Strona 45 z 64 PierwszyPierwszy ... 35434445464755 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 639

Wątek: Prawa autorskie

Coś już napisał Awatar wiktoch
    Miasto
    capital city

Domyślnie

To też dorzucę 5gr na które natknąłem się wczoraj w sieci:

Zdjęcie w internecie trzeba traktować jak dane osobowe

Nawet jeśli nie można rozpoznać osoby ze zdjęcia umieszczonego na portalu internetowym, jej wizerunek podlega ochronie danych osobowych.

Zdjęcie, nawet bez podpisywania osoby na nim uwidocznionej, podlega ochronie danych osobowych. Tak stwierdził Naczelny Sąd Administracyjny w wyroku dotyczącym umieszczenia na Naszej-Klasie zdjęcia ze szkoły sprzed 30 lat. Użytkownik portalu podpisał osoby na zdjęciu, nie prosząc ich o zgodę na zamieszczenie takich danych. Jedna z osób na zdjęciu, a niebędąca użytkownikiem Naszej-Klasy, uznała, że jej dane, w tym wizerunek, są bezprawnie przetwarzane.

– NSA stwierdził, że osoba na zdjęciu była rozpoznawalna, a Nasza-Klasa to portal odwiedzany przez wielu użytkowników, w tym także przez uczniów danej szkoły – mówi Ewa Kurowska-Tober, szef działu Własności Intelektualnej i Nowych Technologii kancelarii Linklaters.

Wyrok ma istotne znaczenie dla portali społecznościowych. Uznaje, że nawet jeśli nie jesteśmy w stanie natychmiast rozpoznać danej osoby, ale mimo to jej identyfikacja jest możliwa, zdjęcie to będzie chronione jako dane osobowe.

– Zasada ta może dotyczyć nie tylko zdjęcia, ale także wszelkich innych informacji, takich jak np. rysunek danej osoby, pisemna informacja o niej czy też film lub inne nagranie z jej udziałem – mówi Ewa Kurowska-Tober.

Sygn. akt I OSK 667/09
    Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
    Artykuł z dnia: 2009-12-07

Pozdr
    Wik
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ja kiedyś przygotowywałem takie oświadczenie dla modeli podczas sesji zdjęciowej. może się Wam przyda koledzy.

Warszawa, dnia 14 lipca 2008 r.

OŚWIADCZENIE

My, niżej podpisani:
    (i) Albert ……, zamieszkały w Warszawie przy ul. ……, legitymujący się dowodem osobistym …, PESEL ……
    (ii) Kasper ...........zamieszkały w ............. przy ul. ......., legitymujący się dowodem osobistym ............, PESEL ..................
    (iii) Natalia .............., zamieszkała w Warszawie ......., przy ul. ............, legitymująca się dowodem osobistym ............, PESEL .....................
    zwanymi łącznie w dalszej części Oświadczenia „Modelami”

oświadczamy niniejszym, iż w związku z udziałem w sesjach zdjęciowych, które miały miejsce w Warszawie w dniach 3 lipca 2006 r., 10 lipca 2006 r. oraz 21 sierpnia 2006 r. wyrażamy zgodę i zezwalamy na wykorzystanie przez spółkę ..................... z siedzibą w Warszawie wizerunku utrwalonego na zdjęciach powstałych w wyniku wyżej wskazanych sesji zdjęciowych, w szczególności poprzez publikowanie zdjęć z utrwalonym wizerunkiem Modeli w gazetach.

Ponadto wyrażamy zgodę na dokonywanie przeróbek w wizerunku utrwalonym w ramach wyżej wspomnianych sesji zdjęciowych oraz wykorzystanie materiału zdjęciowego z wizerunkiem w innych kompozycjach, w tym montażach.

Z tytułu udzielenia zgody na wykorzystywanie utrwalonego wizerunku Modeli podczas wyżej wspomnianych sesji zdjęciowych poprzez m.in. publikację w gazetach, (.............. nazwa spółki) przyznała Modelom łączne i jednorazowo płatne wynagrodzenie w wysokości 1.000 zł (jeden tysiąc złotych), którego przyjęcie niniejszym Modele kwitują.
    Podział wynagrodzenia zostanie dokonany według własnych ustaleń Modeli.

pozdr
    wik
    Ostatnio edytowane przez wiktoch ; 09-12-2009 o 10:27 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 7D |EOS5| 580EX | 16-35/2.8 II L | 24-70/2.8 L | 70-200/2.8 L | 100 MACRO/2.8 IS L | EFS 10-22/3.5-4.5 | 50/1.4 | LOWEPRO NOVA 5 | MANFROTTO 055PROB 486RC2 804RC2 681B 234RC |

Bywalec
    Miasto
    Pommern

Domyślnie

Ponadto wyrażamy zgodę na dokonywanie przeróbek w wizerunku utrwalonym w ramach wyżej wspomnianych sesji zdjęciowych oraz wykorzystanie materiału zdjęciowego z wizerunkiem w innych kompozycjach, w tym montażach.

Przy takiej umowie, na miejscu modelki/la i fotografa też, dorzuciłbym paragraf o wykorzystaniu wizerunku przy przeróbkach i montażach nie naruszających czci i godności. Fotografowany może nie chcieć (i nie być świadomym do czego wizerunek może być wykorzystany w przyszłości) oglądać swojego wizerunku na np. bilbordach informujących o przemocy w rodzinie. Chyba, że wyrazi na to zgodę, będąc świadomym późniejszego wykorzystania fotografii.

Godność jest dobrem osobistym chronionym przez prawo. Razem z dobrym imieniem składa się na zdefiniowane w art. 23 Kodeksu cywilnego pojęcie czci. Z punktu widzenia kodeksu karnego naruszenie czyjejś godności jest przestępstwem znieważenia.
    Sąd Najwyższy RP w wyroku z 21 marca 2007 (I CSK 292/06) stwierdził, iż godnością osobista jest własne wewnętrzne przekonanie danego człowieka o jego etycznym i moralnym nieposzlakowaniu oraz oczekiwanie czci wobec siebie rozumianej jako pozytywne nastawienia innych osób wobec niego ze względu na społeczne i osobiste wartości, które reprezentuje. Tak rozumiana godność nie podlega wartościowaniu, a jej naruszenie występuje, gdy bez uzasadnionych podstaw, zwłaszcza w obecności osób trzecich, traktuje się kogoś negatywnie i wyraża się o nim w sposób poniżający.
    źródło Wikipedia
    EOS 5, 500N, 400D, 50D

Miasto
    capital city

Domyślnie

jasne oxydum, pełna racja. Dla bezpieczeństwa modeli można jak najbardziej dodać.

Nie chcę zaśmiecać tego wątku ale może uznacie to za ciekawostkę. zbieram artykułu nt. praw autorskich, w szczególności fotografii i zamieszczę jeszcze jeden z Rzeczpospolitej:

Kiedy wykorzystanie fotografii jest bezprawne

Robert Horbaczewski 08-06-2009, ostatnia aktualizacja 08-06-2009 06:50

Powierzając wykonanie projektu folderu profesjonaliście, pozwana spółka nie miała obowiązku kontrolować źródła pochodzenia wykorzystanych zdjęć ani uzyskiwania stosownej zgody autora

Jesienią 2007 r. spółka Międzynarodowe Targi Lubelskie wydała folder promujący targi paramilitarne, sportu i aktywnego wypoczynku. Rozesłano go do ewentualnych uczestników targów.

Tym sposobem trafił też do Elwiry K., współwłaścicielki firmy zajmującej się organizacją imprez integracyjnych dla dużych spółek i korporacji. Kobieta rozpoznała w folderze fotografie swojego autorstwa. Dziesięć niewielkich zdjęć (2 x 3 cm) umieszczonych w pasku, obok siebie, tak że były nieczytelne, a znajdujące się tam postacie – nierozpoznawalne.

Zażądała od MTL 10 tys. zł zadośćuczynienia i 36 tys. zł odszkodowania za bezprawne naruszenie jej praw autorskich, a także przeprosin w prasie.

Sąd Okręgowy w Lublinie ustalił, że skorzystanie przez MTL z fotografii wykonanych przez Elwirę K. bez jej wiedzy i zgody było bezprawne. Uznał jednak, że nie można zarzucić spółce winy ani umyślnej, ani nieumyślnej w postaci lekkomyślności i niedbalstwa. Wykonanie informatora MTL zleciła profesjonalnej firmie, z którą wielokrotnie współpracowała. W sytuacji gdy ani nie wiedziała, ani nie miała obowiązku dowiadywania się, kto jest autorem fotografii zamieszczonych w folderze, nie można postawić jej zarzutu wadliwego podjęcia decyzji o wykorzystaniu zdjęcia.

Powierzając wykonanie informatora profesjonaliście, nie miała obowiązku kontrolowania wszystkich czynności wykonawczych projektu, w szczególności źródła pochodzenia wybranych do druku zdjęć i uzyskania stosownej zgody autora (firma reklamowa wyjaśniała, że fotografie zaczerpnęła z wolnej od opłat witryny internetowej programu Picassa Veb Album z publicznej galerii jednego z użytkowników).

Z tych względów sąd oddalił roszczenie o zadośćuczynienie, podnosząc, że art. 78 ust 1 prawa autorskiego uzależnia ten sposób ochrony autorskich praw osobistych od dodatkowej przesłanki, a mianowicie złej wiary sprawcy bezprawnego naruszenia tych dóbr.

Sąd przyznał natomiast Elwirze K. odszkodowanie na podstawie art. 79 ust 1 pkt. 3 prawa autorskiego (autorskie prawa majątkowe). Opierając się na opinii biegłego, wartość zdjęć wycenił łącznie na 5240 zł. Ze względu na wspomniany brak zawinienia przez spółkę nie zgodził się na zasądzenie trzykrotności wynagrodzenia. Wyrok utrzymał w mocy Sąd Apelacyjny w Lublinie (sygn. I ACa 88/09) .
    Rzeczpospolita

Pozdrawiam
    Wik
    EOS 7D |EOS5| 580EX | 16-35/2.8 II L | 24-70/2.8 L | 70-200/2.8 L | 100 MACRO/2.8 IS L | EFS 10-22/3.5-4.5 | 50/1.4 | LOWEPRO NOVA 5 | MANFROTTO 055PROB 486RC2 804RC2 681B 234RC |

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Hi...

Cytat Zamieszczone przez wiktoch Zobacz posta
    jasne oxydum, pełna racja. Dla bezpieczeństwa modeli można jak najbardziej dodać.

Nie chcę zaśmiecać tego wątku ale może uznacie to za ciekawostkę. zbieram artykułu nt. praw autorskich, w szczególności fotografii i zamieszczę jeszcze jeden z Rzeczpospolitej:
    Opieranie stosowania prawa autorskiego na publikacjach prasowych... cóż... zdecydowanie odradzam taką praktykę... Sam byłem też dziennikarzem radiowym - blisko 10 lat - żeby nie było że to tylko epizod - chociaż strzeliło jak z bicza.

Publikacje prasowe mają to do siebie że z natury rzeczy upraszczają rzeczywistość. Żaden prawnik nie podejmie się oceny materii zawartej w takim artykule bez zapoznania się za całością dokumentacji. A uwierz mi - od strony dokumentacji często sprawy nie wyglądają tak całkiem prosto i oczywiście - "Między prawem a sprawiedliwością jest zasadnicza różnica". Pomimo tego że nie jestem prawnikiem a tylko ekspertem - to właśnie w zeszłym tygodniu wygrałem kolejną sprawę.

W przypadku tego konkretnego artykułu - ja bym pokusił się o rozszerzenie postępowania o tą właśnie "profesjonalną" firmę, a być może to własnie do niej skierowałbym roszczenie. Poza tym w samym artykule są pewne niespojności - zdjęcia nierozpoznawalne, ale jednak biegły uznał że rozpoznawalne itp..

Pozdrawiam...

Miasto
    capital city

Domyślnie

zgadzam się - zamieściłem artykuł jako ciekawostkę. zainteresowani mogą poszukać pełnego obrazu tej konkretnej sytuacji w przywołanym przeze mnie wyroku sądu apelacyjnego w lublinie - sygn. I ACa 88/09.

Domyślnie

A ja mam pytanie odnośnie zdjęć dla firmy, z którą będę współpracował.
    Zdjęcia będą przedstawiały produkty, które firma wykonała u klienta.
    W tym tygodniu będę się umawiał na spotkanie dotyczące ustalenia umowy i jej warunków.
    Rozumiem, że prawa autorskie są moją własnością, ale jeżeli firma będzie chciała je wykorzystać do celów promocyjnych lub innych to chyba muszą to ze mną uzgodnić?
    Czy musze się zwrócić do nich z prośbą o podpisanie stosownej umowy dotyczącej praw autorskich oraz wykorzystywania zdjęć?
    Zapewne firma będzie chciała umieścić zdjęcia na swojej stronie internetowej.

Czy w przypadku gdy firma zapłaci mi za usługę wykonania zdjęć, ja przekażę im zdjęcia w formie elektronicznej, to mogą je wykorzystać np. do celów promocyjnych, czy muszą jeszcze występować do mnie w formie pisemnej o zgodę?

Nie prowadzę żadnej działalności gospodarczej, ale firma chce podjąć ze mną współpracę. Z tego co wiem to mogę z nimi podpisać umowę o dzieło.

Nie chiałbym iść na tą rozmowę zupełnie zielony.

Tak OT: A co będzie w przypadku, gdy firma będzie chciała podpisać ze mną umowę lojalnościową na nie wykonywanie usługi dla konkurencji?

Trochę to dla mnie nowy temat i nie chcę iść na rozmowę i zgodzić się na wszystko co mi powiedzą ponieważ nie mam pojęcia o tym.

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

to ja odpowiem na OT
    Wszelkie lojalki, wyłączności itp. są opłacalne tylko wtedy, jeśli firma zapewni Ci zlecenia w odpowiedniej ilości. Czyli np. proponują ci trzy roboty tygodniowo (po ileś zdjęć czy godzin pracy) i za to miesięcznie dostajesz taką kwotę, że nie musisz się rozglądać za inymi zleceniami.
    Jeśli to ma być praca dorywcza, za kilka stówek miesięcznie, to o umowie lojalnościowej nie może byc mowy.
    CanOn Can'tOff

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dominooo Zobacz posta
    A ja mam pytanie odnośnie zdjęć dla firmy, z którą będę współpracował.
    Zdjęcia będą przedstawiały produkty, które firma wykonała u klienta.
    W tym tygodniu będę się umawiał na spotkanie dotyczące ustalenia umowy i jej warunków.
    Rozumiem, że prawa autorskie są moją własnością, ale jeżeli firma będzie chciała je wykorzystać do celów promocyjnych lub innych to chyba muszą to ze mną uzgodnić?
    Twoje niezbywalne są prawa osobiste do utworu. Prawa majątkowe możesz zbywać (i to robisz udzielając licencji na wykorzystanie Twojego zdjęcia). Firma nabywając licencje na wykorzystanie (nazywane potocznie zakupem zdjęcia) może nabyć na określonych polach eksploatacji, może nabyć na wszystkich polach istniejących obecnie, lub też na wszystkich obecnych i przyszłych. Może tez określić do kiedy nabywa licencję (bezterminowo, na rok itp).

Licencja może być wyłączna i niewyłączna. Przy niewyłącznej - możesz to samo zdjęcie sprzedać (czyli udzielić licencji) innym podmiotom.

Czy musze się zwrócić do nich z prośbą o podpisanie stosownej umowy dotyczącej praw autorskich oraz wykorzystywania zdjęć?
    Zapewne firma będzie chciała umieścić zdjęcia na swojej stronie internetowej.
    Możesz im zaproponować zawarcie takiej umowy - to jest bardziej w ich interesie niż w Twoim. Jednakże umowa o dzieło - o ile jej przedmiotem jest wykonanie zdjęć - jest już sama w sobie umową przekazującą prawa majątkowe. Oczywiście wszystko zależy w jakim zakresie.

Czy w przypadku gdy firma zapłaci mi za usługę wykonania zdjęć, ja przekażę im zdjęcia w formie elektronicznej, to mogą je wykorzystać np. do celów promocyjnych, czy muszą jeszcze występować do mnie w formie pisemnej o zgodę?
    Zalezy od pól eksploatacji na jakie udzieliłeś licencji. Cele promocyjne moga oznaczać np gazety (wyłącznie), albo np gazety i internet i inne. Generalnie jednak musisz przyjąć że już nikt się wiecej do Ciebie o zgodę nie będzie pytał.

Nie prowadzę żadnej działalności gospodarczej, ale firma chce podjąć ze mną współpracę. Z tego co wiem to mogę z nimi podpisać umowę o dzieło.

Nie chiałbym iść na tą rozmowę zupełnie zielony.

Tak OT: A co będzie w przypadku, gdy firma będzie chciała podpisać ze mną umowę lojalnościową na nie wykonywanie usługi dla konkurencji?

Trochę to dla mnie nowy temat i nie chcę iść na rozmowę i zgodzić się na wszystko co mi powiedzą ponieważ nie mam pojęcia o tym.
    A w jakiej formie ma być ta umowa lojalnościowa ? Jeśli nie jesteś pracownikiem etatowym to raczej trudno mi sobie taką umowę i jej przestrzeganie wyobrazić. O ile pamietam - w kodeksie pracy umowa antykonkurencyjna jest wprost powiązana z odpowiednim odszkodowaniem. Przy umowie o dzieło trudno by było to wyegzekwować..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 4kwiatek Zobacz posta
    Twoje niezbywalne są prawa osobiste do utworu. Prawa majątkowe możesz zbywać (i to robisz udzielając licencji na wykorzystanie Twojego zdjęcia). Firma nabywając licencje na wykorzystanie (nazywane potocznie zakupem zdjęcia) może nabyć na określonych polach eksploatacji, może nabyć na wszystkich polach istniejących obecnie, lub też na wszystkich obecnych i przyszłych. Może tez określić do kiedy nabywa licencję (bezterminowo, na rok itp).
    Czyli udzielając firmie płatnej usługi fotograficznej zawierając umowę o dzieło i przekazując jej wybrane zdjęcia, automatycznie pozbywam się praw majątkowych i oni mogą w takim przypadku zrobić z tymi zdjęciami co chcą (pod warunkiem opisanym poniżej)?

Licencja może być wyłączna i niewyłączna. Przy niewyłącznej - możesz to samo zdjęcie sprzedać (czyli udzielić licencji) innym podmiotom.

A w jakiej formie ma być ta umowa lojalnościowa ? Jeśli nie jesteś pracownikiem etatowym to raczej trudno mi sobie taką umowę i jej przestrzeganie wyobrazić. O ile pamietam - w kodeksie pracy umowa antykonkurencyjna jest wprost powiązana z odpowiednim odszkodowaniem. Przy umowie o dzieło trudno by było to wyegzekwować
    Sam nie wiem. Dostałem tylko informację, że mogą mi zaproponować, ale ja nie przyjmę takiego warunku, bo jest to dla mnie nie opłacalne.

Domyślnie

Może tym razem zadam pytanie, czy prawo autorskie obowiązuje w fotografii wnętrz?
    Przecież to również fotografia...

Pytanie zadaję, ponieważ byłem dziś u prawnika i tak na prawdę jestem zdruzgotany jego odpowiedzią na zadawane pytania w tym temacie.
    Dowiedziałem się że nie przysługują mi prawa autorskie, ponieważ zdjęcia nie są do końca moim dziełem bo ja od początku do końca tego nie stworzyłem, nie wymyśliłem aranżacji, wszelkich ustawień mebli i innych detali. Ja tylko zrobiłem zdjęcie, które nie jest artystyczne, które nie będzie wykorzystywane wraz z moim podpisem bo ogólnie w folderach reklamowych itp. nie umieszcza sie podpisów autorów.itd. itd...

Na zadane pytanie, odnośnie wykorzystania praw autorskich podczas zawarcia umowy o dzieło usłyszalem odpowiedź, że żadne ulgi podatkowe nie obowiązują mnie, ponieważ nie posiadam praw autorskich.
    Że prawa autorskie są bardziej wykorzystywane przez artystów fotografików, malarzy, rzeźbiarzy...
    Cała rozmowa trwała około 40min i tak na prawdę to było błędne koło.

Rzekomo prawami autorskimi posługiwać się mogą osoby, które np. napisały książkę, wydawcy książek itp. Są od początku do końca twórcami konkretnego dzieła. Zgadzam się z tym.

Ale czy w moim przypadku jest zupełnie inaczej?
    Jak mogę nie posiadać prawa autroskiego skoro jestem autorem "tego konkretnego zdjęcia"?

Wychodzi na to, że moje zaangażowanie, mój punkt widzenia, moje starania i wiedza od naciśnięcia spustu migawki po obróbkę i efekt końcowy są nic nie warte?

Strona 45 z 64 PierwszyPierwszy ... 35434445464755 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów