznając że najważniejszy jest efekt końcowy, oczywiście we wszystkim należy zachować umiar, ale nawet słynni fotografowie czasami przeginają z obróbką co jednak nie przeszkadza aby tymi zdjęciami ludzie się zachwycali.

Twierdzenie więc że retusz w PS to kompromitacja fotografa świadczy o braku wiedzy, praktyki oraz historii fotografii.

Pozdrawiam
    NIe wiem czy śledzisz dyskusję jeśli tak to raczej nie od początku. Sam zajmuję się fotografią ślubną (jako dodatkowym zajęciem) od kilku lat i mam myślę wystarczające doświadczenie. Nigdy jednak nie pomyślałem nawet aby zniekształcać figury, wygląd Państwa Młodych. Znam za to ludzi których w taki sposób 'uszczęśliwił' fotograf i byli wściekli na niego, wstydzili się pokazać znajomym takie zdjęcia a jak już pokazywali to zawsze mówili że to bez ich wiedzy fotograf ich 'upiększył'.
    Powtarzam więc kolejny raz: NIE dla zniekształcania pary młodej! chyba że sama o to poprosi.
    Odnośnie obróbki w PS - to też już kilkakrotnie poruszałem ten temat, ogólnie - wg można ale świadomie.
    ps. podaj kilka nazwisk wg ciebie 'wielkich artystów' którzy obrabiali swoje zdj w sposób opisany przez Ciebie... (ja wiem że tacy byli), ale skoro chwalisz się taką znajomością tematu to proszę pochwal się konkretami.
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kristof Zobacz posta
    NIe wiem czy śledzisz dyskusję jeśli tak to raczej nie od początku. Sam zajmuję się fotografią ślubną (jako dodatkowym zajęciem) od kilku lat i mam myślę wystarczające doświadczenie. Nigdy jednak nie pomyślałem nawet aby zniekształcać figury, wygląd Państwa Młodych. Znam za to ludzi których w taki sposób 'uszczęśliwił' fotograf i byli wściekli na niego, wstydzili się pokazać znajomym takie zdjęcia a jak już pokazywali to zawsze mówili że to bez ich wiedzy fotograf ich 'upiększył'.
    Powtarzam więc kolejny raz: NIE dla zniekształcania pary młodej! chyba że sama o to poprosi.
    Odnośnie obróbki w PS - to też już kilkakrotnie poruszałem ten temat, ogólnie - wg można ale świadomie.
    ps. podaj kilka nazwisk wg ciebie 'wielkich artystów' którzy obrabiali swoje zdj w sposób opisany przez Ciebie... (ja wiem że tacy byli), ale skoro chwalisz się taką znajomością tematu to proszę pochwal się konkretami.
    Kristof, ale autor tematu który pytal o to jak odchodzic nie mial na mysly ze 100 kilowej baby zrobic 54. Nie wiem co Twoim znajomym zrobil fotograf, ale w sumie znam takich niedzielnych pseudo pstrykaczy, ktorzy nalozy blura i twarz wyglada jak ryj w tedy nie dziwic sie, ze panna mloda nie jest zadowolona. Nikt nie uzywa PSa w zlej intencji i odchudzic mozna zawsze o te 5 kilo ktore nie jest zauwazalne na zdjeciu, a na pewno ucieszy kogos kto ma kompleksy na tym punkcie.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kristof Zobacz posta
    Ja sie nie chwale tylko piszę jaka jest i była rzeczywistość, poza tym nie lubię jak ktoś mnie sprawdza więc żadnych konkretów nie podam
    Ten kto wie ten wie a ten kto chce sie dowiedzieć niech sobie kilka książek czy wypowiedzi fotografów przeczyta to sie przy okazji innych ciekawych rzeczy dowie, nauczy.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 28-02-2008 o 10:40 Powód: Automerged Doublepost
    C - lustra, szkła i błysk

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

filtr pinch znajduje się w filtrach - disort . Można łatwo wysmuklić sylwetkę czy twarz. Ja raczej mówię o konkretnie jednej osobie w sumie nie wiem bo nigdy nie odchudzałem zdjęcia na którym są dwie osoby, ale na pewno da się to obejść.

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Panowie, widzę, że rozmawiacie o odchudzaniu ludzi o obłych kształtach. Nie należy tego robić, bo krągłości też mogą być piękne. Jedyne co bym poprawił w takich zdjęciach to nierówności powstałe na skórze, co poprawi wizerunek pięknych okrągłych kształtów. Jeżeli zrobisz to umiejętnie dziewczyna będzie bardzo zadowolona. Ale jeżeli przesadzisz to sama się nie pozna.
    Retusz jest niezbędny, nawet konieczny, ale nie żeby odchudzić, a poprawić skórę (gładkość, kolor, jasność) i tego należy się trzymać.

Coś już napisał Awatar gareth

Domyślnie

HM...Ja caly czas za to odnosze wrazenie ze koniecznie chcesz powiedziec ze "Nie nie nie, obrabianie w PS - złe!", a tu nikt nie mowi czy złe czy dobre tylko JAKIE trendy panuja generalnie - fotograficy, fotografowie obrabiają fotki - i to nie jest jakas sugestia, tlyko fakt. Jak juz jestesmy przy uzytkowych fotkach, jak widzis zdjecia w Elle, CKM, Cosmopolitan - powiedziec ze sa obrabiane to naprawde eufemizm. Zawodowcy tak poprostu robią . I NIKT nie mowi ze nie należy robic tak zeby uniknąć obrobki - OK, jesli wg Ciebie wyniki sa zadowalające...Niektorzy nie moga sobie pozwolic na niedoskonałości. Ja tu juz zdubluje czyjąś wypowiedz - zdjęcie ma wygladac tak zeby klient byl zadowolony, a przy okazji nie powiedzial " KTO TO JEST ?" - wiadomo ze z kobiety ktora wazy 100kg nie zrobisz 45 bo to nawet do kabaretu sie nie bedize nadawalo - UMIAR.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gareth Zobacz posta
    HM...Ja caly czas za to odnosze wrazenie ze koniecznie chcesz powiedziec ze "Nie nie nie, obrabianie w PS - złe!", a tu nikt nie mowi czy złe czy dobre tylko JAKIE trendy panuja generalnie - fotograficy, fotografowie obrabiają fotki - i to nie jest jakas sugestia, tlyko fakt. Jak juz jestesmy przy uzytkowych fotkach, jak widzis zdjecia w Elle, CKM, Cosmopolitan - powiedziec ze sa obrabiane to naprawde eufemizm. Zawodowcy tak poprostu robią . I NIKT nie mowi ze nie należy robic tak zeby uniknąć obrobki - OK, jesli wg Ciebie wyniki sa zadowalające...Niektorzy nie moga sobie pozwolic na niedoskonałości. Ja tu juz zdubluje czyjąś wypowiedz - zdjęcie ma wygladac tak zeby klient byl zadowolony, a przy okazji nie powiedzial " KTO TO JEST ?" - wiadomo ze z kobiety ktora wazy 100kg nie zrobisz 45 bo to nawet do kabaretu sie nie bedize nadawalo - UMIAR.
    zgadza się - umiar! poza tym dla mnie nie koniecznie zdjęcie musi być perfekcyjne żeby było ciekawe, poprawność techniczna tylko pomaga w dostrzeżeniu tego co w fotografii wartościowe dlatego też nie zawsze jest konieczna.
    Zdecydowanie nie chcę powiedzieć obróbce kategorycznie NIE tylko chodzi mi o granice, proporcje fotografowania i siedzenia przy kompie (bo jedno z drugim daje najczęściej najlepsze rezultaty).
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Coś już napisał Awatar gareth

Domyślnie

wcale nie mowilem o technicznej doskonałości, o niedoskonałości "obiektu" bardziej ... Jesli "dostaniesz" parę pani puszysta + facet niski knypek to z ciecia dolów itp sobie niestety zrobic kiche. jakby to linda powiedzial "Przychodzi czas w zyciu ...fotografa ze musi uzyc PS z premedytacja, bo to zła kobieta była...". Czasem sie po prostu nie da i nie mow ze "zawsze sie da" - rozumiem moze kiepski ze mnie fotograf i nie umiem.

Ale i tak widze ze troche spusciles z tonu wzgledem twojej pierwszej odpowiedzi ;]

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów