Widzisz Wachu, jeteś od tej chwili żywą legendą.![]()
Widzisz Wachu, jeteś od tej chwili żywą legendą.![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
buuhahahhahaha, ale mnie ubawiłeś. miło że mogłem się przydaćZamieszczone przez Cichy
ale dzięki przede wszystkim dla Nogula-a bo to on jest sprawcą wesołej nowiny a ja tylko jej posłańcem![]()
Dziękuje Wam: sprawcy wesołej nowiny - Nogulowi i posłańcowi - W(a)chu.Zamieszczone przez W(a)chu
Teraz wiekszość z nas ma teraz polską instrukcje do D70 i 350D, ale dylemat co wybrać pozostał))
jakub
Witam serdecznie i... chociaż rzadko tu zaglądam - pozwoliłam sobie również skorzystać z linka... mam instrukcję już na swoim dysku :-) za co bardzo dziękuję. Ja również zastanawiam się... nad zakupem Canona 350D - chociaż właściwie nie mam raczej między czym wybierać. Na 20D niestety finansowo nie mogę sobie pozwolić, 300D od początku ktoś mi odradził, a że jakoś wolę kupić nowy sprzęt (z gwarancją) niż używany, więc do 10D już też nie przymierzę się. Narazie mam EOS-a 300, więc to byłaby moja pierwsza cyfrówka. Myślę aby zakupić samo body - obiektywy jakie posiadam to canon zoom EF 28-80 3.5-5.6 II, oraz canon zoom EF 75-300 4-5.6 III USM - czy oba obiektywy sprawdzą się w 350D?
Jako tako sie sprawdza, ale nie bedziesz mial szerokiego kata. Wiec moze warto rozwazyc zakup body z kitem.
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Obydwa obiektywy sie sprawdza z 350D ale szczerze radze dorzucic te pare zl wiecej i kupic 350D z obiektywem kitowym - do zdjec w pomieszczeniach, grupowych, widoczkow, turystycznych, imprezowych - moze ci brakowac szerokiego kata i tu wlasnie obiektyw kitowy 18-55 pokazuje swoje zalety - tani a calkiem znosny szeroki kąt.Zamieszczone przez ilona
Myślałam o zakupie samego body, bo słyszałam że ten obiektyw, który jest w standarcie dołączony do 350D jest bardzo slabej jakości... czy ktoś może mi coś na ten temat powiedzieć z własnego doświadczenia? - bo w takim razie może faktycznie warto dołożyć i dokupić... 28 x 1,6 = niecałe 50... może faktycznie szerszego konta zabraknąć - dziękuję za cenną uwagę, a z drugiej strony jeśli ten 18-55 wkręcę do mojej starej trzysetki (analogowej) też może się czasami przydać... jak on się sprawdza w analogowym?
Ostatnio edytowane przez ilona ; 11-05-2005 o 08:11
Trafiaja sie egzemplarze, ktorym 17-40L moglby pozazdroscic efektow pracy ;-)Zamieszczone przez ilona
Taaa... waskie konto to jedna z najczesciej spotykanych bolaczek wsrod amatorow fotografii ;-)Zamieszczone przez ilona
Najpierw trzeba:Zamieszczone przez ilona
1. przerobic bagnet na EF (mniejszy problem)
2. znalezc sposob na koszmarne winietowanie (wiekszy problem)
Nie jest bardzo slaby, jest bardzo znosny jak za swoja cene.Zamieszczone przez ilona
By miec w miare szeroki kat (odpowiednik 28mm) w zoomie, z AF a lepszej jakosci niz ten obiektyw standardowy - to musialabys patrzec na cos klasy Tamron 17-35, Sigma 18-50 2.8 EX DC albo Canon 17-40 4L... a te szkla kosztuje ok 2000 zl i wiecej i dopiero one sa zauwazalnie lepsze od tego 18-55, podczas gdy za niego placisz ok 300-400zl![]()
Teoretycznie sie da (spilowac go, przerobic), ale praktycznie to moze zniszczyc sobie lustro oraz miec sliczne winietki na kazdym zdjeciu - gdyz ten obiektyw rzuca swiatlo tylko na klatke wielkosci matrycy a nie filmu.a z drugiej strony jeśli ten 18-55 wkręcę do mojej starej trzysetki (analogowej) też może się czasami przydać... jak on się sprawdza w analogowym?
Stad m.in. jego niska cena za taki szeroki kat o znosnej jakosci.