Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Tamron Di vs DiII / Canon EF vs EF-S

marian_anna
    Guest

Domyślnie Tamron Di vs DiII / Canon EF vs EF-S

Witam,
    mam analogowego Canona 50e z dość kiepskawym obiektywem, więc idąc z duchem czasu postanowiłem zakupić Canona 400D (samo body). Problem mam taki: jak z różnicą zdjęć zwykłych obiektywów w porównaniu z nowymi obiektywami do małej matrycy? Zastanawiając się nad kupnem Tamrona 17-50 f/2.8 DiII + tamrona 55-200 f/4.5-5.6 DiII, doszedłem do wniosku, że to obiektywy jednorazowe tzn. pasujące tylko do obecnych lustrzanek z matrycą APS-C. Wiadomo, że za jakiś czas pojawią się z matycami 35mm i APS-C umrze śmiercią naturalną. A co z tymi obiektywami? Do kosza? Czy też są jakieś sposoby na zamontowanie takiego szkła do lustrzanek bardzo bliskiej przyszłości? Jeśli te obiektywy mają mi byc w przyszłości zbyteczne to skłaniałbym się do zakupu obiektywów standardowych pod 35mm. Do 400D można takie mocować, tylko nie wiem jak z jakością tych zdjęć, czy całe światło będzie padać na matryce itp.? Zapraszam do dyskusji

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

APS-C tak szybko nie umrze ale rozumiem Twoje rozterki. Apropos zakupu obiektywów standadowych to jest to tak samo jak było dawniej - dobry obiktyw daje dobre odwzorowanie, ostrość, bookeh itd. a kiepski jest poprostu słaby i już. Które są dobre a które kiepskie to zostało opisane na forum w wielu wątkach.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marian_anna Zobacz posta
    Witam,
    mam analogowego Canona 50e z dość kiepskawym obiektywem, więc idąc z duchem czasu postanowiłem zakupić Canona 400D (samo body).(...) Wiadomo, że za jakiś czas pojawią się z matycami 35mm i APS-C umrze śmiercią naturalną. A co z tymi obiektywami? Do kosza? Zapraszam do dyskusji
    Myśląc tak perspektywicznie polecam kupić od razu coś przyszłościowego:
    http://www.ebonycamera.com/
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uprawnienia umieszczania postów