dzięki...
niestety już zamówiłem. po czym można rozpoznać chińskie?
dzięki...
niestety już zamówiłem. po czym można rozpoznać chińskie?
[fotolog] faj3r.blogspot.com
[galeria] www.tgf.art.pl
----
EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC
tak poczytałem już odpowiednie wątki jakby co ale odpowiedzi w nich specjalnie nie znalazłem
a w związku ze znanymi cenami Sandiska pytanie: do amatorskiego użytku 40d wystarczy mi Extreme III, kupować IV czy też w zupełności wystarczy (i działać będzie poprawnie bez zwiech !) PQI, acha chodzi mi o 4GB
mam dwie PQi jedna ma rok a druga to swiezynka i dzialaja bosko.
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
Ja z kolei mam od roku sandiska ulraII 4GB i extremeIV 4GB, a od dwóch lat pomarańczowego kingstona 1GB. Nie miałem z nimi nigdy żadnych problemów. Istotna różnica: cena odzwierciedla szybkość zrzutu z karty. Jak masz czas, bierz tańszą, jak więcej kasy bierz szybszą.
Osobiście planuję zakup następnych czwórek po 8GB
C-F-K - forever
Mellan problem polega na tym, że wszystkie te 3-y karty oferują zupełnie wystarczające prędkości zrzutu, a to, że Sandisk IV ma ją jakąś nieziemską to inna sprawa ale trzeba mieć odpowiedniej klasy sprzęt czytnikowy a przede wszystkim takie potrzeby, mnie pozostałe 2-a zrzuty wystarczają zupełnie
zdaje się, że podstawowa różnica jest w ZAPISIE (w body oczywiście) i o to głównie się pytam i głównie o to czy PQI podpasi (według wszystkich testów minimalnie krótsza seria, czas zrzutu na kartę czasem nawet lepszy !) względnie III wystarczy, IV rozumiem bardziej jest pod dużego marka np. ...
no dobra ale Wy znowu o tym zrzucie z kartyto jest mało interesujące 20Mbit/s jest dla mnie zupełnie wystarczające (nawet jeśli Hamowate czytniki obsługują też wyższe prędkości)
patrzymy z punktu zapisu na kartę w body !!!!
ps.1. dzięki KMV10. Wygląda na to, że Extreme III w wersji 30Mb/s jest ok
ps.2. Dzięki Werkowi wiemy też, że PQI także podejdą. Ale pliz info od jeszcze jakichś dwóch użytkowników tak aby próba "losowa" miała choć trzy składniki![]()
Ale czego Ty oczekujesz? Przecież dostałeś konkretne odpowiedzi odnośnie pożytku z ultra szybkich kart w tym body - nie ma żadnego.
EXIII czy PQI (oczywiście mam na myśli te szybsze) cechują się podobną wydajnością i w body nie zobaczysz między nimi żadnej różnicy.
Bardziej chodzi tu o markę, jakość wykonania, niezawodność. Słyszałem o kilku przypadkach awarii PQI, o SanDisku chyba nie.
tylko ja chciałbym kupić PQI x120 bo taniocha ;-) i chcę, żeby ktoś jeszcze potwierdził, że toto się nadaje![]()
na razie już wiem, że jakbym brał Sandiska to wezmę Extreme III ale może jednak PQI ?
dla przykładu w kartach SD nic nigdy sobie nie robiłem z zabobonów, że Sandisk tylko używam Transcend za pół ceny i hula lepiej niż wyśmienicie