Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Canon 100/2.8 Macro - aberracja

Mieszany widok

Jacek S
    Guest

Domyślnie Canon 100/2.8 Macro - aberracja

Witam,

od niedawna mam ten obiektyw, wiadomo że kupiłem go z myślą o makro, ale ostatnio próbowałem robić zjęcia ptaków i zaniepokoiła mnie aberracja widoczna na gałązkach (przykładowe zdjęcia przy f/4). Przy makro nie zauważam problemu, ale proszę o opinie - czy obiektyw jest wadliwy, czy w takich konkretnie warunkach aberracja jest tu normą?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

IMHO przesadzasz.. a jak juz dajesz zdjecia to lepiej takie na ktorych cos widac a nie miniaturki wielkosci znaczka pocztowego

Domyślnie

Niestety ten typ tak ma, przy makro też się zdarza

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek S Zobacz posta
    Witam,

od niedawna mam ten obiektyw, wiadomo że kupiłem go z myślą o makro, ale ostatnio próbowałem robić zjęcia ptaków i zaniepokoiła mnie aberracja widoczna na gałązkach (przykładowe zdjęcia przy f/4). Przy makro nie zauważam problemu, ale proszę o opinie - czy obiektyw jest wadliwy, czy w takich konkretnie warunkach aberracja jest tu normą?
    Tu jest test tego obiektywu na 350d : http://www.photozone.de/Reviews/Cano...review?start=2
    Wg testu aberracja jest znikoma , wręcz pomijalna.
    Mam ten obiektyw i przyznam ,że nie widziałem jeszcze na nim takiej aberracji ale tez nie robiłem nim ptaków ( a używasz osłony ? ) :grin: , dla mnie jest nie do przyjęcia , w jakich warunkach robione zdjęcie ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeśli masz na myśli np. te niebieskie obwódki (1 zdjęcie) wokół gałęzi, to nie jest to aberracja chromatyczna. Teraz nie mam siły robić obrazków, ale to zwykłe zjawisko, które wystąpi przy tak mocnym kontraście i obiekcie poza dof. Często robisz tak prześwietlone zdjęcia ?

Jacek S
    Guest

Domyślnie

Mam ten obiektyw i przyznam ,że nie widziałem jeszcze na nim takiej aberracji ale tez nie robiłem nim ptaków ( a używasz osłony ? )
    Osłony nie używam

w jakich warunkach robione zdjęcie
    To był słoneczny, zimowy dzień.

Jeśli masz na myśli np. te niebieskie obwódki (1 zdjęcie) wokół gałęzi, to nie jest to aberracja chromatyczna. Teraz nie mam siły robić obrazków, ale to zwykłe zjawisko, które wystąpi przy tak mocnym kontraście i obiekcie poza dof. Często robisz tak prześwietlone zdjęcia ?
    Co do jakości zdjęcia, to wiem że jest kiepska - nie mam doświadczenia w fotografii ptaków, za szybko uciekają;-) Z tego co mówisz to raczej nie ma tu winy obiektywu - to pocieszające:grin:

Dzięki za wszystkie odpowiedzi

Uprawnienia umieszczania postów