Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Pomoc w wyborze obiektywów

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Panowie (i Panie) - podstawowa uwaga:
    http://zwierzeta-wiadomosci.low.pl/o...adomosci27.htm

przecinek to, nie, jest takie, cos co sie, wstawia, w dowolnym, miejscu, na, oko tylko znak, interpunkcji ktory czemus, sluzy i sa, pewne zasady, jego, uzywania.
    www albo tez flickr

Domyślnie

Akustyk :-D
    Wracając do tematu. Sigmę mam pożyczoną, nie zajmuję się testami obiektywów i aparatów itp. ale jak ją założyłem na body i zacząłem robić zdjęcia zdziwiło mnie to, że jak ustawiam ogniskową na 17 nagle mam tak ciemne rogi, a jakościowo porównywałem ją z moim kitem i nie ukrywam, że nie miło się zaskoczyłem, bo nie przentuje jakiejś super jakości, ale tak jak mówie możliwe że to taki egzemplarz się mi trafił i tyle. Co do wyboru, myślę że dość konkretnie sprecyzowałem to co robię i zastanawiam się tylko nad wyborem zestawu czy liepiej dwie stałki plus kit i potem (jak zbiorę kasę) dokupić coś w zakresie 17-35 czy wziąć i kupić tego tamrona zamiast kita, nie brać żadnej 30tki tylko 50tkę i tyle. Jakie są wady, zalety, opinie itp. na temat tych obiektywów to wiem bo czytam fora, ale pytam o konkretny wybór zestawu obiektywów :-)

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradc Zobacz posta
    Witam od kilku miesięcy używam 400d z kitem. Chciałem go wymienić na coś lepszego, myślałem o tamronie 17-50 2,8 lub sigmie 18-50 2,8. Akurat sigme moglem pożyczyć od znajomych i się zawiodłem na niej. Strasznie winietuje,...
    Przeglądając moje zdjęcia zauważam, że mniej więcej połowa robiona jest na ogniskowej w okolicach 17mm, a druga część w okolicach 40-55 mm. Żadko używam lampy, raczej statyw lub wysoka czułość w zależności od zdjęcia. To tak tyle. Co radzicie?
    Cytat Zamieszczone przez konradc Zobacz posta
    Wracając do tematu. Sigmę mam pożyczoną, nie zajmuję się testami obiektywów i aparatów itp. ale jak ją założyłem na body i zacząłem robić zdjęcia zdziwiło mnie to, że jak ustawiam ogniskową na 17 nagle mam tak ciemne rogi,
    Skoro tak bardzo Cię denerwuje winietowanie, to odpuść sobie konstrukcje przewidziane dla APS-C i wybieraj obiektywy pełnoklatkowe, które dzięki zapasowi pola widzenia na cropie praktycznie nie winietują.

Wspomniałeś coś o zakresie 17-35mm, więc wybierz sobie takiego Tamrona:
    http://www.tamron.com/lenses/prod/17_35mm.asp
    na 17mm jest f/2,8 więc nieźle.

a do tego któreś 50mm (f/1,8 lub f/1,4 w zależności od zasobności portfela :-))
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 18-02-2008 o 09:53
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Skoro tak bardzo Cię denerwuje winietowanie, to odpuść sobie konstrukcje przewidziane dla APS-C i wybieraj obiektywy pełnoklatkowe, które dzięki zapasowi pola widzenia na cropie praktycznie nie winietują.
    to trochę ślepa uliczka - kupisz sobie FF, to z powrotem te nie winietujące szkiełka zaczną winietować jak dla mnie to nie problem - w widoczkach to sobie koryguje jednym suwaczkiem w LR, a w innych fotach jakoś nie przeszkadza
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów