Strona 57 z 64 PierwszyPierwszy ... 7475556575859 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 639

Wątek: Prawa autorskie

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Też tak myślę, tyle że zamętu trochę wprowadzają stocki. Kiedyś odrzucali mi hotele, kurorty, na tle krajobrazu właśnie z podobnego powodu.
    Serwisy stockowe są nadgorliwe w kwestii praw autorskich. Co w sumie nie powinno dziwić, ponieważ zdjęcia trafiają do różnych państw, z różnymi systemami prawnymi, więc duża ostrożność w kwestii rozpoznawalnych motywów różnego rodzaju jest bardzo wskazana.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Też tak myślę, tyle że zamętu trochę wprowadzają stocki. Kiedyś odrzucali mi hotele, kurorty, na tle krajobrazu właśnie z podobnego powodu.
    za granicą mogą mieć inne prawo - są np. takie absurdy jak zakaz publikowania zdjęć oświetlonej wieży Eiffla
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Witam, jak to wygląda w kwestii koncertów? trudno mi znaleźć jednoznaczną odpowiedź w internecie. niby widziałem jakąś notkę prawną, że osoby publiczne nie muszą dawać nam zgody podczas wykonywania czynności zawodowych (czyt. gdy są na scenie). Jednak większość odsyła do tego, by prosić o takowe pozwolenia od zespołów na publikację.
    Czy jeśli chcę wrzucić zdjęcia z koncertu do swojego portfolio, to zgoda zespołu jest konieczna, czy też nie?

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rocailler Zobacz posta
    Czy jeśli chcę wrzucić zdjęcia z koncertu do swojego portfolio, to zgoda zespołu jest konieczna, czy też nie?
    Nie jest konieczna chyba, że podpisałes odpowiednia umowę.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie Czy ta umowa jest korzystna dla autora zdjec?

Umowa o wykonanie dzieła oraz o przekazanie majątkowych praw autorskich do dzieła

zawarta w , w dniu ………………………..r.
    pomiędzy:

zwanym w treści umowy „Zamawiającym”, a
    ………………………………………… ……………………………………PESEL ……………………,
    zwanym w treści umowy „Twórcą”,

o następującej treści:

§ 1
    1. Zamawiający zleca, a Twórca wykona i przekaże Zamawiającemu dzieło w postaci zestawu zdjęć, *szczegółowo określonego w załączniku nr 1 do Umowy, stanowiącym jej integralną część. *Fotografie zostaną dostarczone Zamawiającemu w formie elektronicznej w rozdzielczości min. 300dpi i wielkości min. 2000x3000 pikseli.
    2. Twórca zobowiązuje się do wykonywania przedmiotu umowy własnymi siłami. Powierzenie wykonania części przedmiotu umowy innym wykonawcom wymaga uprzedniej pisemnej zgody Zamawiającego.

§ 2
    1. Strony umowy ustalają wysokość wynagrodzenia ryczałtowego na kwotę
    .......

