KuchateK --> A czy ta sigma będzie w sprawie siły błysku dogadywać się z aparatem czy trzeba ją ustawiać manualnie ?
KuchateK --> A czy ta sigma będzie w sprawie siły błysku dogadywać się z aparatem czy trzeba ją ustawiać manualnie ?
Znalazłem porównanie lamp Sigma EF500 Super kontra Canon Speedlite 550EX http://www.foto.com.pl/teksty/akcesoria4.html
Moja 420EX na G3 zmieniala swoj "kąt blysku" w zaleznosci od ustawienia zooma w aparacie.Zamieszczone przez LFB
Jest jak 550'tka (prawie) wiec raczej automatycznie... Manualnie tez mozna (niektorzy tak lubiaZamieszczone przez LFB
)...
Teoretycznie powinna byc taniej jak 550... A w praktyce roznie bywa...
...
Vitez --> i to jest baaardzo dobra wiadomość :-P
Hej witam, i jak LFB juz kupilem lampe speedlight 420ZX? jesli tak to podziel sie wrazeniami jesli mozesz, ja mam canona g6 i prztymierzam sie do kupienia lampy i chetnie bym poczytal co masz do napisaniaPozdrawiam serdecznie
Wow NocnyMarek ale archiwum odkopałeśAle spiesze z radami.
Sam G6 się jednak nie dorobiłem ale dorobił się go mój kolega, i nie jedno zdjęcie dane mi było tym aparatem robić. Lampa to Sigma 500 DG. Odpowiedź na pytanie które mnie najbardziej dręczyło czyli czy lampa zmienia kąt błyskania wraz z zoomowaniem obiektywu brzmi TAK. Powiem kródko jeśli robisz fotki w pomieszczeniach to apsolutnie G6 + zewnętrzna lampa to jest to ! Róznica w jakości zdjęć kolosalna, koparki szuka się godzinami. Jedynie żal że wspomaganie Auto Focusa z lampy nie działa, a ta lampeczka w G6 to ciut mało kiedy jest naprawdę ciemno.