Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
Tylko czy to nie jest bardziej układ między "malującą" a modelką niż fotografem? Rejestrujesz wizerunek modelki, w jaki sposób on powstał to teoretycznie mogłaby być jej sprawa. Wiem, że sprawa wcale nie musi być oczywista, to jedynie mój uproszczony punkt widzenia.
No właśnie, technicznie rzecz biorąc czasami to fotograf zapewnia modelce wizażystę i wtedy jest to umowa pomiędzy fotograf-wizażysta, a nie wizażysta-modelka.
Np., modelka płaci za sesje, ale chce zdjęcia i wizażystkę i wtedy ona płaci, ale to fotograf organizuje...

Ja bym tutaj jednak rozdzielił prawa do pracy wykonanej na skórze (twarzy) modelki od rejestracji fotograficznej. Zmieniając choćby oświetlenie już wpływasz na formę tej rejestracji, która może odbiegać od zamysłu wizarzystki, bo nie on był tu kluczowy.
No tak, ale mimo wszystko efekt na twarzy modela lub modelki jest dziełem wizażysty.

Ale problem ciekawy. W nowym roku zapytam - jak nie zapomne - o zdanie prawniczki specjalizującej się w PA.
No fajnie byłoby wiedzieć takie coś i mieć to potwierdzone przez prawnika. Jestem pewien, że takie coś istnieje.