Strona 6 z 64 PierwszyPierwszy ... 456781656 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 639

Wątek: Prawa autorskie

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

no tak Marku, ale:
    1- gdzie i w jakm zakresie?? - jeśli chcesz się ograniczać, lub osoba fotografowana chce ograniczyć wykorzystanie to można to dopisać - wedle inwencji - brak ograniczeń w takim oświadczeniu działa na twoją korzyść
    2- nie masz zgody na przetwarzanie danych osobowych - nr dowodu ma być potwierdzeniem, że dotyczy to tego a nie innego Jana Kowalskiego - taki jest stanadard np przy pisaniu pełnomocnictw wpisywany jest nr dowodu - nie jest to sprzeczne z ustawą o ochronie danych osobowych bo przecież osoby zainteresowane muszą ci go podać osobiście a na dole oświadczenia składają swój podpis - jeżeli ty nr dowodu osobistego chciałbyś zapisać sobie w notatniku, coś z nim robić przetwarzać wtedy oświadczenie musiało by zawierać dodatkowo zgodę na przetwarzanie danych.
    Mój znajomy prawnik natomiast mówi, że wszystko trzeba pisać możliwie jak najprościej - więc jeśli robimy zdęcie twarzy nieznajomej osobie a później chcemy dać zdjecie na konkurs, użyć do celów reklamowych, lub wykorzystać w jakimś fotomontażu to możemy nawet zrezygnować z nr dowodu osobistego - a prawa osoby fotografowanej i tak są chronione na tyle że np nie wlno ci zamieścić zdjecia tej osoby z podpisem seryjny morderca bo naruszało by to jego dobra osobiste, które jak pisałem wcześniej są chronione przez inne uregulowania prawne

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

1. masz w sumie rację :-)
    2. nie byłbym taki pewien, bo numer DO ma duże znaczenie (można np. wykorzystać w przestępstwach) i z tego powodu jeśli spisujesz umowy z DO, to podawane są dane OBU stron ... jeśli zaś DO podawany jest jednostronnie (jak w Twym wzorze oświadczenia) powinien na nim być administrator danych osobowych, jako gwarant i odpowiedzialny za poufność takich danych. :-)
    Pozdrawiam
    Marek

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

nie, nie w moim wzorze podany jest nr dowodu i fotografa i osoby fotografowanej - jesli ktoś chciałby użyć twojego numeru dowodu to co ci da to że wcześniej deklarował że nie będzie tego robił - jeśli byś wpisał coś o przetwarzaniu danych to by znaczyło że masz do tego prawo i coś chcesz z tymi danymi robić - jeśli tego nie ma to nie wolno ci z nimi nic robić i gość możę cię ścignąć jeśli wykorzystasz jego dane

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    Ja sobie nie wyobrazam zbierania podpisow od kazdej osoby ktora sfotografowalem na ulicy - czy myslicie, ze tacy reporterowie ktorych zdjecia wygrywaja konkursy WPP prosza o zgode? Jak mawiaja starzy gorale "bez jaj, panowie"
    A to już kwestia wyboru do której grupy się zaliczasz.
    Przecież nie każdy musi się wzorować na tych, co wygrywają WPP.

Domyślnie

Co powiecie na to:
    Otrzymałem niedawno maila "BIOS, EXCEL, LINUX - setki praktycznych rad i wskazowek", a w nim wykorzystane są zdjęcia, które robiłem w Starych Jabłonkach w czasie World Tour siatkówki plażowej. Fotki udostępniłem portalowi poświęconemu siatkówce. Oni nikomu nie odstępowali prawa do ich wykorzystania.
    Czy mogę (powinienem) coś z tym zrobić???

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

oczywiście,że tak
    najpierw zgłoś się do tych od strony , że jesteś autorem zdjęć (i oczywiście masz na to dowowdy) i chcesz się dogadać. jeśli cię zignorują to pogroź palcem i powiedz, żę możesz ich podać do sądu. jesli nadal bedą cię ignorować to daj znać na pw lub tutaj pomyślimy co z delikwentami zrobić. (np wszyscy członkowie forum ślą do nich listy protestacyjne) to tak na początek
    Ostatnio edytowane przez mario1275 ; 18-12-2005 o 20:10

Domyślnie

Dzięki, dam znać co i jak.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario1275
    jesli nadal bedą cię ignorować to daj znać na pw lub tutaj pomyślimy co z delikwentami zrobić. (np wszyscy członkowie forum ślą do nich listy protestacyjne) to tak na początek

Listy protestacyjne? Pomyslimy?
    Nie ma co kombinowac jakiejs spolecznej akcji - jesli na delikatne, dwukrotne upomnienie wraz z prosba o usuniecie zdjec/naprawienie szkody + grozba sadem - zignoruja cie... to nie ma co sie bawic w grupowe/forumowe terapie tylko brac dobrego prawnika i o reszte niech on sie martwi - to od skutecznosci prawnika zalezy jaka sobie prowizje wywalczy w sadzie, z twojej strony musi byc tylko pierwszy krok i inwestycja by uruchomic prawnika.

Dopiero zaczyna

Angry Kradzież fotografii…

Zacznę od początku. Jestem fotografem amatorem, z zamiłowania fotografuję zabytki i pejzaże, później umieszczam te prace na prywatnej stronie. I tu zaczyna się problem, przez przypadek dostrzegłem kilka moich fotografii na pewnej witrynie (oficjalnej, nie prywatnej, więc dojście, kto to zrobił będzie łatwe)- zamieszczone bez mojej zgody, nazwiska na serwerze. Mam takie pytanie do osób, które mają jakieś doświadczenie w tej kwestii- czy warto występować na drogę sądową? Czy jest to gra warta przysłowiowej świeczki? Byłbym wdzięczny za poradę, co mogę zrobić. To może spotkać każdego z nas, a sami dobrze wiemy ile pracy i pieniędzy wkłady w nasze dzieła!

PS. Jest możliwość zabezpieczenia dowodu w takiej sprawie? Z góry dziękuję!

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Może na początek skontaktuj się z tymi, którzy "podprowadzili" Ci te zdjęcia . Niech Ci zrekompensują swoje bezprawne działanie, lub usuną Twoje prace z tej witryny.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Strona 6 z 64 PierwszyPierwszy ... 456781656 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów