Strona 18 z 25 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 246

Wątek: Jaka karta CF do 40D / 50D ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Większy wydatek na sens gdy fotografuje się Markiem oraz na komputer zrzuca setki zdjęć. Przy zrzucaniu kilkunastu czy kilkudziesięciu zyskasz raptem kilka sekund.
    Wystarczy focic w RAW i juz masz co kopiowac i nawet kilkanascie fotek moze byc czasem meczace czekanie.

Ja kupilem Pretec'a 8GB x233 za 90zl z wysylka i w aparacie super sie spisuje, a przy zrzucaniu do kompa to juz czytnik za slaby i musze wymienic

Coś już napisał Awatar Brodi
    Miasto
    Warsaw, Poland

Domyślnie

To ja troszkę z innej beczki.

Po lekturze TEGO artykułu/testu nasuwa mi się pytanie... A właściwie wątpliwość.

40D cyka w trybie szybkim do 6,5 kl/s, co w RAW daje około 65 MB/s. A tu już serie Ultra nawet wypadają. Natomiast według testów z podanego wyżej linka wynika, że zapis w trybie RAW dla tego body to 11 MB/s przy najszybszej na rynku karcie.

I teraz pytanie: czy dobrze rozumuję zakładając, że skoro w wizjerze widzę 17 klatek w trybie seryjnym RAW a prędkość zapisu na mojej karcie to ok. 10 Mb/s, to reszta zdjęć musi siedzieć w buforze? Policzmy więc ile musiałby mieć bufor:

17 klatek x 10 MB = 170 MB
    17 klatek / 6,5 fps = ~2,6s

A więc cała seria 17 klatek zajmie 2,6s załóżmy że nawet 3s. W takim razie w czasie tej serii 3 zdjęcia zapiszą się na karcie a reszta w buforze.

A więc

(17-3) x 10 MB = 140 MB.

Czy ktoś może to potwierdzić? Ewentualnie wskazać, co źle policzyłem?

Przy okazji z testu na wspomnianej stronie wynika, że skok w szybkości zapisu w 50D jest ogromny bo aż 3-krotny!

Kolejny wniosek z lektury tego artykułu jest taki, że nie ma sensu kupować szybszych kart, gdyż 40D i tak nie przyspieszy. W zupełności wystarczy karta x80. Zakup szybszej karty uzadniony może być w przypadku zgrywania danych z karty ale ten jest liczony w pojedynczych minutach w przypadku pojemności około 2-4 GB. Przy większych pojemnościach może to miec sens w profesjonalnych zastosowaniach.

Będę bardzo wdzięczny za Wasze opinie, bo jestem na etapie wyboru kart 4GB dla mojej 40-tki i jak do tej pory skłaniałem się ku x133 jako najlepszemu kompromisowi między ceną a szybkością/jakością.
    40D | 18-55mm II (kit) | 50 f/1.8 | 70-200 f/4 L USM | 430EX II

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Brodi Zobacz posta
    I teraz pytanie: czy dobrze rozumuję zakładając, że skoro w wizjerze widzę 17 klatek w trybie seryjnym RAW a prędkość zapisu na mojej karcie to ok. 10 Mb/s, to reszta zdjęć musi siedzieć w buforze? Policzmy więc ile musiałby mieć bufor:
    To dość oczywiste że siedzą w buforze...

Przy okazji z testu na wspomnianej stronie wynika, że skok w szybkości zapisu w 50D jest ogromny bo aż 3-krotny!
    50D obsługuje UDMA, stąd ten przyrost...

Kolejny wniosek z lektury tego artykułu jest taki, że nie ma sensu kupować szybszych kart, gdyż 40D i tak nie przyspieszy. W zupełności wystarczy karta x80. Zakup szybszej karty
    Powyżej pewnych szybkości sensu nie ma, jak robisz długie serie to szybkość karty limituje szybkość aparatu po wypełnieniu bufora która spada do prędkości z jaką aparat jest w stanie zrobić miejsce na nowe zdjęcie w buforze...

Będę bardzo wdzięczny za Wasze opinie, bo jestem na etapie wyboru kart 4GB dla mojej 40-tki i jak do tej pory skłaniałem się ku x133 jako najlepszemu kompromisowi między ceną a szybkością/jakością.
    Generalnie nic szybszego niż Sandisk Extreme 3 kupować do 40D nie ma sensu a jak nie będziesz długich serii siał to możesz i wolniejszą spokojnie kupić...

PS: pozdrowienia dla sąsiada...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Coś już napisał Awatar Brodi
    Miasto
    Warsaw, Poland

Domyślnie

Dzięki Krzychu za konstruktywną odpowiedź. Utwierdziłeś mnie w słuszności moich obliczeń Zatem poszukam jakiegoś SanDiska, Transcenda, Kingstona, czy PQI, choć skłaniam się ku pierwszej trójce jako sprawdzonym rozwiązaniom (z autopsji).

PS. I równiez pozdrawiam sąsiada
    40D | 18-55mm II (kit) | 50 f/1.8 | 70-200 f/4 L USM | 430EX II

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Kolejny wniosek z lektury tego artykułu jest taki, że nie ma sensu kupować szybszych kart, gdyż 40D i tak nie przyspieszy. W zupełności wystarczy karta x80.
    Pod warunkiem, że za chwilę nie będziesz potrzebował zrobić kolejnej serii. Dla mnie czas opróżniania bufora też miewa znaczenie dlatego wolę jednak szybsze karty.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna Awatar czarekk

Domyślnie Jaka karta pamięci do 50D ?

Witam
    Może to juz było ale nawet za pomoca googla nic nie znalazłem .
    Jaka polecacie kartę do 50D.
    Czy musi to byc najszybsza UDMA ?

Pozdrawiam
    Czarek

Domyślnie

Ja Ci polecam karty CF- inne nie wejdą ;-)
    Odpowiadając na Twoje drugie pytanie- nie musi być.
    I dodam od siebie: masz taki sprzęt jak Canon 50D- czyli średnio-zaawansowana lustrzanka cyfrowa to... Słowo średnio-zaawansowana jest tutaj kluczowe, gdyż średnio-zaawansowani użytkownicy nie zadają takich pytań. Zobacz po prostu, która z kart pamięci ma odpowiadające Tobie parametry i/bądź cenę , zorientuj się na rynku kart pamięci (wystarczy nawet na allegro poszukać- w opisach jest większość) i kup jaką uważasz.

Dopiero zaczyna Awatar czarekk

Domyślnie

bakek
    O co ci chodzi ? Chciałem poznac opinie osób które mają 50D.Ty nie masz więc średnio mnie ona interesuje. I proszę bez osobistych wycieczek

Bywalec Awatar trolluch
    Miasto
    Nowy Dwór Mazowiecki

Domyślnie

Jak nie potrzebujesz demona prędkości, to na początek Compact Flash Kingston 16GB x133 Elite Pro powinno wystarczyć. Dosyć tania i pojemna, później można coś szybszego dokupić, a tę zostawić jako zapas.
    Nie wiem, po ile teraz stoją , ja pod koniec grudnia dałem 148 zł.
    coś Canona, coś Tamrona, a i Nissin się znajdzie

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czarekk Zobacz posta
    Witam
    Może to juz było ale nawet za pomoca googla nic nie znalazłem .
    Jaka polecacie kartę do 50D.
    Czy musi to byc najszybsza UDMA ?
    A skąd mamy wiedzieć jak szybką kartę potrzebujesz ??
    Wybierz sobie coś : http://www.robgalbraith.com/bins/cam...?cid=6007-9672
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 18 z 25 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów