-
Wizaż, a prawa autorskie
Witam Panów, Panie, Młodzież, Dzieci
No więc ostatnio zaczęło mnie coś interesować, mianowicie prawa autorskie. Ale... nie do zdjęć, lecz do tego co na nich prezentujemy wykonując zdjęcie ludzi. Często, jak wykonujemy portrety, zatrudniamy-(polisem) wizażystę lub wizażystkę. Jednak naciskając spust migawki wykonujemy zdjęcie, którego jesteśmy autorami, tak więc posiadamy prawa autorskie, osobiste i majątkowe. Modelka jeśli oczywiście podpiszemy odpowiednie pismo wyraża zgodę na publikacje swojego wizerunku i wszystko jest w porządku. Jednak... co się dzieje z prawami autorskimi do wizażu, który wykonuje wizażysta modelce podczas sesji zdjęciowej? Ostatnio dowiedziałem się, że do tego wizażysta również posiada prawa autorskie, z racji, że (przynajmniej tak mi się wydaje) jest to pewnego rodzaju indywidualny "utwór", w który wkłada własną inwencje twórczą, pomysł, umiejętności itd.
No i stąd moje pytanie, czy ktoś z Was, drodzy użytkownicy posiada pismo, lub jest w stanie powiedzieć po kolei co takie pismo powinno zawierać, odnośnie wykorzystania prawa autorskiego do makijażu przez fotografa oraz utworu, którego makijaż wykonany przez wizażystę znajduje się na utworze wykonanym przez Fotografa przez Wizażystę?
Może mylnie nazywam to prawem autorskim (jeśli chodzi o makijaż), ale wydaje mi się, że to pod to prawo podchodzi.
Uprawnienia umieszczania postów