Mi tez kilka razy się tak zdarzyło. Był też przypadek, że obce zdjęcie było podpisane moim nazwiskiem. Innym razem moje zdjęcie zostało podpisane cudzym. Trochę to drażni...
Mi tez kilka razy się tak zdarzyło. Był też przypadek, że obce zdjęcie było podpisane moim nazwiskiem. Innym razem moje zdjęcie zostało podpisane cudzym. Trochę to drażni...
Że zakładanie że coś w gazecie jest oczywiste , jest nie porozumieniem , i masz efekt.
Generalnie powinni podpisać , czemu nie zrobili , to bym starał się teraz wyjaśnić.
PS. Powiedziałeś im że udostępnisz , nie wspomniałeś o warunkach , więc oni mogli uznać że nie ma dosłownie żadnych. Może to być też błąd osoby która skład robiła i nie miała info czyje to.
no comment...
Dzięki za opinie- dla własnej satysfakcji sprawę wyjaśnię. Zresztą w tej gazecie wszystkie zdjęcia są podpisane foto: archiwum oprócz tych które robił sam dziennikarz - tam jest on wymieniony z imienia i nazwiska.
Jak już napisałem wcześniej nie żądałem aby moje dane były pod zdjęciem bo uważałem, że to sprawa oczywista - zresztą zobaczymy co facet powie.
Też tak uważam ale gazeta to gazeta , zdjęć czasem na tony przerabiają i olewają to i owo.
no comment...
[QUOTE=MM-architekci;823634]PS. Powiedziałeś im że udostępnisz , nie wspomniałeś o warunkach , więc oni mogli uznać że nie ma dosłownie żadnych./QUOTE]
Zapewne tak właśnie pomyśleli, ale wówczas standartem są?powinny być regulacje zawarte w prawie autorskim/kodeksie cywilnym. Czyli jednak skucha redakcji.
Rozmawiałem z redaktorem tej gazety i okazuje się, że oni nie mogą zamieścić autora zdjęcia jeśli nie podpiszą z nim umowy. A podpisywać umowy nie będą bo to zobowiązania, gratyfikacje etc.
Jak to się wyraził redaktor: polegają na dobrej woli wysyłającego zdjęcie.
Tak więc zamknięte koło :-(
Jedyna rada nie udostępniać tam zdjęć niestety.
To napisz jeszcze co to za gazeta.
Bardzo dziwne. A nie powiedzieli przypadkiem kto im tego zabronił ?Rozmawiałem z redaktorem tej gazety i okazuje się, że oni nie mogą zamieścić autora zdjęcia jeśli nie podpiszą z nim umowy.
Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.