-
Cenzor
Doklejam do właściwego tematu.
A co do kradzieży: też miałem przypadek wykorzystania moich fotek bez zgody (informacje prasowe zawodników po rajdzie). Zdenerwowało mnie to, bo wystarczyłby jeden mail z prośbą o udostępnienie (zawsze udostępniam bezpłatnie, byle podpisane szły). Nie robiłem z tego wielkiej afery, poprosiłem redaktora naczelnego swojego serwisu o interwencję i sprawa się wyjaśniła.
Podprowadzanie zamieszczonych w necie zdjęć czy tekstów jest niestety powszechne. Różnej maści niedorobieni "menadżerowie", "redaktorzy", "blogerzy" czy "twórcy" stron robią to dość często, zazwyczaj ze zwykłej głupoty. Jako że nieznajomość prawa nie upoważnia do jego łamania poszkodowany ma prawo domagać się przeprosin oraz ewentualnie odszkodowania. Koniec i kropka.
Dorabianie do tego ideologi jest bez sensu, w 99,9% kradzieży dokonuje człowieczek znajdujący się na dole drabinki i na nim oraz na jego pracodawcy spoczywa odpowiedzialność za ten czyn. Trudno wymagać od zleceniodawców aby dokładnie analizowali czy to co zamówili nie lamie czyiś praw autorskich. W tym wypadku odpowiedzialna jest agencja a klient jest w tej sytuacji, podobnie jak okradziony, poszkodowanym.
Można oczywiście napisać maila/list do biura rzecznika prasowego partii, jako że zlecili tą stronę to powinni przeprosić za sytuację a przynajmniej zobowiązać się do jej uregulowania ale prawna odpowiedzialność i tak pozostanie na osobie/podmiocie, który kradzieży bezpośrednio dokonał.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Uprawnienia umieszczania postów