Strona 26 z 64 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 639

Wątek: Prawa autorskie

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Ale o naruszenie tych praw autorskich to ewentualnie można posądzić kolejnego wizażyste który namalowałby dokładnie taki sam wzór na innej modelce a nie fotografa który tylko uwiecznił go na swojej pracy - oczywiście sprawa jest do dogadania się - jeżeli wizażysta nalega na to żeby pod zdjęciem były podane jego dane to powinniśmy to uhonorować ale na tym nasza rola powinna się kończyć.
    Sprawa innego wizażysty który wykorzystuje ten sam wzór to już kwestia leżąca w zakresie 'utwór zależny' i 'inspiracja' .
    Natomiast samo użycie dzieła (nie wzorowanie się na nim) w celach zarobkowych to ochrona dóbr osobistych.
    Grunt że spotykałem się już gdzieś z osobnymi umowami przy projektach w studio fotograficznym - umowa trójstronna między modelką - wizażystką - fotografem ustalająca wzajemny dozwolony zakres wykorzystania dzieła i wynagrodzenie (nawet gdzieś jedną taką mam). Tu "zawodowi" wymiatacze studyjni powinni się wypowiedzieć, co robią projekty dla siebie albo na zlecenie.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No więc wszystko się wyjaśniło po krótkiej rozmowie z prawnikiem i kolegą, który pracuje jako charakteryzator. Ale zacznę od odpisania na to wszystko co koledzy napisali.

Idąc tym tropem musiałbyś pytać sie o zgode projektantów ubrań w które była ubrana modelka , mebli na których by np. siedziała itd... szkoda sobie zaprzątać tym głowe ( nie dajmy się zwariować bo coraz bliżej nam do USA niestety w złych sprawach głównie )
    Za ubranie płacisz w sklepie, więc producent liczy się z tym, że skoro je kupiłem to mogę je wykorzystywać jak chcę, nawet jako szmatę do podłogi (co wydawałoby się ujmą dla dobrej firmy) w centrum handlowym. Mogę tak czyścić podłogę, żeby widać było metkę jakiej firmy ubraniem myje podłogę, ale za to zapłaciłem i mogę zrobić co zechce.

Cytat Zamieszczone przez Fakungio Zobacz posta
    To się nazywa komplikowanie sobie i tak już skomplikowanego życia

Nie bądźcie śmieszni.
    Nie jesteśmy, a przynajmniej ja. Zarówno prawnik potwierdził konieczność podpisania umowy takiej jak i mój kolega, który niejednokrotnie podpisywał taką umowę i powiedział mi co w niej powinno być zawarte.
    Tak więc, taka umowa z teoretycznego punktu widzenia jest konieczna. Jeśli wizaż wykonuje Twoja żona, narzeczona, kochanka, mama, tata - odpuść, jeśli zlecasz to innym spisuj umowę.

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Ja bym rozróżnił makijaż od wizażu/stylizacji.
    Jeśli modelka jest tylko pomalowana, pod kolor, pod ubiór - ot podkład,cienie,tusz,szminka itp - to nie ma co wymyślać jakichś praw autorskich.
    Jeśli jednak "makijaż" to jakieś wymyślne rysunki, przesadzone, pod konkretny styl i pomysł sesji (np pory roku z pełnym bukietem cieni do powiek) - czyli wykonany makijaż to konkretny, własny pomysł wizażysty/tki w oparciu o wskazówki zleceniodawcy - to jak najbardziej powinno się to uznać za dzieło objęte prawem autorskim.
    Każdy Utwór, i wizaż jak i stylizacja (bo Vitez masz rację, stylizacja do tego też się zalicza) jest indywidualnym Utworem, który podlega prawu autorskiemu. Jeśli Wizażysta Modelce pomalowała powieki cieniami, rzęsy, wykonała np. brwi (doklejane, cudowane - nie znam się na wizażu), i inne cuda jest to Utwór.

Ale o naruszenie tych praw autorskich to ewentualnie można posądzić kolejnego wizażyste który namalowałby dokładnie taki sam wzór na innej modelce a nie fotografa który tylko uwiecznił go na swojej pracy - oczywiście sprawa jest do dogadania się - jeżeli wizażysta nalega na to żeby pod zdjęciem były podane jego dane to powinniśmy to uhonorować ale na tym nasza rola powinna się kończyć.
    To nie jest naruszenie praw autorskich, lecz plagiat. Jeśli namalowany wzór przez Wizażystę jest bardzo podobny (czasami prawnicy piszą łudząco podobny) do tego, który wykonała "Nasza" Wizażystka można się spierać o tym co pisał Vitez - inspiracja & plagiat.

Poniżej umowa, którą napisał (zapewne ma wiele błędów i trzeba ją dostosować do własnych potrzeb i ustaleń z Wizażystą) w oparciu o informację od prawnika i kolegi.

UMOWA O PRZENIESIENIE AUTORSKICH PRAW MAJĄTKOWYCH

UMOWA NR …/….

zawarta w ________________ , dnia ________________roku

Pomiędzy:

________________ zamieszkałym w ________________ , przy ul. ________________, legitymującym się dowodem osobistym o numerze ______________, posiadający numer NIP ____________ oraz nr REGON ________________, zwanym dalej „Wizażystą”,

a

________________zamieszkałym w ________________, przy ul. ________________, legitymującym się dowodem osobistym o numerze ______________, posiadający numer NIP ____________ oraz nr REGON ________________, zwanym dalej „Fotografem”,

o następującej treści:

§ 1

1. Fotograf zamawia, a Wizażysta zobowiązuje się do wykonania
    __________________________________________________ ____________________________________ zwanego dalej "Utworem". Utwór zostanie wykonany ze starannością określoną przy uwzględnieniu zawodowego charakteru prowadzonej przez Wizażystę działalności. Szczegółowy opis Utworu został zawarty w załączniku nr 1 do umowy.
    2. Wizażysta oświadcza, że wykona Utwór osobiście oraz że przysługiwać mu będą wyłączne prawa autorskie do całości Utworu. Fotograf zapewni, aby Utwór nie był obciążony żadnymi prawami ani roszczeniami osób trzecich.

§ 2

1. Utwór zostanie wykonany przez Wizażystę dnia ________________r. w ______________, przy ul. ______________________ będącej miejscem pracy Fotografa.
    2. Wizażysta zmuszony jest poinformować Fotografa o odstąpieniu od umowy w terminie _____ (słownie: ____________) dni od daty zawartej w ust.1 niniejszego paragrafu. W przeciwnym razie Wizażysta zapłaci Fotografowi karę umowną o czym mowa w ust.1 § 3.

§ 3

1. Jeżeli Wizażysta nie poinformuje Fotografa o odstąpieniu umowy z niezależnie jakich przyczyn w terminie dłuższym niż _______ (słownie: _________) dni od daty wykonania Utworu zapłaci Fotografowi karę umowną w kwocie ___________________ (słownie: _______) złotych.
    2. W razie odstąpienia przez Fotografa od umowy z powodu wad prawnych Utworu Wizażysta zapłaci Fotografowi z tego tytułu karę umowną w kwocie ________________ (słownie: ____________) złotych, w terminie ________ (słownie: _______________) dni od daty zażądania przez Fotografa zapłaty takiej kary umownej.
    3. Fotograf może dochodzić odszkodowania przewyższającego wysokość zastrzeżonych kar umownych.

§ 4

1. Z chwilą przyjęcia Utworu przez Fotografa, bez zastrzeżeń, następuje automatycznie przeniesienie na niego autorskich praw majątkowych do Utworu, w zakresie określonym w ust. 2, bez konieczności składania w tej sprawie jakichkolwiek dodatkowych oświadczeń woli przez strony.
    2. Przeniesienie autorskich praw majątkowych do Utworu obejmuje następujące pola eksploatacji
    __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ ______________________________
    3. Prawo wyłącznego zezwalania na wykonywanie zależnego prawa autorskiego przysługuje Fotografowi.

§ 5

1. Z tytułu nabycia przez Fotografa autorskich praw majątkowych do Utworu Twórcy przysługuje jednorazowe łączne wynagrodzenie w wysokości brutto _____________________ (słownie:_________) złotych.
    2. Kwota ustalona wspólnie przez strony w ust. 1 stanowi całość wynagrodzenia oraz zwrot kosztów przysługujących Wizażyście z tytułu zawarcia i wykonania niniejszej umowy. Twórcy nie przysługują z tego tytułu żadne dalsze roszczenia wobec Fotografa.
    3. Całość wynagrodzenia zostanie uiszczona przez Fotografa w terminie ______ (słownie: ________) dni od daty wykonania Utworu przez Wizażystę, przelewem na rachunek bankowy Wizażysty w banku:
    __________________________________________________ _________ numer rachunku bankowego: __________________________________________________ _________.

§ 6

1. W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową mają zastosowania przepisy kodeksu cywilnego.
    2. Wszelkie zmiany do niniejszej umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności.
    3. Ewentualne spory między stronami rozstrzygać będzie sąd właściwy dla siedziby Zamawiającego.
    4. Umowa została spisana w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, każdy na prawach oryginału, po jednym dla każdej ze stron.

Wszelkie zastrzeżenia MERYTORYCZNE są mile widziane. Jak pisałem powyższą umowę należy dostosować do własnych potrzeb.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

Jeśli Twoje zdjęcia Olszewski pojawią się w Vanity Fair czy Vogue, to jak najbardziej trzeba wszystko obwarować prawami autorskimi. (żart)

PS. Spisując umowę z wizażystą zmuszasz go do rozliczenia się z fiskusem. Nie wiem na jakie kwoty podpiszesz umowę ale nie będą to pewnie duże pieniądze, więc i ty i on/ona na tym tracicie. To takie "życiowe" podejście.
    Ostatnio edytowane przez Fakungio ; 30-12-2007 o 21:17
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli Twoje zdjęcia Olszewski pojawią się w Vanity Fair czy Vogue, to jak najbardziej trzeba wszystko obwarować prawami autorskimi. (żart)
    Ja jestem z osób które jak już wcześniej pisane było podpisują wszystko pod zdjęciem: Modelka, Fotograf, Wizażysta itd.

PS. Spisując umowę z wizażystą zmuszasz go do rozliczenia się z fiskusem. Nie wiem na jakie kwoty podpiszesz umowę ale nie będą to pewnie duże pieniądze, więc i ty i on/ona na tym tracicie. To takie "życiowe" podejście.
    No to istnieje jeszcze możliwość, że spisuje umowę taką jak pokazałem na zasadzie, że Wizażysta wykonuje pracę w zamian za zdjęcia do portfolio (coś na zasadzie time for pictures w odniesieniu do wizażu) (i wtedy mimo, że nie otrzymuje zapłaty w postaci pieniędzy to przenosi prawa majątkowe, a to co się dogadamy na boku na Nasze wspólne, bo masz rację, oboje byśmy musieli rozliczyć się z fiskusem

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

No własnie z życiowego punktu widzenia tak to wygląda. Jeżeli jakaś obca osoba robi makijaż to z pewnością za pieniądze wtedy powinna ona wystawić rachunek do umowy zlecenia i odprowadzić nalezne składki. W przypadku gdy nie ma takiego rachunku ani umowy raczej nie bedzie zbyt chętna to dochodzenia swych praw przed sądem a już na pewno trudno jej będzie udowodnić że jest autorem makijażu. Jezeli już wystawi rachunek to fakt umowe można podpisać żeby sprawa była czysta.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No własnie z życiowego punktu widzenia tak to wygląda. Jeżeli jakaś obca osoba robi makijaż to z pewnością za pieniądze wtedy powinna ona wystawić rachunek do umowy zlecenia i odprowadzić nalezne składki. W przypadku gdy nie ma takiego rachunku ani umowy raczej nie bedzie zbyt chętna to dochodzenia swych praw przed sądem a już na pewno trudno jej będzie udowodnić że jest autorem makijażu. Jezeli już wystawi rachunek to fakt umowe można podpisać żeby sprawa była czysta.
    Racja, jeśli makijaż wykonuje na Twoje zlecenie kolega, który nie bierze za to ani złotówki bo robi po znajomości, to wykreśl z umowy lub zmodyfikuj ust. które mówią o wynagrodzeniu i po sprawie. Jeśli natomiast kogoś wynajmujesz to zgadzam się całkowicie z paweleverestem, życzliwość życzliwością i życiowe podejście, nie mniej jednak podpisałbym umowę taką, aby trzeba było się rozliczyć z fiskusem. I jeśli się nie mylę to wtedy Wizażysta musi odprowadzić podatek od zarobku, a nie ja. (Ale nie wnikałem jeszcze w podatki od czegoś takiego, więc chwilowo swoją wypowiedź o odprowadzeniu podatku postawie pod znakiem zapytania).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Fajnie się czyta niektórych Panów Fotografów gotowych podnieść larum o wykorzystanie trzech pixeli z ich twórczości, ale odmawiający praw autorskich wizażystom (częściej -tkom ) w imię niekomplikowania sobie zycia No i Panowie pewnie wystawiają na wszystko rachunki i płacą podatki . Może zmiencie nicki na Kali 1, Kali 2 itd.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    wizażystom (częściej -tkom )

Skomentuje pewną sprawę. W języku polskim zawody rodzaju żeńskiego (lekarka, pielęgniarka, masażysta,) tworzy się od rodzaju męskiego. Tak więc, gdy mamy nieokreśloną płeć osoby (z punktu polonistyki - rodzaj rzeczownika), pisanie go w formie podstawowej, czyli męskiej zawiera w sobie OBIE formy.
    Pisząc Wizażysta mam na myśli osobę zajmującą się wizażem, niezależnie od jej płci - dlatego użyłem rzeczownika rodzaju męskiego.
    Proszę pamiętać na przyszłość.

Domyślnie KRADZIEŻ ZDJĘCIA - PiS i porazkaroku.pl

UWAGA - Na wstępie chcę zaznaczyć, że wątek ten jest apolityczny, dotyczy wyłącznie przestępstwa pospolitego, czyli pospolitej kradziezy własności intelektualnej.

Mojemu kumplowi z forum olympusa, Rafałowi Czarnemu, ukradziono zdjęcie - chodzi o tę fotografię:
    http://www.robertsadowski.pl/album/l..._RIMG0439.html
    wykorzystaną przez PiS bez zgody autora na stronie http://www.porazkaroku.pl/index1.php

(zrzut ekranu)
    http://forum.olympusclub.pl/attachme...9&d=1226914362

Więcej tu:
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...705#post248705

Warto komentować?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

chcialoby sie tym moherom zadedykowac ten oto refren:
    http://www.youtube.com/watch?v=9kBwHH7JmSA

mam nadzieje, ze pokrzywdzony kolega usmazy gnojkow...
    www albo tez flickr

Strona 26 z 64 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów