Strona 28 z 64 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 639

Wątek: Prawa autorskie

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Ja już przerobiłem taka sytuację. Bez mojej zgody wydrukowano moje zdjęcia w pewnym wydaniu książkowym, które było best selerem. Sam chciałem nabyć ze względów sentymentalnych tą książkę otwieram ją w Empiku patrzę a tam na pierwszej rozkładówce cztery zdjęcia mojego autorstwa. Patrzę na podpis a tam zamiast mnie stoi „foto archiwum” Skontaktowałem się z wydawcą i na początku nie był zbyt rozmowny. Nie mniej wszystko skończyło się pomyślnie a w domu mam dwie książki. Jedną z podpisanymi zdjęciami i egz bez podpisu pewnie stanie się rarytasem kolekcjonerskim.:-D Nie powiem w momencie kiedy zobaczyłem zdjęcia w książce to ciśnienie mi wzrosło. Pewnie jak by wydawca zwrócił się do mnie ta dałbym mu te zdjęcia w gratisie i pewnie jeszcze bym coś tam znalazł jeszcze. Ale patrząc z dystansu kilku lat mam teraz bardzo miłą pamiątkę.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Z tegoż artykułu:
    Ponadto w opinii Roberta Sadowskiego "kradzież zdjęcia nie różni się (...) niczym od kradzieży portfela w tramwaju".
    Rozumiem, że p.Robert nie ma już tego zdjęcia, nigdy go nie użyje itp? Powinien dostać należne odszkodowanie za bezumowne (nieuprawnione) wykorzystanie, i tyle, bez demagogii...
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Rozumiem, że p.Robert nie ma już tego zdjęcia, nigdy go nie użyje itp? Powinien dostać należne odszkodowanie za bezumowne (nieuprawnione) wykorzystanie, i tyle, bez demagogii...
    Typowy argument piratów.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus Zobacz posta
    Typowy argument piratów.
    Typowy argument ad personam

BTW o sprawie wypowiedział się też Olgierd Rudak - "Lege Artis". Generalnie po pierwsze autor strony złamał prawo osobiste autora zdjęcia (nie podając jego współautorstwa), a po drugie - prawo majątkowe, wykorzystując zdjęcie bezumownie, bez wynagrodzenia autorowi.
    Ostatnio edytowane przez HuleLam ; 18-11-2008 o 12:58
    Fotograf platoniczny

Coś już napisał Awatar redrash
    Miasto
    scotland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Ja już przerobiłem taka sytuację. Bez mojej zgody wydrukowano moje zdjęcia w pewnym wydaniu książkowym, które było best selerem. Sam chciałem nabyć ze względów sentymentalnych tą książkę otwieram ją w Empiku patrzę a tam na pierwszej rozkładówce cztery zdjęcia mojego autorstwa. Patrzę na podpis a tam zamiast mnie stoi „foto archiwum” Skontaktowałem się z wydawcą i na początku nie był zbyt rozmowny. Nie mniej wszystko skończyło się pomyślnie a w domu mam dwie książki. Jedną z podpisanymi zdjęciami i egz bez podpisu pewnie stanie się rarytasem kolekcjonerskim.:-D Nie powiem w momencie kiedy zobaczyłem zdjęcia w książce to ciśnienie mi wzrosło. Pewnie jak by wydawca zwrócił się do mnie ta dałbym mu te zdjęcia w gratisie i pewnie jeszcze bym coś tam znalazł jeszcze. Ale patrząc z dystansu kilku lat mam teraz bardzo miłą pamiątkę.
    Jezeli za cos takiego dostales tylko dwie ksiazki, to moim zdaniem troche slabo.
    Kilka lat temu w moim rodzinnym miescie bylo dosyc glosno o fotografie, ktory wysądzil (podobno) 20 000PLN za kilka skradzionych mu zdjec. Nie wiem czy dostal az tyle, ale suma podobno byla wysoka. Z tego co slyszalem, to gdy dowiedzial sie, ze firma x opublikowala jego zdjecia bez jego wiedzy, poszedl do nich i poprosil by mu zaplacili jego standartowa stawke, na co firma sie niezgodzila. Po naradzie z prawnikiem wrocil do firmy i zarzadal 3 000PLN, na co (podobno) powiedzieli mu, ze chyba zwariowal i jak chce to moze ich podac do sadu. Tak tez zrobil. Slyszalem o tym, od kogos kto slyszal jeszcze od kogos innego wiec moglo byc troche inaczej. Faktem jest, ze sprawa w sadzie byla na pewno, a jakis czas pozniej ten fotograf kupil sobie bardzo fajny wloski samochod.
    Cala sprawa miala miejsce okolo 2000 roku.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez redrash Zobacz posta
    Jezeli za cos takiego dostales tylko dwie ksiazki, to moim zdaniem troche slabo.
    Jeden chce dużego odszkodowania i innego zadowoli zwykłe "przepraszam" i drobne zadośćuczynienie.
    To że ktoś nie domaga się dużej kasy wcale nie znaczy że jest frajer, to że inny jej żąda nie świadczy że che winowajcy bezwzględnie dowalić, kwestia sytuacji, kontekstu etc.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sergiusz Zobacz posta
    [...] Nie mniej wszystko skończyło się pomyślnie a w domu mam dwie książki. Jedną z podpisanymi zdjęciami i egz bez podpisu pewnie stanie się rarytasem kolekcjonerskim.[...]
    Cytat Zamieszczone przez redrash Zobacz posta
    Jezeli za cos takiego dostales tylko dwie ksiazki, to moim zdaniem troche slabo. [...]
    Cytat Zamieszczone przez macgyver Zobacz posta
    jeden chce dużego odszkodowania i innego zadowoli zwykłe "przepraszam" i drobne zadośćuczynienie.
    [...]
    Sądzę, że sergiusz wymusił nowy (wznowiony) nakład z podaniem autora swoich zdjęć, dlatego ma dwie książki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Trochę przypomina mi to rozmowy z moimi niedoszłymi klientami "COOOO??? Tyle kasy zdjęcia ślubne? Przecież to cyfra, to nic nie kosztuje????"

Dodam, że z tego co wiem od Czarnego, zamierza wycisnąć złodziei jak cytrynę, a odszkodowanie przeznaczyć dla biednych dzieciaków z dzielnicy, w której robił te zdjęcia. Na tyle, na ile znam faceta, zrobi to - i kibicuję mu w tym.
    Nie wiem czy to demagogia czy nie, to zbyt trudne pojęcia jak dla mnie...

Strona 28 z 64 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów