"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Witam!
Potrzebuję rady, otóż robiłam zdjęcia dla pewnych chłopaków - żeby mogli wykorzystac je do wywiadu z wytwórnią. Wiedziałam o tym. Nie sadziłąm jednak ze owa wytwórnia nałoży swoje logo na moje zdjecia - chłopaki na facebooku podpisali je więc do nich nie mam pretensji.
Wywiad jest pod tym linkiem :
RespectHH X High Time LMP : Delling/Kruk
Co mam robić ? Co Wy byście zrobili na moim miejscu - mam dylemat i nie wiem co o tym sądzic a doświadczenia nie mam w tych sprawach![]()
PASJA...w ciągu 5 minut przeżywam więcej niż niektórzy przez całe życie...
Moim zdaniem szarpać się nie ma o co. Napisz do nich, że chcesz żeby zdjęcia zamieszczono bez ich logotypu i z twoim podpisem i do widzenia.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Przekazałem nieodpłatnie setki zdjęć, osobom prywatnym i firmom. Potem zdjęcia te trafiały do różnych wydawnictw, folderów, kalendarzy, na stoiska targowe, strony internetowe. Nigdy nie zdarzyło się, że któreś zostało podpisane moim nazwiskiem. Nigdy też nie zdarzyło się, że zostało podpisane jakimś innym.
Uważam, że moje prawa autorskie (osobiste i majątkowe) nie zostały naruszone bo w momencie przekazania praktycznie godzę się na każde wykorzystanie, również komercyjne. A, że nikt nawet nie pomyślał o symbolicznej choćby zapłacie ( a mi nie przszła przez gardło taka sugestia)- no cóż jeszcze dziki kraj.
Może lepiej jakby powszechniej obowiązywały umowy bo wtedy wypada podać jakąś kwotę.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Rozumiem, Marfot, nie przeskadzałoby mi gdyby nie były podpisane ( chociaz chciałabym żeby były ) ale o to że na moje zdjecia nałozyli swoje logo.Nie wiem czy to w porządku...
Dziekuje wam za odpowiedzi...Każda bardzo sie dla mnie liczy![]()
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Panowie , ja dałam za darmo te zdjęcia raperom i nie żądam pieniędzy, wiedziałam że chopaki dadzą je do wytwórni. Chodzi mi o to czy wytwórnia może zamieścić swoje logo na moich zdjęciach.
Nie podoba mi sie to bo, teraz to wygląda tak jakby to właśnie ta wytwórnia zorganizowała im sesję.