Pokaż wyniki od 1 do 10 z 639

Wątek: Prawa autorskie

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie Odp: Czy wolno byłemu pracodawcy wykorzystać zdjęcia?

Cytat Zamieszczone przez mmw Zobacz posta
    Witam.

W poprzedniej pracy robiłem fotki na różnych mniej lub bardziej oficjalnych uroczystościach i imprezach (imprezy integracyjne, spotkania świąteczne, wręczenie nagród firmy, itp.). Wszystkie zdjęcia robiłem prywatnym sprzętem i z własnej inicjatywy w celach pamiątkowych. Zdjęcia (również innych pracowników) publikowane były w galeriach na wewnętrznej stronie intranetowej firmy. Oczywiście wszystkie fotografia zawsze były podpisane imieniem i nazwiskiem autora.
    Dowiedziałem się, że ów były zakład pracy z okazji jakiejś rocznicy tworzy "kronikę" w formie albumu (książki).
    Czy mają prawo opublikować moje zdjęcia?

Michał
    Na jakiej zasadzie Twoje zdjęcia znalazły się u byłego pracodawcy ? Jeżeli sam je przekazałeś, więc faktycznie może zachodzić domniemanie, że je im darowałeś. Co do prawnego aspektu czy mogą je wykorzystać ? w takiej sytuacji trudno coś jednoznacznie powiedzieć, nie znając więcej okoliczności w jaki sposób posiadają Twoje zdjęcia ?
    Często mam podobną sytuację i sprawę stawiam jasno przed zrobieniem zdjęć: jak prywatny sprzęt (przekłada się bezpośrednio na dużo lepszą jakość zdjęć np. do albumu) oczekuję zlecenia lub uzgodnionej z góry gratyfikacji.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Czy wolno byłemu pracodawcy wykorzystać zdjęcia?

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Na jakiej zasadzie Twoje zdjęcia znalazły się u byłego pracodawcy ? Jeżeli sam je przekazałeś, więc faktycznie może zachodzić domniemanie, że je im darowałeś. Co do prawnego aspektu czy mogą je wykorzystać ? w takiej sytuacji trudno coś jednoznacznie powiedzieć, nie znając więcej okoliczności w jaki sposób posiadają Twoje zdjęcia ?
    Często mam podobną sytuację i sprawę stawiam jasno przed zrobieniem zdjęć: jak prywatny sprzęt (przekłada się bezpośrednio na dużo lepszą jakość zdjęć np. do albumu) oczekuję zlecenia lub uzgodnionej z góry gratyfikacji.
    Domniemanie jest raczej takie, że nie przekazał w takim celu. W przypadku praw autorskich sprawa jest dość jasna: dozwolone jest użycie w zakresie takim, jaki określono w umowie. Jeżeli pracodawca nie może pokazać umowy, na mocy której dopuszczona została publikacja w rzeczonym zakresie, to takiej zgody nie udzielono. (Oczywiście, przy założeniu, że zdjęcia nie powstały w opłaconym czasie pracy, o czym pisałem powyżej).

Uprawnienia umieszczania postów