Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 70

Wątek: Jak uzyskać taki efekt nieba ?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Być może się nie znam ale ja zawsze myślałem że filtr polaryzacyjny podnosi kontrast, bardziej uwidacznia kolory i że jedynie co jest na nie to to że zabiera dużo światła.
    to co robi filtr polaryzacyjny to tylko i wylacznie polaryzacja (i pozniejsza depolarycja w kolowym) swiatla.

a wlasciwy efekt do ktorego sie dazy moze byc dwojaki:
    1. zmniejszenie kontrastu na powierzchniach niemetalicznych - tam gdzie spolaryzowanie ("wyciecie") odbic swiatla spowoduje "wygladzenie" tonalne sceny i mniejsze roznice w jasnosci. dobr przyklad ilustrujacy to zastosowanie to wilgotne liscie naslonecznionych drzew lub (bardzo czeste i wlasciwe uzycie polara) - zdjecia brukowanych uliczek pod swiatlo. definitywnie chodzi tu o zmniejszenie kontrastu
    2. przyciemnienie nieba i poglebienie rysunku chmur na nim, wzglednie po prostu przyciemnienie nieba wzgledem ziemi. jest to, niestety, uznawane przez wielu fotografow za najwazniejsze (czasem wrecz jedyne) zastosowanie filtra polaryzacyjnego postrzegany efekt to wzrost kontrastu miedzy barwa nieba a chmurami. natomiast poza niebem, na trawie, dachach domow, karoseriach aut, itd. itp. w tym samym momencie kontrast bedzie j.w. zmniejszony

przy czym, generalnie, w powyzszym przypadku chodzilo mi o spadek kontrastu spowodowany swiatlem odbijajacym sie w filtrze. odpowiednio dobrana oslona przeciwsloneczna (znienawidzona przez wiekszosc pstrykaczy niemal rownie bardzo jak statyw) jest kluczowa dla uzyskania prawidlowego kontrastu zdjecia. bez niej do przedniej soczewki obiektywu dostaje sie w czorta promieni nierysujacych, ktore w wielu obiektywach potrafia katastrofalnie obnizyc kontrast sceny. to oczywiscie moze byc czasem porzadane, ale najczesciej jednak sie unika

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Podepniesz to do każdego obiektywu nawet do tego co kręci mordką no i możesz np. założyć dwa filtry szarą połówkę i polara i nie bawić się w ustawianie,które to sprawiać będzie zapewne sporo problemów.
    tak ogolnie, to mi bardzo ciezko przychodzi uwierzenie, ze ktos musi czesto uzywac jednoczesnie polara i polowki sporadycznie jedno i drugie jest przydatne, ale zdecydowanie zbyt rzadko, zeby uzasadnic w ten sposob zakup polara do Cokina (nedznej jakosciowo chinskiej podrobki, albo relatywnie bardzo drogiego Cokina P164)...
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar monii

Domyślnie

a czy ktos mógłby mi pomóc dobrać filterek na 17-40 4,0

z redukcją do 85 1,8

http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...arch&Q=*&bhs=t

byłabym wdzięczna. Przyznam że nazwy w polsce troche różnią się od tych w USA i połapać się nie mogę.
    Mam wrażenie że są tu filtry których nie ma u nas np.HOYA 77mm (Moose) Warm Circular Polarizer Glass Filter.

Niestety nie mogę wydać więcej niż 120-130 $

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Marumi 77mm DHG.. jest i slim i dobrze sie spisuje.. kwestia tylko ceny w porownaniu z HOYA.
    A kupisz w:
    RaysFoto
    ul. Mylna 25 lokal 6, 60-856 Poznań
    Tel./fax. 061 8480656, 0509 590 100, 0509 460 215
    www.raysfoto.pl
    e-mail: ray@raysfoto.pl

Domyślnie

Polecam Heliopana SH-PMC - SLIM.
    Ostatnio kupilem do 17-40 w www.raysfoto.pl
    Dodatkowo do niego mozna dokupic za 20 zl dedykowany dekielek.

Bywalec Awatar monii

Domyślnie

czy to ten heliopan ?
    http://www.bhphotovideo.com/c/produc...Polarizer.html

koleżanka akurat robi mi zakupy w USA a tam zawsze taniej...pewnie sporo taniej niż w polsce więc chce wybrać coś z bhphoto akurat.

pozdr.

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Ja mam B+W Pol-Cir seria F-Pro (z gwintem!) i przejściówkę 67mm do Tammiego.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Domyślnie

Da sięto zrobić na krzywych + poziomach, z odrobiną kombinowania...

Bywalec Awatar monii

Domyślnie

wygląda na to że ceny filtrów w stanach są praktycznie takie same jak na naszym allegro.

Czy to możliwe ?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monii Zobacz posta
    wygląda na to że ceny filtrów w stanach są praktycznie takie same jak na naszym allegro.

Czy to możliwe ?
    zwazywszy na to, ze Heliopan i BW to firmy niemieckie - jest mozliwe, ze za Oceanem ceny beda wyzsze niz zwyczajowo
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 08-05-2008 o 23:50
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar 27rav
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Witam
    Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Ok, czuje się wywołany do tablicy :-)
    Uzgodnię z Kubmanem i napiszę.
    Ja również dopisuję się do prośby.
    Pozdrawiam!
    Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów