Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 71

Wątek: Retusz w PS a kompromitacja fotografa - odsłona któraś tam...

Zablokowany

Domyślnie

W komendzie na analogach, po robicie na weselach cyfrakami....

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

nie rozumiem
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Wymiar sprawiedliwości też tak uważa i niedopuszcza fotek cyfrowych jako dowody . Dlatego policja foci analogami
    Dopuszcza tez cyfrowe negatywy w postaci plikow raw.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Dopuszcza tez cyfrowe negatywy w postaci plikow raw.
    Z tego co się orientuję , to format zapisu nie jest ważny Ważne jest dostarczenie oryginalnego nośnika Czyli w przypadku cyfry są to karty pamięci ( negatyw jest tańszy od karty )

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

moją ulubioną obróbką jest obróbka piersi

a tak na serio to to co wypluwa mój aparat w jpgach ma się nijak do rzeczywistości. Dlatego robię w RAW i sam wywołuję.
    Miłego dnia
    moja www

Coś już napisał Awatar gareth

Domyślnie

Hmm... ja tu sie zgodze w pełni z "obrońcami" obrobki (oczywiscie do pewnego stopnia) sam obrabiam fotki zaleznie od tego czy mam taka potrzebe (reguly nie ma ...).
    Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    (..) w ciemniach też robiono retusze czy fotomontaże, więc czemu niektórzy hipokryci mówią tylko o fotoszopie. dlatego że nie potrafią z niego korzystać?
    I tu sie zgodze w pełni... Najcześciej krytyke retuszu w PS slysze od osob z ubogim doświadczeniem w tej materii...

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gareth Zobacz posta
    I tu sie zgodze w pełni... Najcześciej krytyke retuszu w PS slysze od osob z ubogim doświadczeniem w tej materii...
    Otwarta krytyka retuszu w PS obecnie pochodzi od kazdej osoby ktora sobie nie radzi z fotografia.

Argumenty sa przerozne od falszowania rzeczywistosci (jakby juz samo kadrowanie nie bylo falszowaniem) po zacieranie mankamentow swojego warsztatu (co tak naprawde jest jedynie dazeniem do uzyskania doskonalego obrazu).

Swietne technicznie zdjecia czesto sa dyskredytowane przez niedoswiadczonych adeptow, ktorzy nie majac pojecia w omawianej materii uzyskany efekt wiaza z silna obrobka. Zeby tego uniknac publiczne galerie pelne sa podpisow w stylu "bez obrobki w PS" albo "prosto z aparatu" jakby to mialo jakiekolwiek znaczenie. Traktuje sie w ten sposob uzywanie pewnych doskonalych narzedzi jako cos wstydliwego. Z takim podejsciem to i aparat otworkowy mozna zakrzyczec bo w koncu to krok do przodu w stosunku do farb i pedzla.

Ja prawde powiedziawszy tez jestem nieco przeciwko duzej ingerencji w zdjecie ale z przyczyn calkowicie odmiennych. Lubie jezdzic, zwiedzac, kombinowac z kadrami, filtrami itp w terenie co wg mnie daje wymierne efekty. Stoi to w opozycji z sytuacjami w ktorych do niedbale zrobionego zdjecia dokleja sie niebo, trawe drzewa itp. Jesli jednak ktos lubi ten sposob wyrazu artystycznego to ok byle efekt koncowy byl na poziomie.
    Ostatnio edytowane przez McKane ; 20-02-2008 o 12:55
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Doskonałe technicznie zdjęcie nie musi mieć nic w spólnego z ewentualnymi walorami artystycznymi. Jeśli chodzi o obróbkę cyfrową i analogową zdjęć, jest to jak najbardziej ok, pod warunkiem że nie robi się tego w celu ukrycia błędów które robimy przez bezmyślne naciskanie spustu migawki a w konkretnym i zrozumiałym dla nie-laików celu.

Poza tym nie dewaluujmy znaczenia słów "wyrazu artystycznego" bo jedynie promil z pośród tych którzy zajmują się fotografią lub inną dziedziną sztuki robią to 'na poziomie' (zarówno Radioched jak i Doda nagrywają płyty, jednak tylko w pierwszym wypadku mamy do czynienia z artystami to drugie to jakieś dziwadło które podoba się ludziom niemającym tak naprawdę gustu w tym przypadku muzycznego.
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Domyślnie

dobra obrobka ( czyt obrobka z umiarem i smakiem) jest dobra, a przy tym ciezej sie jej nauczyc niz posiasc szersze podstawy fotografii
    Jest masa ludzi ktorzy obrabiaja zdjecia w sposob kiczowaty, albo wrecz odpychajacy ... ale co z tego, wiekszosc z nich nawet nie potrafi przyjac krytyki i dalej robi swoje ...

Domyślnie

Zdjęcia obrabiane były, są i będą, oczywiście rozmowy na temat tego gdzie przebiega granica "obróbki w dobrym smaku" można ciągnąć długo.
    Niedawno czytając jeden z okołofotograficznych blogów natknąłem się na coś takiego: http://cwiczeniazpatrzenia.blox.pl/2...tokloning.html
    myślę, że to jest dla mnie jedna z granic, których się przekraczać nie powinno.
    Tak naprawdę wszystko zależy od tego czy obróbka zdjęcia (choćby najbardziej hardcorowa) czemuś służy, a konkretnie osiągnięciu zamierzonego przez autora zdjęcia celu.

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów