Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: dylemat - szerokie kąty

Początki nałogu Awatar TomekS
    Miasto
    Poland

Domyślnie dylemat - szerokie kąty

Mam stare 300D i zastanawiam się nad wymianą na coś nowszego. Przy okazji chcę kupić szeroki obiektyw krajobrazowy.
    Na razie mam 2 wersje:
    1. 5D + 17-40 f4 L = ~7300zł
    2. 40D + 10-22 f3,5-4,5 = ~5600zł
    no i pojawiają się dylematy:
    - czy 5D nie jest wg was mimo wszystko trochę gorszy parametrami od 40D?
    - 17-40 to mydło - miałem, macałem; 10-22 nie miałem w ręku, znam go tylko z tego forum. W testach wypada jeszcze gorzej niż 17-40.
    - szklana kula mówi mi że wcześniej czy późnej APS-C się skończy, nie mówi tylko czy będzie to za rok czy dziesięć..
    - różnica w cenie to też coś, ale cash back minimalnie ją zmniejszy..

Czaszka paruje.... Co kupić?
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
    Zdjęcia -> http://smolarek.info

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Zalezy co rozumiesz przez troche gorszy?
    wg. mnie jest we wszytkim lepszy. Moze ma tylko 3fps pewnie ci o to chodzi ale zalezy od czego go uzywasz. Do krajobrazu? Zobaczysz platykę toz rozumiesz...
    Chyba że jest to zakup taki ze przez najblizsze 2 lata nie kupisz juz nic do niego bo to wtedy szkoda by było dobrze jak bys niedługo dokupil stalki jakies fajne do niego. Musisz sam zdecydować co ci bardziej lezy Ja bym bym jednak bral 5d...

Bywalec Awatar roa

Domyślnie

zawsze jest 16-35 2.8 L USM II albo 14 2.8 L

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomekS Zobacz posta
    1. 5D + 17-40 f4 L = ~7300zł
    2. 40D + 10-22 f3,5-4,5 = ~5600zł
    no i pojawiają się dylematy:
    - czy 5D nie jest wg was mimo wszystko trochę gorszy parametrami od 40D?
    - 17-40 to mydło - miałem, macałem; 10-22 nie miałem w ręku, znam go tylko z tego forum. W testach wypada jeszcze gorzej niż 17-40.
    5D jest z cała pewnością mimo wszystko we wszystkim lepszy niż 40D, oprócz 3fps i bocznych punktów AF. Jakość obrazu 5D vs 40D to różnica o klasę.

17-40 to bardzo ostry obiektyw, widocznie miałeś jakiś walnięty egzemplarz. Mój jest żyletką na f4 (może za wyjątkiem końca 40mm) i ma lepszą ostrość, kolory i kontrast niż 10-22 które również miałem i porównywałem na tym samym aparacie 30D.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

5d ma pare innych niewymienionych wad.
    Przede wszystkim AF nie nalezy do rewelacyjnych, aparat nie jest za szybki, brak czyszczenia matrycy, brak uszczelek.

Natomiast oprocz swietnej jakosci zdjec ma jeszcze jedna wazna zalete ... duzy wizjer.

Jak Cie stac i chcesz miec jakosc na najwyzszym poziomie to nie inwestowalbym w polsrodki w stylu 40d. Jesli natomiast chcesz miec aparat do wszystkiego to 40d lepiej sie sprawdzi pod tym wzgledem ... i krajobraz nim pykniesz i samoloty czy samochody serią.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Bywalec Awatar roa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Przede wszystkim AF nie nalezy do rewelacyjnych, aparat nie jest za szybki, brak czyszczenia matrycy, brak uszczelek.
    Natomiast oprocz swietnej jakosci zdjec ma jeszcze jedna wazna zalete ... duzy wizjer.
    no się nie da zdjęć robić, gdyby nie ten duży wizjer :>

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roa Zobacz posta
    no się nie da zdjęć robić, gdyby nie ten duży wizjer :>
    Tak wyszlo ? Nie mialo w kazdym razie. Bardziej chodzilo mi o to ze 5d nie ma zbyt wielu ficzersow natomiast jakosc zdjec i duzy wizjer wystarczy zeby byc zadowolonym z fotografii krajobrazu.
    Natomiast jak ktos dodatkowo chce robic sporty, badz szybko poruszajace sie pojazdy to 40d IMO nadaje sie bardziej.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Bywalec Awatar roa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Bardziej chodzilo mi o to ze 5d nie ma zbyt wielu ficzerów.
    mi tylko odkurzacza czasem brakuje, ale nie mszczę na canona ze mk II nie ma

Początki nałogu Awatar TomekS
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz posta
    Zalezy co rozumiesz przez troche gorszy?
    wg. mnie jest we wszytkim lepszy. Moze ma tylko 3fps pewnie ci o to chodzi ale zalezy od czego go uzywasz. Do krajobrazu? Zobaczysz platykę toz rozumiesz...
    Chyba że jest to zakup taki ze przez najblizsze 2 lata nie kupisz juz nic do niego bo to wtedy szkoda by było dobrze jak bys niedługo dokupil stalki jakies fajne do niego. Musisz sam zdecydować co ci bardziej lezy Ja bym bym jednak bral 5d...
    Odpowiem tobie, aczkolwiek mam na myśli wszystkie osoby widzące przewagę 5D. Dlaczego wydaje mi się, że 5D jest niestety już gorszy:
    - AF
    - procesor
    - 12 a nie 14 bitów
    - szybkość, bufory itp
    A dlaczego może być lepszy:
    - FF
    - 12mpix
    Pytanie co jest dla kogoś (mnie..) istotniejsze..

Co już mam to widać w stopce. A czy coś kupię w ciągu 2 lat. Pewnie nie (żona patrzy na monitor), ale mam nadzieję ;-)

Druga sprawa to czy kupować stałki czy dobre zoomy, np L. Po tym jak pierwszy raz użyłem 70-200 L IS UMS nie chce mi się go zdejmować z body :-) Wolę się odsunąć niż zmienic obiektyw :-P
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
    Zdjęcia -> http://smolarek.info

Zablokowany
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

lepiej zainwestować w ff ale w sumie to wybór zależy do ciebie

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów