Coś dla maniaków Z-T-S czy D-I-Y czyli zrób to sam:

PLASTER MIODU NA ZEWNĘTRZNĄ LAMPE BŁYSKOWĄ
(w moim przypadku na 580EXII)

Pomysł podpatrzony u Bert'a Stephani.

Co będzie potrzebne:
- czarne słomki do napojów (do nabycia np. w Realu, koszt ok. 2zł/40szt.)
- okładka zeszytu albo tył bloku technicznego
- Super Glue
- taśma dwustronna
- coś czarnego do zewnętrznego wykończenia (taśma samoprzylepna, farba w sprayu etc.)
- nożyk do papieru, nożyczki

DO ROBOTY !

Na początku należy przygotować "rurki". Zrobiłem dwa takie plastry, jeden z warstwą ok. 1cm, drugi 2x grubszy, ok 2cm.
Żeby było łatwiej ciąć, odciąłem pas z okładku zeszytu, której reszte później wykorzystam, następnie nakleiłem nań taśmę dwustronną. Z drugiej strony taśmy koleino ułożyłem 40 słomek, tak abym mógł odciąc po 1cm z każdej.

Taki zabieg powtórzyłem 4 razy, ponieważ potrzebne będzie ok 140 rurek +20 zapasu.
Kawałki słomek mają do siebie to, że strasznie odskakują, dlatego "zabezpieczyłem je kawałkiem zwykłej taśmy bezbarwnej.

Kiedy już mamy pocięte słomki zabieramy się do klejenia plastra.
Na początku zmierzyłem szerokość stofena (bo to do niego dopasuje nakładkę) żeby wiedzieć ile mniej wiecej rurek ułożyć na pierwszej warstwie (wyszło 13).

Kiedy już powstanie coś takiego, należy dokleić po bokach rurki, tak zeby plaster pokrywał przednią część stofena.

Po dopasowaniu wyglądał tak:

Teraz czas na "obudowę". Do jej wykonania będzie potrzebna wyżej wymieniona okładka zeszytu bądź jaka kolwiek inna średnio twarda tekturka.

Zmierzyłem stofen następnie narysowałem na okładce szablon do wycięcia nie zapominając o dodakowym centymetrze potrzebnym do późniejszego złączenia.

Po sklejeniu obudowy, wsunąłem w nią plaster miodu i przykleiłem Super Glue.

Nakładka "plaster miodu" jest już właściwie gotowa.