2. Zamawiający wypłaci Twórcy to wynagrodzenie przelewem na podstawie rachunku w terminie 7 dni od daty oddania dzieła.

3. Strony ustalają, że wynagrodzenie wskazane w ust. 1 powyżej stanowi całe i kompletne wynagrodzenie należne Wykonawcy z tytułu zawarcia i wykonania niniejszej umowy.
    § 3
    1. Twórca wykona i dostarczy dzieło Zamawiającemu w wersji elektronicznej w terminie 30 dni od daty podpisania umowy. Zamawiający z tą chwilą nabywa własność egzemplarza utworu stanowiącego przedmiot umowy.
    2. W razie niemożności dotrzymania terminu określonego w ust. 1 Twórca zawiadomi o tym Zamawiającego i zaproponuje mu jego odpowiednie przedłużenie.
    3. W przypadku niedotrzymania ustalonego terminu przez Twórcę, zapłaci on Zamawiającemu 2% kwoty brutto tytułem kary umownej za każdy dzień opóźnienia. W sytuacji, gdy szkoda spowodowana niewykonaniem umowy przez Twórcę przewyższy wysokość kary umownej, Twórca jest zobowiązany do naprawienia szkody w całości.
    § 4.
    1. Twórca oświadcza, że przedmiot umowy będzie oryginalny, twórczy, nie
    1. naruszający praw przysługujących osobom trzecim, w tym w szczególności praw autorskich innych osób.
    2. Twórca oświadcza, że będą mu przysługiwać majątkowe prawa autorskie w*rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. Nr 24, poz. 83, z późn. zm.) do dzieła, o których mowa w ust. 1, w*pełnym zakresie, bez żadnych ograniczeń lub obciążeń na rzecz osób trzecich, w*szczególności majątkowych lub osobistych praw autorskich innych osób.
    3. W ramach wynagrodzenia, określonego w § 2 ust. 1, z chwilą odbioru dzieła Twórca przenosi na Zamawiającego całość majątkowych praw autorskich do dzieła, o*którym mowa w § 1.
    4. Twórca wyraża zgodę na wykonywanie przez Zamawiającego autorskich praw zależnych i udziela zezwolenia na rozporządzanie lub korzystanie z*powstałych w związku z realizacją niniejszej umowy utworów i produktów i nie będzie żądał z tego tytułu dodatkowego wynagrodzenia.
    5. Przeniesienie majątkowych praw autorskich do przedmiotu niniejszej umowy obejmuj, wszystkie znane w chwili zawarcia umowy pola eksploatacji, a w szczególności:
    a) utrwalanie, kopiowanie, wprowadzenie do pamięci komputerów i serwerów, sieci komputerowych, w tym zapisu na nośnikach audiowizualnych, cyfrowych, analogowych, płytach, taśmach filmowych we wszystkich możliwych formatach i wytwarzania w wymienionych technikach egzemplarzy dzieła;
    b) wystawianie, wyświetlanie lub publiczną prezentację, w tym w takie udostępnienie w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym;
    c) wykorzystywanie w materiałach wydawniczych, w tym promocyjnych, reklamowych, informacyjnych i*szkoleniowych oraz we wszelkiego rodzaju mediach audio-wizualnych i*komputerowych, w sieciach internet, intranet i innych sieciach teleinformatycznych, multimedialnych i komputerowych.
    d) prawo do przetwarzania dzieła w całości lub z jego części oraz ich łączenia z*innymi poprzez dodanie różnych elementów, uaktualnienie, modyfikację, adaptację, tłumaczenie na różne języki, zmianę barw, okładek, wielkości i treści całości lub ich części,
    e) wykorzystywania i włączania dzieła w skład utworu zbiorowego;
    f) publikację i rozpowszechnianie w całości lub w części za pomocą druku (w tym techniką drukarską, reprograficzną, zapisu magnetycznego oraz cyfrową), wizji lub fonii przewodowej albo bezprzewodowej przez stację naziemną, nadawanie za pośrednictwem satelity, wraz z prawem do retransmisji w ramach platform cyfrowych oraz/lub kablowych, równoległe i integralne nadawanie dzieła przez inną organizację radiową bądź telewizyjną, transmisję komputerową (sieć szerokiego dostępu, Internet) łącznie z*utrwalaniem w pamięci RAM oraz zezwalaniem na tworzenie i nadawanie kompilacji.
    g) w zakresie obrotu egzemplarzami, na których dzieło i/lub jego elementy utrwalono – wprowadzania do obrotu, użyczania, sprzedaży lub najmu egzemplarzy;
    h) Eksploatacji i wykorzystania na portalach internetowych i stronach internetowych, recenzjach, opisach, komentarzach, konkursach, w programach telewizyjnych, reklamach telewizyjnych, reklamie ulicznej, drukowanej i internetowej.
    6. Wynagrodzenie o którym mowa w § 3, stanowi pełne i kompletne wynagrodzenie z tytułu przeniesienia Praw Autorskich do dzieła będącego przedmiotem niniejszej umowy.
    7. Przeniesienie majątkowych praw autorskich dokonane jest bez ograniczeń terytorialnych wykonywania tych praw.
    § 5

1. Twórca oświadcza, że dysponuje odpowiednim potencjałem techniczno -organizacyjnym, wiedzą i doświadczeniem pozwalającym na należyte zrealizowanie przedmiotu umowy.
    2. W razie powstania w trakcie wykonywania umowy i po wykonaniu umowy wszelkich roszczeń osób trzecich Twórca bierze na siebie wyłączną odpowiedzialność za*szkody osób trzecich wynikające z wykonania dzieła.

§ 6
    W razie wystąpienia istotnej zmiany okoliczności, Zamawiający może odstąpić od umowy lub ją wypowiedzieć. W takim przypadku Twórca może żądać wynagrodzenia jedynie z tytułu wykonania faktycznej części umowy.

§ 7
    Każda ze stron zobowiązuje się do dołożenia staranności w trakcie wykonywania niniejszej Umowy, w tym także do pełnej współpracy z drugą Stroną w celu zapewnienia należytego i terminowego wykonania niniejszej umowy.

§ 8
    Ewentualne zmiany lub uzupełnienia umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności.
    § 9
    Umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.
    § 10
    Dla sporów wynikających z niniejszej umowy sądem właściwym jest miejsce zamieszkania/siedziba Zamawiającego.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aqua Zobacz posta
    Czy ta umowa jest korzystna dla autora zdjec?
    Jest korzystna dla zamawiającego, który sobie zabezpieczył tyłek na wszelkie możliwe sposoby. To wszystko.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Jest korzystna dla zamawiającego, który sobie zabezpieczył tyłek na wszelkie możliwe sposoby. To wszystko.

Co nalezy zmienic na korzysc autora?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Mocno mnie zastanawia § 4/1 - szczególnie ten zapis o twórczości, ale to zależy od szczegółów umowy. A także § 6 jako ewentualne zabezpieczenie usługobiorcy mogłoby być lepsze.

Reszta [IMHO] jak ktoś jest rzetelny i uczciwy to niniejsza umowa nie stanowi niebezpieczeństwa :-)
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Mnie się bardzo podoba punkt. 2. paragraf 5. Czyli jak się komuś jego facjata nie spodoba to do sądu idzie fotograf - mimo, że nie ma on żadnego wpływu na to gdzie i w jakim kontekście te zdjęcia będą publikowane - jak wynika z innych punktów tej umowy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Brakuje załącznika nr 1 do umowy. To nie w załączniku a w umowie powinno być określone dzieło. W myśl tej umowy oddaje czarne placki o wymaganej rozdzielczości i wystawiam rachunek.

Strona 57 z 64 PierwszyPierwszy ... 7475556575859 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów