Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: dylemat - szerokie kąty

Mieszany widok

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomekS Zobacz posta
    Odpowiem tobie, aczkolwiek mam na myśli wszystkie osoby widzące przewagę 5D. Dlaczego wydaje mi się, że 5D jest niestety już gorszy:
    - AF
    - procesor
    - 12 a nie 14 bitów
    - szybkość, bufory itp
    A dlaczego może być lepszy:
    - FF
    - 12mpix
    - Przy zdjęciach krajobrazu AF nie ma żadnego znaczenia
    - co "procesor"?
    - pokaż mi gdzieś różnicę bo jeszcze nikt nie zdołał udowodnić że te 14 bitów cokolwiek dają na zdjęciu. Wg mnie to tylko zwykły chwyt marketingowy, podobnie jak "AutoISO" w 40D. Miałem możliwośc porównania z 30D i nie zauważyłem absolutnie żadnej poprawy w 40D. Więcej daje wyższa rozdzielczość matrycy 5D przy przejściach tonalnych niż te niby 14 bitów.
    - szybkość i bufory mają tylko znaczenie gdy robisz zdjęcia seriami np. sportowe.

5D daje przede wszystkim lepszą ostrość obrazu z tymi samymi obiektywami co 40D ponieważ ma większe piksele na matrycy i tym samym mniejsze wymagania rozdzielczości obiektywów. Do tego jeszcze dodaj 12mpix zamiast 10 i różnica jest już duża.
    Duży wizjer w 5D to naprawdę bardzo duży atut, ja po prawie dwóch latach z 30D zacząłem inaczej patrzeć przez aparat jak kupiłem 5D bo wreszcie można kontrolować prawie każdy szczegół w kadrze. Oba (5D i 40D) mają niestety niepełne krycie kadru w wizjerze (96% w 5D i 95% w 40D).
    Szumy 5D vs 40D to różnica ponad 1EV, ale to przy krajobrazach bez znaczenia bo i tak statyw w użyciu.

Jeśli jednak do tej pory nie zauważyłeś różnicy między obrazami z tych dwóch aparatów i rzucasz hasłami typu "14-bitów", "procesor" to znaczy że taki aparat jak 5D ci nie potrzebny bo bardziej ucieszą cię slogany marketingowe i fakt posiadania nowej zabawki z fajnymi ficzerami niż naprawdę lepsza jakość obrazu z 5D.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 16-02-2008 o 19:50

Początki nałogu Awatar TomekS
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Jeśli jednak do tej pory nie zauważyłeś różnicy między obrazami z tych dwóch aparatów i rzucasz hasłami typu "14-bitów", "procesor" to znaczy że taki aparat jak 5D ci nie potrzebny bo bardziej ucieszą cię slogany marketingowe i fakt posiadania nowej zabawki z fajnymi ficzerami niż naprawdę lepsza jakość obrazu z 5D.
    Na razie żadnego z nich nie miałem w ręku. Tylko czytam i czytam i się zastanawiam..
    Ale jestem blisko decyzji: najpierw 17-40 L w cashback a puszka w okolicach wakacji, gdy już będą znane parametry następcy 5D
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    Wiesz ja ostatnio kupiłem piątkę - dokupiłem do 40stki (40stka została by mieć 2gie body w zapasie, 6.5FPS i cropa do fot sportowych). Natomiast procesor piątki wystarcza IMO dla tych 3 fpsów, na AF jeszcze nie miałem okazji narzekać. Pomimo 14 bitów 40D kontra 12bitów 5D moim zdaniem (co potwierdzają foty (http://tolinski.com/test/) daje więcej w cieniach i światłach przez co foty są bardziej plastyczne.

W kwestii krajobrazowej: ja bym brał 5D i jakąś stałkę lub Lkowego zooma.
    Światło 4 nie nie będzie Ci przeszkadzać w krajobrazie chyba

Jak będę miał nowe foty porownawcze to podam linka.
    Jeżeli te zdjęcia były robione przy porównywalnych warunkach oświetleniowych, a wydaje się że tak (oprócz otwartych drzwi i zapalonej żarówki) to rzeczywiście 5D lepiej daje w światłach i cieniach...
    Ostatnio edytowane przez TomekS ; 16-02-2008 o 22:14 Powód: Automerged Doublepost
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
    Zdjęcia -> http://smolarek.info

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomekS Zobacz posta
    Jeżeli te zdjęcia były robione przy porównywalnych warunkach oświetleniowych, a wydaje się że tak (oprócz otwartych drzwi i zapalonej żarówki) to rzeczywiście 5D lepiej daje w światłach i cieniach...
    Były robione w tych samych warunkach jedno po drugim. Masz pełne exify. Różnica jest tylko taka, że przy tych fotach z witrażem mogłem odejść z 40D , tak by na tej samej stałce (35/2) uzyskać podobny kadr, natomiast w kościele nie było już to możliwe, bo musiałbym wejść w ścianę za mną
    Zauważyłem jeszcze jedną istotną chyba sprawę : przy silnym oświetleniu i dużym kontraście (dziś robiłem foty w starych młynach, gdzie środek był ciemny) że 40D ma dużo większą skłonność do AC - na fotach z kościoła też to widać. Wynika to pewnie z wielkości matrycy/piksela albo z filtra przed matrycą w 40D- pewny nie jestem, ale fakt jest faktem.
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Coś już napisał

Domyślnie

"]Jeżeli te zdjęcia były robione przy porównywalnych warunkach oświetleniowych, a wydaje się że tak (oprócz otwartych drzwi i zapalonej żarówki) to rzeczywiście 5D lepiej daje w światłach i cieniach

Ja tu widzę b dużą różnicę
    To przepaść na korzyść 5d

Uprawnienia umieszczania postów