Przeglądając dziś logi zauważyłem, że ktoś hotlinkuje jeden plik ode mnie ze strony... Jak miło, będzie darmowa reklama :-D
Bardzo dobry pomysł. Chciałbym zobaczyć miny np. klientów firmyKurczę ale toż to australia
![]()
EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
www.magaczewski.blogspot.com
www.fotogaleria.magaczewski.pl
Haha ;]= Jeszcze żeby to wrzucili do siebie na serwa![]()
5DmkII 5D C15/2.8 C35L/1.4 C50/1.4 C85/1.8 C70-200L/4IS 580EXII 430EXII SB-28 EIZO/S2433W Dell/E1705
Witam wszystkich!
Niedawno, robiłam zdjęcia na zlecenie dla salonu urody (chodziło o makijaże, fryzury etc.). Modelkami były pracownice salonu. I teraz pytanie takie: czy wystarczy że podpiszę z modelkami zgodę na publikację wizerunku i przekazanie tej zgody na osobę trzecią (w tym przypadku byłby to salon-nie wiem czy tak moze być). Czy podpisywać osobne umowy, czy wystarczy może oświadczenie? Szef salonu obawia się, że gdy któraś z Pań odejdzie z pracy będą problemy. Ktoś wie jak to sensownie rozwiązać?
Z góry dziękuję za pomoc![]()
a szef salonu nie może podpisać z nimi takiej umowy? Ty robisz zdjęcia a jakby co to "rozpowszechnia je "szef". Najlepiej żeby dostały jakieś pieniądze ("zapłata za pozowanie") i podpisały zgodę na używanie wizerunku w reklamie/na plakatach/ulotkach czy gdzie tam chcecie - wtedy sprawa jest czysta i jasna dla wszystkich.
Prawo autorskie
Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
Dodatkowe pieniądze i osobna umowa dla kazdej modelki po to żeby jak faktycznie się zwolni nie było problemów w stylu że ktoś np. zagroził zwolnieniem jak się nie zgodzi pozować itp.
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
takie sprawy trzeba rozwiazywac przed sesja, moim zdaniem w tym przypadku modelki zorganizowal salon, wiec to on powinien martwic sie ewentualnymi umowami z nimi i zgoda na publikacje komercyjne, Ty powinnas jedynie zawrzec umowe z salonem o ewentualnym przekazaniu praw autorskich materialnych
Ty jak rozumiem nie mialas zadnego wplywu na wybor modelek, i to powinno byc w umowie takze, ze obowiazkiem salonu jest dopilnowanie spraw praw do wizerunku, wiec co bedzie jak teraz jakas dziewczyna stwierdzi ze nie zyczy sobie publikacji komercyjnych? W zasadzie problemem tym powinien martwic sie salon, w rzeczywostosci przy braku umowy ten problem teraz dotyczy i Ciebie
Jeżeli z każdą z modelek podpiszesz umowę o regulującą kwestię komercyjnego wykorzystania jej wizerunku (zawierającą jej zgodę na takowe wykorzystanie), nie powinno być problemu.
Aczkolwiek nigdy nie wiadomo, czy kiedy któraś z pań odejdzie, to nie założy sprawy o przymuszenie do podpisania takiej umowy z uwagi na obawy o utratę miejsca pracy.
Znacznie bezpieczniej w takim przypadku korzystać z zawodowych modelek.
Podobny pomysł miał mój szef w odniesieniu do publikacji zdjęć na stronę internetową firmy, ale dość szybko jednak się z tego wycofał i zamieściłem bezpieczniejsze wersje.
Nie jestem ekspertem, moja wypowiedź jest czysto dedukcyjna.
C-F-K - forever
hmm... a czy nie wystarczyłoby np. gdybym podpisala z modelkami umowe dodając że wyrażają one zgodę na wykorzystanie zdjęć do celów komercyjnych (i tu sprecyzować w jakim konkretnie miejscu)?
Chodzi też o to, że zależy mi również na wykorzystaniu zdjeć przeze mnie do publikacji np. w portfolio.
Tak swoją drogą nie sądziłam, że to może być aż tak problematyczne.
mozesz to zrobic, ale ja bym tego nie zrobil, modelki nie moje wiec umywal bym rece od przyszlych ewentualnych problemow, namawial bym salon aby sam takowe umowy ze swoimi dziewczynami podpisal