Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: uniwersalnie- czyli 1 obiektyw w torbie

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    mylisz sie.
    słowo "uniwersalny" ma ściśle sprecyzowane znaczenie i możesz się z nim zapoznać choćby tutaj:
    http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=uniwersalny

1. obejmujący całość, dotyczący wszystkiego lub wszystkich;
    2. mający wszechstronne zastosowanie;

ale to wcale nie znaczy, że obiektyw 70-200 jest uniwersalny.
    Ale jako przykład zastosowania słowa podano "klucz uniwersalny", który bynajmniej nie posiada wszchstronnego zastosowania, nawet do wszystkich śrub nie pasuje. Więc dla jednych uniwersalny zoom to 70-200 a dla innych 10-1000 (gdyby istniał) takim nie będzie.
    Podpieranie się cytatami ze słowników nie zawsze służy dobru sprawy.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Ale nie oznacza też że obiektywy np takie jak 17-55mm /2.8 IS czy 24-105/4L są uniwersalne.
    Najlepiej jak kodzik napisze do czego potrzebuje szkła.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale czemu ograniczac sie do 24-105? nie lepiej od razu i dobrze kupic 28-300 L? jeszcze uniwersalniejszy, do tego bialy... a ze kosztuje kilkadziesiat razy wiecej...
    Trochę ciężki jest, jak na spacer-zooma :-)

tak realnie, myslac w kategorii mozliwosci i cen a nie tylko folderow fotograficznych - bralbym 28-105/3.5-4.5. calkiem solidny obiektyw za rozsadne pieniadze. z tym, ze warto do niego od razu dokupic oslone przeciwsloneczna (kilka $ trzeba liczyc).
    Mam go i też tak uważam, tyle że z cropowaną cyfrą on nie jest uniwersalny (z FF owszem, zdarzało mi się go nie odkręcać od kliszka przez 2 rolki filmu). W połączeniu z cyfrą wymaga uzupełnienia czymś szerszym, np KIT-em.[/QUOTE]
    24-105 L... tak, fajny jest... szkoda, ze kosztuje 3x tyle
    Ale chociaż stwarza pozory posiadania czegoś na w okolicach szerokiego kąta. No i ma stabilizację, co czyni go bardziej uniwersalnym. W kontekście sprowadzania z USA warto o nim pomyśleć bo taki zakup to czysty zysk.
    I taka dygresja na koniec, bez złośliwości: jak się chce mieć jeden uniwersalny obiektyw to zamiast pchać się w lustrzankę lepiej kupić sobie wypasioną hybrydę.
    Uniwersalne obiektywy mają uzasadnienie do zastosowań okołoreporterskich, w innych wypadkach ich stosowanie to nic innego jak lenistwo użytkowników.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

kodzik
    Guest

Domyślnie

"I taka dygresja na koniec, bez złośliwości: jak się chce mieć jeden uniwersalny obiektyw to zamiast pchać się w lustrzankę lepiej kupić sobie wypasioną hybrydę.
    Uniwersalne obiektywy mają uzasadnienie do zastosowań okołoreporterskich, w innych wypadkach ich stosowanie to nic innego jak lenistwo użytkowników.[/QUOTE]"

Dzieki za wszystkie komentarze i oczywiscie prosze o wiecej.
    Osobiscie spodziewalem sie lekkich pstryczkow o lenistwie i hybrydach wczesniej - nie mozna odmowic im racji,ale ile czasu, panowie zabralo Wam zlozenie swojej (z natury rzeczy nigdy nie dokonczonej) kolekcji szkiel i akcesoriow?
    Ja robie to rok, uwielbiam zabierac swoj aparat w liczne podroze, a tam nie wiem co mnie czeka 'za rogiem', lubie chodzic i pstrykac, zostawiajac sobie jednak mozliwosci podnoszenia umiejetnosci i poziomu fotografowania jaki daje lustrzanka. Oczywistm jest rowniez, ze chcialbym posiadac pelna kolekcje swietnych obiektywow, ale mnie na to nie stac.
    Kupno 2 dobrych obiektywow np. 17-85 + 70-200/300 to wydatek daleko powyzej 1000$ (min.) ,a ja po prostu zastanawiam sie czy majac 300-400$ moge sobie kupic cos przyjemnego niemniej jednak odpowiedzi forumowe na moje zapytanie prowadza mnie do dalszych watpliwosc...i chyba temu maja sluzyc!
    dzieki i pozdrawiam
    Kodzik

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jest jeszcze Tamron 28-75 - lepszy od obiektywów, które wymieniłeś w 1 poście. Nie jest drogi (1200 - 1300 zł na Allegro). Ma uniwersalny zakres, choć czasem brakuje szerszego kąta - dlatego m. in. sprzedałem swój egzemplarz, choć byłem z niego bardzo zadowolony.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kodzik Zobacz posta
    ...a ja po prostu zastanawiam sie czy majac 300-400$ moge sobie kupic cos przyjemnego
    To bierz 28-105/3.5-4.5 USM. Kita z torby się dzięki niemu nie pozbędziesz, ale szkiełko daje na prawdę bardzo przyjemne efekty na matrycy, a kosztuje niewiele.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

sigma 18-200 3.5-6.3 ze stabilizacją - najbardziej uniwersalny ze wszystkich zoomów. Jakość zdjęć jak dla mnie zadowalająca. NIe zabraknie ci szerokości no i masz do tego tele (troche ciemne) ale zawsze coś. Stabilizacja daje rade. polecam W stanach kosztuje okolo 300$
    pozdrawiam

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja również radzę canona 24-105. Miesiąc temu się przesiadłem na niego z sigmy 18-200 i choć uniwersalność się zmniejszyła to naprawdę nie żałuję! To bardzo dobry obiektyw.
    Jeśli chodzi o dolną wartość ogniskowej to na razie mi nie brakuje, a jakby co to zawsze podepnę ww sigmę.
    Choć nie chcesz nosić więcej niż 1 szkła to kita zawsze w kieszeń kurtki wrzucisz i jakby co masz 18.
    Zatem kupuj 24-105 L ....no chyba że w tej uniwersalności zawrzeć chcesz również "polowanie" na ptaki itp ...to wtedy nie mam pomysłu
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Domyślnie

nie no, ludzie, facet pisze że chce uniwersalny obiektyw, i że nie chce targać kilku obiektywów a wy mu piszecie o elkach.... co się zaczynają od 28 mm...
    i co ? wróci z wycieczki po górach, wstąpi do knajpy ze znajomymi, zamówią piwo, i poproszą go o zdjęcie.... a on nie będzie mógł objąć grupki znajomych tymi waszymi elkami, i jeszcze w twarz dostanie od grupki turystów siedzących obok przy stoliku za wchodzenie tyłkiem na ich stół jak będzie "obejmował" swoich znajomych tymi waszymi elkami. Trochę wyobraźni.
    ;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    24 mm też chyba za wąsko ?
    Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 15-02-2008 o 23:29 Powód: Automerged Doublepost

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    nie no, ludzie, facet pisze że chce uniwersalny obiektyw, i że nie chce targać kilku obiektywów a wy mu piszecie o elkach.... co się zaczynają od 28 mm...
    i co ? wróci z wycieczki po górach, wstąpi do knajpy ze znajomymi, zamówią piwo, i poproszą go o zdjęcie.... a on nie będzie mógł objąć grupki znajomych tymi waszymi elkami, i jeszcze w twarz dostanie od grupki turystów siedzących obok przy stoliku za wchodzenie tyłkiem na ich stół jak będzie "obejmował" swoich znajomych tymi waszymi elkami. Trochę wyobraźni.
    (.....)
    No coś w tym jest .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów