-
jestem przerażony - jak można pisać że nic wielkiego sięnie stało?? nawet gdyby to było zdjęcie mojego guzika od płaszcza i nie przedstawiało dla nikogo innego żadnej wartości nikt bez mojej zgody nie ma prawa go wykożystać do jakichkolwiek celów.
Jak słyszę taką argumentację to nie dziei mnie piractwo i społeczne przyzwolenie na nie ale na tym forum już chyba było ustalone, że sprzeciwiamy się piractwu pod każdą postacią.
Jeżeli przyjąć tok rozumowania niektórych kolegów to żadne zdjęcie nie jest warte więcej niż 1pln lub mniej w zależności od formatu odbitki. Wstyd panowie, wstyd.
Co do wartości owego zdjęcia - w momencie kiedy użyli zdjęcia to zdjęcie nabrało wartości, ponieważ bezwartościowych fotek raczej nikt w gablocie nie wiesza.
Olszewski popełniłeś mały błąd który może ci sprawić troszkę problemów - wysłałeś im orginał zdjęcia (domyślam się że w RAWie) w przypadku sprawy w sądzie mogą próbować udowodnić, że oddałeś im go zgadzając się na publikację. Na przyszłość nie robi się takich rzeczy.
Co do tego że u nas nie Stany, owszem nie ale kwota jakiej żąda się jako odszkodowania musi być uzasadniona tylko tyle, jeżeli dowiedzie się, że można było za to zdjęcie dostać 200000 to tyle można żadać odszkodowania - sąd się do tej sumy przychyli albo ją zmniejszy (żadko podwyższy)
Co do konkursów - w wielu kokursach jest warunek, że zdjęcie nie było nigdzie publikowane ani pokazywane.
Uprawnienia umieszczania postów