Strona 9 z 25 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 246

Wątek: Jaka karta CF do 40D / 50D ?

Bywalec
    Miasto
    Boruja Kościelna

Domyślnie

Kupilem Sandiska 4GB Extreme III 30MB/s za niecale 120PLN. Jest oryginalna.
    Smiga jak powinna (czytnik Hama za 34PLN - transfery 27-28MB/s z tej karty).
    Zadnych zastrzezen nie mam.
    W stosunku do wolniejszej wersji (20MB/s) - nieco szybciej wyswietla fotki w moim 40D. Niemniej na predkosc zapisu danych z bufora do karty nie ma - po prostu taka, a nie inna jest elektronika w samym 40D i tyle...
    Za to blyskawicznie kopiuje RAWy z CF do kompa (ok 4min na 4GB karte).
    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
    (40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    CF PQI 16GB 120x - 14 fotek
    CF sandisk 4GB Extreme IV - 15 fotek
    ...
    macie jakieś nowe uwagi po użytkowaniu?
    Tak, mam Sandisk III 4GB (133) i PQI 4GB (120), PQI dłużej się kopiuje na dysk ale za to można w tym czasie zrobić herbatę.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

kupiłem CF PQI 16GB 120x
    zrobiłem test:
    40D, seria H, RAW+L, - do zapełnienia bufora te same ustawienia, ten sam kadr
    wniosek - jestem zadowolony ciekawe jak się będzie użytkowało
    Mam PQI CF 8GB 120x i co prawda testu takiego jak Ty nie robiłem ale pomiędzy PQI 120x a Extreme III nie odczuwam różnicy podczas pracy, a przy zrzucaniu zdjęć no cóż... nie spieszy mi się robię sobie kawę/herbatę, dopiero siadam do przeglądania. Jeśli dla kogoś liczy się bufor, czas zrzucania zdjęć to kupić Extreme IV i czytnik FireWire i nie będzie miał problemów

Cytat Zamieszczone przez thisgay Zobacz posta
    ja, będąc notabene autorem wątku, kupiłem jednak Sandiska ponieważ połasiłem się na przyspieszone Extreme III 30Mb/s w dobrej cenie teraz chodzą.

Choć faktem jest, że PQI chyba jest nawet dwa razy tańsze także jestem także zainteresowany info jak długotrwale te karty hulają Z tym, że kart na razie nie potrzebuję ale może kiedyś ...
    PQI jest tańsze, mam od kilku miesięcy (3-4) i nie mam zastrzeżeń O czym pisałem powyżej. Sandiska mam już około 1,5 roku, wcześniej miałem Kingstona (niebieskiego), którego sprzedałem - wszystkie karty są sprawne do dziś dzień
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

kupiłem CF PQI 16GB 120x
    zrobiłem test:
    40D, seria H, RAW+L, - do zapełnienia bufora te same ustawienia, ten sam kadr
    wniosek - jestem zadowolony ciekawe jak się będzie użytkowało
    LOL Najbardziej bezsensowny test kart jaki w życiu widziałem...
    Przecież bufor się zapełnia w jakieś 2 sekundy (w 40D w trybie H) więc na dowolnie szybkiej karcie aparat zapisze 1 albo 2 zdjęcia więc to co zrobiłeś nie mówi o szybkości kart zupełnie nic...
    Zmierz ile czasu minie zanim lampka zapisu zgaśnie...
    Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 25-05-2008 o 16:27
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu Awatar pawel-foto
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44 Zobacz posta
    Co więcej nawet gdy ujęcie da się powtórzyć to co z tego gdy nie ma już miejsca na karcie, bo wybrało się szybszą/pewniejszą ale mniejszą :/
    Jak się da powtórzyć ujęcie to i znajdzie się czas aby wymienić kartę jak się jedna zapchała.
    1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Bywalec
    Miasto
    Boruja Kościelna

Domyślnie

tia... dzieki za taka herbate... na czytniku firmy krzak kopiowanie 8GB danych zajmuje pol dnia... od tych herbatek mozna dostac zapalenia pecherza

Moim zdaniem - roznica miedzy Sandisk Ex IV a Ex III (wersja 30MB/s, ew. 20MB/s) jest nie na tyle duza, aby doplacac 210PLN za czytnik (sandiska na FireWire ok 260PLN, Hama UDMA 32 - ok 35PLN). Roznica 1-2 minut na karte 4GB nie jest moim zdaniem tego warta
    Natomiast mix czytnik/karty, ktore posiadam daje mi optimum - niezbyt drogo, ale nie spedzam pol dnia na kopiowaniu danych

Co do UDMA i wykorzystaniu przez aparaty - najnowszy 1Ds Mark III obsluguje UDMA - cala reszta nie
    Niemniej - jak wspominalem - na extreme III 30MB/s moja pucha szybciej wyswietla fotki na wyswietlaczu (ale nie dla tego ja kupowalem). Samo strzelanie w seryjce sie nie zwieksza => BUFOR puszki
    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
    (40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    LOL Najbardziej bezsensowny test kart jaki w życiu widziałem...
    Przecież bufor się zapełnia w jakieś 2 sekundy (w 40D w trybie H) więc na dowolnie szybkiej karcie aparat zapisze 1 albo 2 zdjęcia więc to co zrobiłeś nie mówi o szybkości kart zupełnie nic...
    Zmierz ile czasu minie zanim lampka zapisu zgaśnie...
    Uwaga słuszna Komentarz..... niekoniecznie
    zastanawiałem się czy będzie mnie ograniczała przy fotografowaniu stąd taki test

Coś już napisał Awatar piompo

Domyślnie

Kochani,

Mam od kilkuset zdjęć 16GB PQI kupiłem za mniej niż 200PLN i uważam, ze to świetna karta. Nie widzę żadnych różnic z Sandiskiem ExtremeIII 1GB, którego też używam.

Polecam, bo się płaci chyba ze dwa razy mniej.

Piotrek

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

też mam wrażenie że oprócz ceny niewiele się różni
    w czytniku pomęczyłem ją tzn zapełniłem całą danymi kasowałem formatowałem
    wszystko bez problemów łącznie z transferem

Coś już napisał
    Miasto
    Żyrardów

Domyślnie

Ja dodam, że jedyne problemy, jakie miałem z kartami pamięci, wiążą się z SanDiskiem Extreme III. Do tej pory wszystko działało jak złoto - Lexar, Pretec, Kingston i PQI, natomiast na niedawno zakupionym SanDisku wyskoczył ostatnio Error 99. Chyba jednak nie ma reguły i to co tańsze nie musi oznaczać gorsze.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Doczytałem właśnie, że err99 to nie musi być wina karty, a raczej obiektywu. Także przepraszam za wprowadzenie w błąd. Zwracam honor SanDiskom
    Ostatnio edytowane przez sepq ; 26-05-2008 o 15:47 Powód: Automerged Doublepost
    ,

Strona 9 z 25 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów