Strona 49 z 64 PierwszyPierwszy ... 39474849505159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 639

Wątek: Prawa autorskie

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

MM-architekci --> mógłbyś podać podstawę takowych "strat moralnych"?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotomoto Zobacz posta
    Życzę powodzenia ale nie widzę tego zbyt różowo. Miałem podobną sprawę jakiś czas temu , wykorzystanie moich zdjęć w katalogu reklamowym dużej firmy , złożyłem zawiadomieniena policji ,wszystkie dowody, orginały zdjęć ,zrzuty ze strony, żadnych wątpliwośći.
    I co ... po kilku miesiącach przyszło umorzenie. Można było się odwoływać , ale sobie odpuściłem bo sprawę prowadzi prokaratura właściwa dla miejsca zamieszkania pozwanego , czyli sprawy w drugim końcu polski i ciężko się przebić przez lokalne układy.
    Bo trzeba było iść do adwokata, specjalisty od Prawa Autorskiego. Policja nie jest od tego by ścigać wykorzystujących bezumownie zdjęcia.
    zdRAWKi
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    MM-architekci --> mógłbyś podać podstawę takowych "strat moralnych"?
    Jaka chcesz podstawe ? Wybacz rozmawialem z policjantem jakis czas temu , jedna sprawa to wycena strat zw z publikacja np inna sprawa ze mozna dochodzi rozszczen za "wyzadzona krzywde" , bo ktos w koncu moze poczul sie urazony publikacja ? Oczywiscie marna szansa zeby z tego tytulu cos wyskrobac , u nas nie ameryka ;]
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A i podczas rozmowy z prawnikiem ZPAFU , rowniez o tym wspominal , o stratach moralnych itp ale to tylko w wypadku pozwu do sadu.
    Ostatnio edytowane przez MM-architekci ; 06-05-2010 o 15:01 Powód: Automerged Doublepost
    no comment...

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Akurat na znajomości prawa funkcjonariuszy Policji to bym zbytnio nie polegał.
    Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że jeśli Sąd nie zasądzi pełnej kwoty żądanej w pozwie, to powód ponosi część kosztów postępowania i kosztów sądowych?

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Z komórki pisałem, nie wiem czemu krzaki wyszły. Napiszę jeszcze raz:

Akurat na znajomości prawa funkcjonariuszy Policji to bym zbytnio nie polegał.
    Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że jeśli Sąd nie zasądzi pełnej kwoty żądanej w pozwie, to powód ponosi część kosztów postępowania i kosztów sądowych?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

no tak jasne zdaje sobie sprawe , tylko jesli ktos zawinil , to zakladam ze sad jednak dziala tak jak powinien dzialac i nie dojdzie do tego ze sam bede musial dokladac do interesu

w pierwszej kolejnosci i tak warto cisnac na zalatwienie sprawy polubownie
    no comment...

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Jeśli przesadzi z żądaniem to być może będzie musiał dołożyć do interesu...

Jeśli chodzi o "straty moralne" to niezbyt widzę możliwość ich wykazania. Przypominam, że mówimy o realiach RP a nie USA. I życie to nie pewien program na TVN czy filmy amerykańskie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No wiec wlasnie. Tak naprawde rzadko kiedy dojdzie do jakichs strat moralnych , ale jesli np powiedzmy firma wykorzysta zdjecia mojej mamy , to mam prawo czuc sie urazony ( poza faktem wykorzystania samych zdjec ) , tym bardziej jak np reklama bedzie no nie wiem , nie moralna , albo przesmiewcza. Mysle ze wtedy troche inaczej sie to traktuje , ale to margines spraw pewne ;]
    no comment...

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Raczej nie Ty a Twoja mama, ale masz rację.

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie

Jeśli mogę tutaj to chciałbym przedstawić swój prozaiczny problem.
    Robiłem zdjęcia na pewnej imprezie oficjalnej. Dzień po tej imprezie zadzwonił do mnie dziennikarz z pewnej lokalnej gazety z zapytaniem czy nie przesłałbym mu paru zdjęć do wykorzystania.
    Zgodziłem się i wysłałem zdjęcia- kilka do wyboru.
    Gazeta ukazała się drukiem i moje zdjęcia są tam oczywiście zamieszczone ale z podpisem: foto: archiwum
    Tak się więc zastanawiam czy to jest fair, że nie wymieniają mojego imienia i nazwiska pod zdjęciem? Podpis że zdjęcie jest z ich archiwum jednoznacznie tez wskazuje że są jego właścicielami/autorami co nie jest prawdą.

W korespondencji mailowej, którą prowadziliśmy nie pisałem, że chcę abym był wymieniony jako autor bo wydawało mi się to oczywiste. Mam już za sobą publikację zdjęcia w przewodniku turystycznym oraz w kalendarzu z firmy DEMART i kiedy tam zapytałem czy będę wymieniony jako autor to miła Pani odpowiedziała: ależ to oczywiste.
    Tak więc w tym przypadku już o to nie pytałem.

Zastanawiam się teraz, że może taka praktyka jest stosowana w gazetach i mojego nazwiska wcale pod zdjęciem być nie musi - co sądzicie?

Strona 49 z 64 PierwszyPierwszy ... 39474849505159 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów