Pokaż wyniki od 1 do 10 z 246

Wątek: Jaka karta CF do 40D / 50D ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Brodi Zobacz posta
    I teraz pytanie: czy dobrze rozumuję zakładając, że skoro w wizjerze widzę 17 klatek w trybie seryjnym RAW a prędkość zapisu na mojej karcie to ok. 10 Mb/s, to reszta zdjęć musi siedzieć w buforze? Policzmy więc ile musiałby mieć bufor:
    To dość oczywiste że siedzą w buforze...

Przy okazji z testu na wspomnianej stronie wynika, że skok w szybkości zapisu w 50D jest ogromny bo aż 3-krotny!
    50D obsługuje UDMA, stąd ten przyrost...

Kolejny wniosek z lektury tego artykułu jest taki, że nie ma sensu kupować szybszych kart, gdyż 40D i tak nie przyspieszy. W zupełności wystarczy karta x80. Zakup szybszej karty
    Powyżej pewnych szybkości sensu nie ma, jak robisz długie serie to szybkość karty limituje szybkość aparatu po wypełnieniu bufora która spada do prędkości z jaką aparat jest w stanie zrobić miejsce na nowe zdjęcie w buforze...

Będę bardzo wdzięczny za Wasze opinie, bo jestem na etapie wyboru kart 4GB dla mojej 40-tki i jak do tej pory skłaniałem się ku x133 jako najlepszemu kompromisowi między ceną a szybkością/jakością.
    Generalnie nic szybszego niż Sandisk Extreme 3 kupować do 40D nie ma sensu a jak nie będziesz długich serii siał to możesz i wolniejszą spokojnie kupić...

PS: pozdrowienia dla sąsiada...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Coś już napisał Awatar Brodi
    Miasto
    Warsaw, Poland

Domyślnie

Dzięki Krzychu za konstruktywną odpowiedź. Utwierdziłeś mnie w słuszności moich obliczeń Zatem poszukam jakiegoś SanDiska, Transcenda, Kingstona, czy PQI, choć skłaniam się ku pierwszej trójce jako sprawdzonym rozwiązaniom (z autopsji).

PS. I równiez pozdrawiam sąsiada
    40D | 18-55mm II (kit) | 50 f/1.8 | 70-200 f/4 L USM | 430EX II

Uprawnienia umieszczania postów