Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 70

Wątek: Jak uzyskać taki efekt nieba ?

Mieszany widok

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Chmury na górze kadru są szare, co sugeruje użycie delikatnej (polar tak nie robi), dodatkowo mógł tu być też użyty polar (np holder Cokin, z nałożonymi ob oma filtrami). Podobny efekt można też uzyskać kombinacją mocnego polara (np Hoya Pro1 Digital) i funkcji kolor selektywny w PSie: wchodzimy kolejno na niebieskości i cyjany, ujmujemy im minimalnie magenty, dodajemy niebieskiego i przede wszystkim czarnego, plastykę takiego zdjęcia można tez poprawić dodając czarnego w szarościach (bardzo delikatnie) i nieco niebieskiego w bielach.

Przykładzik tak obrobionego zdjęcia (kolor selektywny bardzo delikatnie, ale był)

Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 16-02-2008 o 23:14
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar bruckner
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    wchodzimy kolejno na niebieskości i cyjany, ujmujemy im minimalnie magenty, dodajemy niebieskiego i przede wszystkim czarnego, plastykę takiego zdjęcia można tez poprawić dodając czarnego w szarościach (bardzo delikatnie) i nieco niebieskiego w bielach.
    u mnie nie ma niebieskiego w kolorze selektywnym
    Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw :cool:
    Fotki Digart
    FOTOblog

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

MacGyver-napisz Ty jakiegos tutoriala o niebie z obrazkami screenami itp bo mi ciezko przychodzi zrozumienie Cie teraz, za duzo rzeczy na raz
    Swoja droga-robilem ostatnio (doslownie 3-4dni temu) eksperyment ze swoja szara polowka i takie niebo mi wyszlo wlasnie ze wspomnianego polaczenia polara i gnd
    Ostatnio edytowane przez sniper88 ; 17-02-2008 o 01:01
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    MacGyver-napisz Ty jakiegos tutoriala o niebie z obrazkami screenami itp
    Jestem za.

Coś już napisał
    Miasto
    Wawa - Krk - Jasło

Domyślnie

MacGyver-napisz Ty jakiegos tutoriala o niebie z obrazkami screenami itp
    To ja do prośby się dołączę

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bs300f Zobacz posta
    To ja do prośby się dołączę
    tak jak i ja
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

MacGyver-napisz Ty jakiegos tutoriala o niebie z obrazkami screenami itp bo mi ciezko przychodzi zrozumienie Cie teraz, za duzo rzeczy na raz
    Jakiś artykulik do Szkoły fotografii CB ?
    Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    Jak wygląda sprawa ustawiania /kręcenia/ dwoma filtrami nakręconymi jeden na drugi, tzn. polar + szara połówka, chyba jest to niezła zabawa:-D , a do tego dochodzi jeszcze kwestia założonej osłony przeciwsłonecznej.
    Może ktoś się podzieli swoimi wrażeniami ?
    Raz próbowałem i więcej nie zamierzam :-D Generalnie najprościej byłoby wrzucić aparat na statyw, i kręcić jednym filtrem, przytrzymując drugi, tzn: ciemna część połówki na dół > ustawienie polara > ustawienie połówki, jeśli sie robi z ręki to sprawa się mocno komplikuje, pomijając że AF i pomiar światła zaczynają głupieć, nawet przy dobrym światełku. Odrębna kwestią jest jakość uzyskiwanych zdjęć: winieta, aberracje i mydło w górnych partiach obrazu :-)
    Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    osobiście polecam system COKIN, włącznie z polarem. Proszę pamiętać, że szare połówki występują w różnych gradacjach, nie mówiąc już o całym szarym filterku. Nakręcanie kilku obiektywów na siebie nie jest wygodnym rozwiązaniem. Dobry polar + szara połówka pozwoli wydobyć taki efekt bez PSa.
    Metoda zdecydowanie wygodniejsza, ale spadku jakości oraz kłopotów z pomiarem światła i AF się nie ominie (choć te dwa ostatnie są oczywiście do przeskoczenia, zwłaszcza gdy fotografujemy aparatem cyfrowym).
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Taki przykładzik co może dać szara połówka:

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    Jak wygląda sprawa ustawiania /kręcenia/ dwoma filtrami nakręconymi jeden na drugi, tzn. polar + szara połówka, chyba jest to niezła zabawa:-D , a do tego dochodzi jeszcze kwestia założonej osłony przeciwsłonecznej.
    Może ktoś się podzieli swoimi wrażeniami ?
    Ja stosowałem oba filtry jednocześnie w ten sposób, że polar przykręcony do obiektywu ustawiałem dla uzyskania pożądanego efektu, a później przykładałem, trzymając w ręce szarą połówkę do systemu Cokina (bez holdera).
    Generalnie, przy widoczkach, kiedy ma się sporo czasu i nikt nie stoi nad głową i nie pogania - wszystko da się zrobić, szczególnie gdy aparat stoi na statywie...
    Ostatnio edytowane przez gzak ; 18-02-2008 o 16:47
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Byloby mile widziane
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Też jestem za.

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów