Strona 27 z 64 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 639

Wątek: Prawa autorskie

Bywalec
    Miasto
    Olesno

Domyślnie

konkretniej: ukradziono ELEMENT zdjecia, jesli juz. inne tlo, inne twarze... jedyne, co sie powtarza, to szalik, czapka i kurtka.

czego oczekujesz umieszczajac watek na forum? zeby wszyscy zaczeli pisac "tak tak, zly niedobry PiS", zeby udzielili Ci porad prawnych czy zeby podzielili sie swoimi doswiadczeniami odnosnie skradzionych zdjec? (nie pytam zlosliwie, po prostu ciekawi mnie cel tego postu)
    Canon 30D, Canon 7D, Tokina 28-70/2.8, Tokina 80-200/2.8, Canon 70-200/2.8L ISUSM, Canon 50/1.8, Canon 18-55/3.5-5.6 IS, Nissin Di866 Mk 2
    moje zdjęcia na CB: koncertowe, portrety, nocne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez timo Zobacz posta
    konkretniej: ukradziono ELEMENT zdjecia, jesli juz. inne tlo, inne twarze... jedyne, co sie powtarza, to szalik, czapka i kurtka.

czego oczekujesz umieszczajac watek na forum? zeby wszyscy zaczeli pisac "tak tak, zly niedobry PiS", zeby udzielili Ci porad prawnych czy zeby podzielili sie swoimi doswiadczeniami odnosnie skradzionych zdjec? (nie pytam zlosliwie, po prostu ciekawi mnie cel tego postu)
    Cel posta - piszemy zawsze o kradzieżach fotografii, piętnujemy je, stajemy murem po stronie autora (bo każdy może być autorem), prawda? Porad prawnych kolega nie potrzebuje bo fachowcy już się tym podobno zajęli (zazdroszczę mu prezentu pod choinkę...).

To, że kradzieży zdjecia dokonała agencja pracująca na zlecenie PiSu ma w tym przypadku mniejsze znaczenie (choć dodaje smaczku). Kradzież to kradzież. Kiedyś obcinano za to ręce...

Dopiero zaczyna Awatar lamuszka
    Miasto
    Jersitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez timo Zobacz posta
    Niezupełnie. Mariush podlinkował złe zdjęcie - właściwe znajduje się tu: http://www.robertsadowski.pl/album/p..._RIMG0440.html

Dalej uważasz, że chodzi jedynie o element zdjęcia?

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    To, że kradzieży zdjecia dokonała agencja pracująca na zlecenie PiSu ma w tym przypadku mniejsze znaczenie (choć dodaje smaczku).
    To może podaj co to za agencja a nie wciskaj kitu, że wątek apolityczny...:rolleyes:
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    To może podaj co to za agencja a nie wciskaj kitu, że wątek apolityczny...:rolleyes:
    Dokładnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Abonentem domeny jest Agencja Reklamy NAVIART Radosław G., ul. 22-go Stycznia 13/9 37-700 Przemyśl

Wątek jest kryminalny, a nie polityczny (choć nierzadko obydwa te przymiotniki są synonimami).

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jakby się autor foty zgłosił ze sprawą do Faktu czy innego SE to pewnie by jeszcze na tym zarobił
    Body, stałki, zoomik

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Timo wydaje mi się, ze chcesz klasyfikować Ten to -dobry złodziej
    a tamten to - zły złodziej. Niestety w Polsce jest to pewien standard a przynajmniej ja tak to odbieram, ze można być złodziejem -"wporzo" i wstrętnym złodziejem.
    Żyje długo i dla mnie zawsze s****iel złodziej to był złodziej i powinna go spotkać zasłużona kara,. bez względu na sztandary, koneksje, wiarę!

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Jakby się autor foty zgłosił ze sprawą do Faktu czy innego SE to pewnie by jeszcze na tym zarobił
    i to jest dobry pomysł )
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Doklejam do właściwego tematu.
    A co do kradzieży: też miałem przypadek wykorzystania moich fotek bez zgody (informacje prasowe zawodników po rajdzie). Zdenerwowało mnie to, bo wystarczyłby jeden mail z prośbą o udostępnienie (zawsze udostępniam bezpłatnie, byle podpisane szły). Nie robiłem z tego wielkiej afery, poprosiłem redaktora naczelnego swojego serwisu o interwencję i sprawa się wyjaśniła.
    Podprowadzanie zamieszczonych w necie zdjęć czy tekstów jest niestety powszechne. Różnej maści niedorobieni "menadżerowie", "redaktorzy", "blogerzy" czy "twórcy" stron robią to dość często, zazwyczaj ze zwykłej głupoty. Jako że nieznajomość prawa nie upoważnia do jego łamania poszkodowany ma prawo domagać się przeprosin oraz ewentualnie odszkodowania. Koniec i kropka.
    Dorabianie do tego ideologi jest bez sensu, w 99,9% kradzieży dokonuje człowieczek znajdujący się na dole drabinki i na nim oraz na jego pracodawcy spoczywa odpowiedzialność za ten czyn. Trudno wymagać od zleceniodawców aby dokładnie analizowali czy to co zamówili nie lamie czyiś praw autorskich. W tym wypadku odpowiedzialna jest agencja a klient jest w tej sytuacji, podobnie jak okradziony, poszkodowanym.
    Można oczywiście napisać maila/list do biura rzecznika prasowego partii, jako że zlecili tą stronę to powinni przeprosić za sytuację a przynajmniej zobowiązać się do jej uregulowania ale prawna odpowiedzialność i tak pozostanie na osobie/podmiocie, który kradzieży bezpośrednio dokonał.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 27 z 64 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów