Cytat Zamieszczone przez muchelus Zobacz posta
Dzień dobry!
Mam także pytanie dotyczące tematu. Otóż jestem fotografem jednego z klubow piłkarskich ekstraklasy. Fotografuję mecze i klub mi za to płaci. Ostatnio moje zdjęcia (podpisane) znalazły się na dwóch portalach regionalnych gazet. Fakt faktem że w obu przypadkach zdjęcia są podpisane moim nazwiskiem i podane jest źródło skąd teoretycznie zostały pobrane. Natomiast wiem że z mojej prywatnej strony nie mogły być pobrane gdyż nie ma takiej możliwości (chyba że print screen) podane jest żródło strony ale na bank były pobrane ze strony klubu. Co nie idzie w parze z rzeczywistością. W dodatku nikt z owych portali nie kontaktował się ze mną i nie pytał o zgodę. Proszę o pomoc.
Z tego co opisałeś to klub jest właścicielem tych zdjęć, ponieważ prawdopodobnie posiada wszystkie prawa majątkowe. Tak mi się wydaje, skoro Ci płacą to pewnie odpowiednie umowy mają spisane. Twoje prawa jako autora zostały zachowane. Zdjęcia podpisano imieniem, nazwiskiem i jeszcze zrobiono ci reklamę strony internetowej. Jeżeli właścicielom klubu będzie zależało na wojowaniu z gazetą, to w sądzie całkiem możliwe że jakieś drobne pieniążki z tego by wyciągnęli. Nie sądzę jednak żeby klub piłkarski zdecydował się na taki krok, im przecież zależy na rozgłosie...