Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 70

Wątek: Jak uzyskać taki efekt nieba ?

Coś już napisał
    Miasto
    Wawa - Krk - Jasło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    MacGyver-napisz Ty jakiegos tutoriala o niebie z obrazkami screenami itp
    To ja do prośby się dołączę

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    [...] a reszta to dlubanina w szopce, bo to nie jest zdjecie na zywca wyjete z aparatu. no chyba, ze film i laboludek niezle spartolil wolanie
    Spartolił - czy to oznacza, że wg Ciebie to zdjecie może wyglądać dużo lepiej?
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Taki efekt można spokojnie osiągnąć za pomocą polara i PS-a. Szara połówka jest zbędna.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Taki efekt można spokojnie osiągnąć za pomocą polara i PS-a. Szara połówka jest zbędna.
    Chyba racja, rozpiętość tonalna między niebem a krajobrazem jest na tyle mała, że wszystko się zmieści w pojemności matrycy a wtedy wystarcza PS.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Głosuję za polarem + słaba szara połówka
    Jak wygląda sprawa ustawiania /kręcenia/ dwoma filtrami nakręconymi jeden na drugi, tzn. polar + szara połówka, chyba jest to niezła zabawa:-D , a do tego dochodzi jeszcze kwestia założonej osłony przeciwsłonecznej.

Może ktoś się podzieli swoimi wrażeniami ?

Domyślnie

osobiście polecam system COKIN, włącznie z polarem. Proszę pamiętać, że szare połówki występują w różnych gradacjach, nie mówiąc już o całym szarym filterku. Nakręcanie kilku obiektywów na siebie nie jest wygodnym rozwiązaniem. Dobry polar + szara połówka pozwoli wydobyć taki efekt bez PSa.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bs300f Zobacz posta
    To ja do prośby się dołączę
    tak jak i ja
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    MacGyver-napisz Ty jakiegos tutoriala o niebie z obrazkami screenami itp bo mi ciezko przychodzi zrozumienie Cie teraz, za duzo rzeczy na raz
    Jakiś artykulik do Szkoły fotografii CB ?
    Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    Jak wygląda sprawa ustawiania /kręcenia/ dwoma filtrami nakręconymi jeden na drugi, tzn. polar + szara połówka, chyba jest to niezła zabawa:-D , a do tego dochodzi jeszcze kwestia założonej osłony przeciwsłonecznej.
    Raz próbowałem i więcej nie zamierzam :-D Generalnie najprościej byłoby wrzucić aparat na statyw, i kręcić jednym filtrem, przytrzymując drugi, tzn: ciemna część połówki na dół > ustawienie polara > ustawienie połówki, jeśli sie robi z ręki to sprawa się mocno komplikuje, pomijając że AF i pomiar światła zaczynają głupieć, nawet przy dobrym światełku. Odrębna kwestią jest jakość uzyskiwanych zdjęć: winieta, aberracje i mydło w górnych partiach obrazu :-)
    Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    osobiście polecam system COKIN, włącznie z polarem. Proszę pamiętać, że szare połówki występują w różnych gradacjach, nie mówiąc już o całym szarym filterku. Nakręcanie kilku obiektywów na siebie nie jest wygodnym rozwiązaniem. Dobry polar + szara połówka pozwoli wydobyć taki efekt bez PSa.
    Metoda zdecydowanie wygodniejsza, ale spadku jakości oraz kłopotów z pomiarem światła i AF się nie ominie (choć te dwa ostatnie są oczywiście do przeskoczenia, zwłaszcza gdy fotografujemy aparatem cyfrowym).
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Taki przykładzik co może dać szara połówka:

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    Ja stosowałem oba filtry jednocześnie w ten sposób, że polar przykręcony do obiektywu ustawiałem dla uzyskania pożądanego efektu, a później przykładałem, trzymając w ręce szarą połówkę do systemu Cokina (bez holdera).
    Generalnie, przy widoczkach, kiedy ma się sporo czasu i nikt nie stoi nad głową i nie pogania - wszystko da się zrobić, szczególnie gdy aparat stoi na statywie...
    Ostatnio edytowane przez gzak ; 18-02-2008 o 16:47
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Jakiś artykulik do Szkoły fotografii CB ?
    Byloby mile widziane
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów