To ja troszkę z innej beczki.
Po lekturze TEGO artykułu/testu nasuwa mi się pytanie... A właściwie wątpliwość.
40D cyka w trybie szybkim do 6,5 kl/s, co w RAW daje około 65 MB/s. A tu już serie Ultra nawet wypadają. Natomiast według testów z podanego wyżej linka wynika, że zapis w trybie RAW dla tego body to 11 MB/s przy najszybszej na rynku karcie.
I teraz pytanie: czy dobrze rozumuję zakładając, że skoro w wizjerze widzę 17 klatek w trybie seryjnym RAW a prędkość zapisu na mojej karcie to ok. 10 Mb/s, to reszta zdjęć musi siedzieć w buforze? Policzmy więc ile musiałby mieć bufor:
17 klatek x 10 MB = 170 MB
17 klatek / 6,5 fps = ~2,6s
A więc cała seria 17 klatek zajmie 2,6s załóżmy że nawet 3s. W takim razie w czasie tej serii 3 zdjęcia zapiszą się na karcie a reszta w buforze.
A więc
(17-3) x 10 MB = 140 MB.
Czy ktoś może to potwierdzić? Ewentualnie wskazać, co źle policzyłem?
Przy okazji z testu na wspomnianej stronie wynika, że skok w szybkości zapisu w 50D jest ogromny bo aż 3-krotny!
Kolejny wniosek z lektury tego artykułu jest taki, że nie ma sensu kupować szybszych kart, gdyż 40D i tak nie przyspieszy. W zupełności wystarczy karta x80. Zakup szybszej karty uzadniony może być w przypadku zgrywania danych z karty ale ten jest liczony w pojedynczych minutach w przypadku pojemności około 2-4 GB. Przy większych pojemnościach może to miec sens w profesjonalnych zastosowaniach.
Będę bardzo wdzięczny za Wasze opinie, bo jestem na etapie wyboru kart 4GB dla mojej 40-tki i jak do tej pory skłaniałem się ku x133 jako najlepszemu kompromisowi między ceną a szybkością/jakością.
40D | 18-55mm II (kit) | 50 f/1.8 | 70-200 f/4 L USM | 430EX II
To dość oczywiste że siedzą w buforze...
50D obsługuje UDMA, stąd ten przyrost...
Powyżej pewnych szybkości sensu nie ma, jak robisz długie serie to szybkość karty limituje szybkość aparatu po wypełnieniu bufora która spada do prędkości z jaką aparat jest w stanie zrobić miejsce na nowe zdjęcie w buforze...
Generalnie nic szybszego niż Sandisk Extreme 3 kupować do 40D nie ma sensu a jak nie będziesz długich serii siał to możesz i wolniejszą spokojnie kupić...
PS: pozdrowienia dla sąsiada...
Dzięki Krzychu za konstruktywną odpowiedź. Utwierdziłeś mnie w słuszności moich obliczeńZatem poszukam jakiegoś SanDiska, Transcenda, Kingstona, czy PQI, choć skłaniam się ku pierwszej trójce jako sprawdzonym rozwiązaniom (z autopsji).
PS. I równiez pozdrawiam sąsiada![]()
40D | 18-55mm II (kit) | 50 f/1.8 | 70-200 f/4 L USM | 430EX II
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Witam
Może to juz było ale nawet za pomoca googla nic nie znalazłem .
Jaka polecacie kartę do 50D.
Czy musi to byc najszybsza UDMA ?
Pozdrawiam
Czarek
Ja Ci polecam karty CF- inne nie wejdą ;-)
Odpowiadając na Twoje drugie pytanie- nie musi być.
I dodam od siebie: masz taki sprzęt jak Canon 50D- czyli średnio-zaawansowana lustrzanka cyfrowa to... Słowo średnio-zaawansowana jest tutaj kluczowe, gdyż średnio-zaawansowani użytkownicy nie zadają takich pytań. Zobacz po prostu, która z kart pamięci ma odpowiadające Tobie parametry i/bądź cenę , zorientuj się na rynku kart pamięci (wystarczy nawet na allegro poszukać- w opisach jest większość) i kup jaką uważasz.
bakek
O co ci chodzi ? Chciałem poznac opinie osób które mają 50D.Ty nie masz więc średnio mnie ona interesuje. I proszę bez osobistych wycieczek
Jak nie potrzebujesz demona prędkości, to na początek Compact Flash Kingston 16GB x133 Elite Pro powinno wystarczyć. Dosyć tania i pojemna, później można coś szybszego dokupić, a tę zostawić jako zapas.
Nie wiem, po ile teraz stoją , ja pod koniec grudnia dałem 148 zł.
coś Canona, coś Tamrona, a i Nissin się znajdzie
A skąd mamy wiedzieć jak szybką kartę potrzebujesz ??
Wybierz sobie coś : http://www.robgalbraith.com/bins/cam...?cid=6007-9672