Strona 29 z 64 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 639

Wątek: Prawa autorskie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Dodam, że z tego co wiem od Czarnego, zamierza wycisnąć złodziei jak cytrynę, a odszkodowanie przeznaczyć dla biednych dzieciaków z dzielnicy, w której robił te zdjęcia. Na tyle, na ile znam faceta, zrobi to - i kibicuję mu w tym.
    Nie wiem czy to demagogia czy nie, to zbyt trudne pojęcia jak dla mnie...
    Ależ niech idzie po prawnika i niech wyciąga należne (czyli w przypadku takiej "wysokobudżetowej" strony pewnie wysokie) odszkodowanie! Też mu w tym kibicuję (niezależnie od tego czy strona powstała na zlecenie "Kaczora" czy "Donalda"). Ale argument porównujący wykorzystanie zdjęcia do kradzieży portfela jest nietrafiony.
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Ale argument porównujący wykorzystanie zdjęcia do kradzieży portfela jest nietrafiony.
    Jedno i drugie to pospolita kradzież.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    .... Ale argument porównujący wykorzystanie zdjęcia do kradzieży portfela jest nietrafiony.
    To są może różne rodzaje kradzieży? Mentalność Kalego? Jak Kali ukraść krowa to jest OK ale jak Kalemu ukraść to zbrodnia?

Kradzież zdjęć zamieszczonych na stronach www jest szczególnie perfidna i obrzydliwa. Jak robi to ktoś co niby broni prawa i sprawiedliwości to... mam wrażenie że stosuje w/w mentalność Kalego.

Tak jak w pewnym sensie mogę zrozumieć kieszonkowca bo ma taki zawód i kradnie z chęci zysku tak obrzydzeniem napawa mnie kradzież zdjęć - bo co? bo niczyje? bo opublikowane? bo się autor nie połapie? bo nic nam nie zrobią? - obrzydlistwo.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Tak jak w pewnym sensie mogę zrozumieć kieszonkowca bo ma taki zawód i kradnie z chęci zysku [...]
    A zawodowy polityk to niby co robi??? :rolleyes:
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To są może różne rodzaje kradzieży? Mentalność Kalego? Jak Kali ukraść krowa to jest OK ale jak Kalemu ukraść to zbrodnia.
    Kali nie nazywać gwałtu morderstwem. Hulelam ma rację, pohamujcie emocje bo zaczynacie pisać głupoty.

Coś już napisał Awatar redrash
    Miasto
    scotland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    To że ktoś nie domaga się dużej kasy wcale nie znaczy że jest frajer...
    tego nie napisalem

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    ... to że inny jej żąda nie świadczy że che winowajcy bezwzględnie dowalić, kwestia sytuacji, kontekstu etc.
    dokladnie sie z toba zgadzam
    W sprawie o ktorej wspomnialem, sad podobno zasadzil wysoka sume dlatego, ze firma szla w zaparte. Mieli co najmniej dwie szanse zeby sie dogadac z fotografem, a pomimo tego olali go i woleli sie sadzic. Prawdopodobnie mysleli, ze facet blefuje z tym pozwem, no i sie przejechali.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Kali nie nazywać gwałtu morderstwem. Hulelam ma rację, pohamujcie emocje bo zaczynacie pisać głupoty.

Uhmmmmm... to mamy jednak różne rodzaje kradzieży - kradzież i kradzież usprawiedliwioną. Jestem niezmiernie ciekaw co powiedział byś gdyby to Twoje zdjęcie ktoś ukradł, opublikował na swojej wysokobudżetowej stronie a potem mówił - no leżało na ulicy (w internecie) to wziąłem. Mój samochód też często stoi na ulicy. Czy to powód, że każdy może nim jeździć?

Jak już Kolaj napisał. W obydwu przypadkach to przestępstwo pospolite. W świetle prawa nie różni się niczym od kradzieży portfela z kieszeni. W sensie moralnym jest dla mnie bardziej obrzydliwe.

Tak przy okazji tej kradzieży zdjęcia. Wielu fotografów wykorzystuje na swoich stronach podkład muzyczny. Ciekawe czy płacą tantiemy - bo to też kradzież.

PS. Dziękuję za nazwanie mojej wypowiedzi "pisaniem głupot". Czuję się zaszczycony.

Janusz,

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Jak już Kolaj napisał. W obydwu przypadkach to przestępstwo pospolite. W świetle prawa nie różni się niczym od kradzieży portfela z kieszeni. W sensie moralnym jest dla mnie bardziej obrzydliwe.
    Właśnie w świetle prawa się znacznie różni. I jak do tej pory nikt nie podał argumentu naprzeciw.
    Fotograf platoniczny

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Uhmmmmm... to mamy jednak różne rodzaje kradzieży - kradzież i kradzież usprawiedliwioną. Jestem niezmiernie ciekaw co powiedział byś gdyby to Twoje zdjęcie ktoś ukradł, opublikował na swojej wysokobudżetowej stronie a potem mówił - no leżało na ulicy (w internecie) to wziąłem.
    Ależ ja nikogo nie usprawiedliwiam, skąd ten wniosek w ogóle?

Mój samochód też często stoi na ulicy. Czy to powód, że każdy może nim jeździć?
    Skoro wchodzimy na porównania samochodowe, to jeśli takie zaparkowane auto ktoś Ci zdemoluje, to chyba nie będziesz go oskarżał o kradzież?

Jak już Kolaj napisał. W obydwu przypadkach to przestępstwo pospolite.
    Agreed.

W świetle prawa nie różni się niczym od kradzieży portfela z kieszeni.
    I właśnie tutaj się mylisz.

W sensie moralnym jest dla mnie bardziej obrzydliwe.
    Moralność jest jak d... - każdy ma własną. Mówimy o obiektywnej klasyfikacji tego czynu.

PS. Dziękuję za nazwanie mojej wypowiedzi "pisaniem głupot". Czuję się zaszczycony.
    To przeczytaj sobie jeszcze raz co napisałeś na spokojnie i powiedz, czy tak nie jest?

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Skoro wchodzimy na porównania samochodowe, to jeśli takie zaparkowane auto ktoś Ci zdemoluje, to chyba nie będziesz go oskarżał o kradzież?
    Czytanie z uwagą by się przydało. Nie pisałem o demolowaniu tylko o przejażdżce. Czyżby to nie było kradzieżą? Gówniażeria weźmie Twoje auto "na przejażdżkę" a potem sąd powie "mała szkodliwość społeczna czynu" - przecież nic się nie stało, on się tylko chcieli przejechać. Biedne dzieci z bogatych rodzin. Tatuś im nawet auta nie kupił to musieli przejechać się Twoim. Czy to coś zmienia? Bo dla mnie to kradzież identyczna z wyciągnięciem portfela z kieszeni czy kradzieżą zdjęcia. Zauważ, że mówiąc o tym używamy słowa "kradzież" a nie "podarunek" lub "prezent".

Moralność jest jak d... - każdy ma własną.
    W Twoim przypadku daje się to zauważyć. Mentalność Kalego.

To przeczytaj sobie jeszcze raz co napisałeś na spokojnie i powiedz, czy tak nie jest?
    Na inwektywy to mam jedno tylko miejsce - ignore. Mówienie, że ktoś pisze głupoty w Twoim rozumieniu zapewne nie jest obrażliwe podobnie jak kradzież zdjęcia nie jest kradzieżą. Się załapałeś - zasłużenie.

Janusz,

Strona 29 z 64 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów