Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Jakie szkło do Norwegii ??

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez delaa Zobacz posta
    Podłącze sie :
    A na Madagaskar jakie ??
    Rzeczywiście można mnożyć takie wątki do woli: jakie do Niemiec, jakie do Czech itd.
    Inna sprawa, gdy ktoś jedzie na Saharę, czy na biegun.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xantos Zobacz posta
    Co byście wybrali?? Jaki zakres ogniskowych bardziej się przyda?? Dodam, że w tej chwili nie posiadam żadnego szkiełka.

Pozdr.
    Zależy co w tej Norwegii zamierzasz fotografować.

Jeśli piękne kobiety , to jasną, portretową stałkę.

Jeśli piekne krajobrazy, to nie ma IMO w tym wypadku mądrej odpowiedzi na pytanie o zakres ogniskowych.
    Można tylko ograniczyć zakres poszukiwań ze względu na jasność - f/4-f/5.6 w zupełności wystarczy + polar + statyw.
    Do krajobrazu dobre są moim zdaniem ogniskowe 10-200 mm ;-) .

Spośród podanych przez Ciebie szkieł wybrałbym 17-40, ale do tego koniecznie coś dłuższego, choćby tanią Sigmę 70-300 APO.
    Nie uważam za najlepsze rozwiązanie, fotografowanie rozległych krajobrazów obiektywem typu UWA, np. 10-22.
    To co uważamy w takim widoczku za najcenniejsze (patrząc naszymi oczami) na zdjęciu wyjdzie małe i odległe, z nienaturalnie wyeksponowanym pierwszym planem (jakiś parking lub łączka) i sporą połacią nieba w kadrze.
    UWA znakomicie sprawdza mi się w ciasnych, raczej miejskich plenerach, ale na bardziej otwartej przestrzeni wolę coś dłuższego.

Kolega, który w ubiegłym roku odwiedził ten piękny kraj i przywiózł sporo pieknych zdjęć twierdzi, że prawie nie zdejmował 70-200 :eek: . I wcale mu się nie dziwię. Wykoszenie np. tryskającego spod lodowca wodospadu z bezpiecznej odległości, albo "sportretowanie" co ciekawszych okazów w parku Wigelanda wymagały czegoś dłuższego niż 40 mm.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ale jaja.
    A tak na poważnie, jeśli miałbym jechać z jednym szkłem to wziąłbym jakiegoś tamrona 18-250.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

nie zapomnij zabrać szkieł przeciwsłonecznych.

bardziej na serio - to jest zbyt Ciężkie pytanie. Najepiej mieć pełen zakres ogniskowych...
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Przez kilka lat miałem tylko C 10-22 i C 70-200 oraz rezerwowy C 20-35, którego nie używałem na cropie nigdy i właśnie go sprzedałem. Fotografuję krajobraz miejski i niemiejski więc byłbym cyniczny polecając C 17-40, który wypełnia niechodliwy u mnie zakres. Jeżeli to ma być krajobraz górski to tylko 10-22 bo daje interesujące zestawienie pierwszego i odległego planu (odpuść sobie "parkingi i łączki" na pierwszym planie).
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Coś już napisał Awatar kaawka
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Plątałem sie po norweskich fiordach zaglówką 3 tyg. i powiem że miałem 20D i Tamrona 28-75 z szerokich ;-) nie lubię bardzo szerokich szkieł i Tammy sprawdził się znakomicie. Myślę ze na twoim miejscu zabrałbym 17-40 bo uszczelniony i pełnoklatkowy. Na pewno warto miec ze sobą polara, szarą połówkę i statyw. Tak.. statyw koniecznie. No i tele też jakieś warto
    EOS

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xantos Zobacz posta
    A więc stało się. Czerwcowy wyjazd do Norge "przyklepany". W związku z tym rodzi się pytanie jakie szkło zabrać ze sobą?? (posiadam 20d).
    Wstępnie biorę pod uwagę :
    1) C17-40/4
    2) C10-22
    Budżet ok 2300 PLN.
    Co byście wybrali?? Jaki zakres ogniskowych bardziej się przyda??
    a co tam chcesz focić w tej Norwegii?

bo jeśli głównie landszafty, to odpowiedz na Twoje pytanie znalazłem przypadkiem w zupełnie innym wątku :-)
    http://www.canon-board.info/showpost...0&postcount=23

"[...] Niestety crop 1,6 z 17-40 f4 praktycznie nie sprawdził się przy foceniu pejzaży w Norwegii. Tam właśnie brakowało mi FF [...] "

wniosek jest prosty: 17-40 okazalo się za wąskie. Trzeba Ci 10-22.

Do tego dokup sobie za parę groszy KITa 18-55 lub 50/1,8 na tematy wymagające nieco dłuższej ogniskowej.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Smile

TAMRON AF SP 17-35mm 2,8-4 Di LD, jest o wiele tanszy a bardzo dobra jakosc,lepsza od AF 17-50/2,8 XR Di II.Mozesz kupic u Cichego,sprawdzona sztuke za polowe ceny z C-EF 17-40/4,0 L USM.Wlasnie sie do niego przymierzam, i pewnie od Cichego.Do tego napewno wzialbym tez cenowo i jakosciowo dobrego 70-300 IS USM, + filtry oczywiscie i statyw.
    To moje zdanie,pewnie zaraz dostane po czapce;-)
    C-40D + C-BG E2N + C-EF50 f1.4 + C-EFS17-55 f2.8 IS USM + C-EF24-105 f4L IS USM + C-EF70-200 f2.8L IS USM + Speedlite 430EX+580EX + 2xSanDisk-III 4gb + Lowe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8L)

Początki nałogu

Domyślnie

Do Norwegii to wędkę lepiej weź, a nie aparat , będzie więcej emocji. A poza tym to Jak nie ma kasy to Tamrona 17-55. Jeśli kasiora jest to bierz 17-40 i nie bynajmniej dlatego, że w perspektywie najbliższych 10 lat będziesz kupował 5D tylko ze względu na jakość obrazu oraz znacznie lepszą korekcję wad niż Tamron. Koniecznie dobry filtr polaryzacyjny ( polar to najlepiej chyba alpinusa
    i np. połówkowy szary i będzie fajnie.
    Mordo Ty moja !

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów