Strona 48 z 64 PierwszyPierwszy ... 38464748495058 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 639

Wątek: Prawa autorskie

Domyślnie

Witam
    Nie chce tworzyć nowego wątku bo z tego co poczytałem to na różne sposoby był już omawiany i mam nadzieje że miejsce dobre wybrałem

Sprawę mam następującą:
    Duża instytucja zajmująca się kulturą i sztuką zamieściła na stronie internetowej zdjęcia mojego autorstwa bez mojej wiedzy i zgody.
    Jak na razie lekko się odcinają ale mam nadzieje że wejdą na prawidłową ścieżkę
    W związku z tym pytanie -
    - czy ktoś z Was miał do czynienia w ostatnim czasie z postępowaniem odszkodowawczym w podobnej sprawie?
    - jaką kwotę można zażądać od sztuki

Pozdrawiam
    Eos 20 D, Eos 350 D, 430 EX II, Sigma 70-200 2,8, Tamron 28-75 f 2,8, KIT

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Konkrety , bo na czym tu się oprzeć żeby cokolwiek napisać ?
    no comment...

Domyślnie

Zaproponuj im pokazanie umowy na zbycie Twoich praw majątkowych a przecież takich nie mają w/g Twojej wypowiedzi . Więc nie mogą publikować bez Twojej zgody.Co do kwoty sam musisz się określić ile jesteś wart.
    Jedynki Piątki eLki i duperelki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxon52 Zobacz posta
    Zaproponuj im pokazanie umowy na zbycie Twoich praw majątkowych a przecież takich nie mają w/g Twojej wypowiedzi . Więc nie mogą publikować bez Twojej zgody.Co do kwoty sam musisz się określić ile jesteś wart.
    Umowy oczywiście nie mają - to już zostało wyjaśnione w rozmowie telefonicznej.
    Że nie mogą publikować jest oczywiste.
    Pytałem czy w ostatnim czasie ktoś z Kolegów miał postępowanie odszkodowawcze bo po dzisiejszej rozmowie z ich prawnikiem który ma ochotę na "polemikę, którą przedstawi w korespondencji" mam zamiar iść prosto do sądu.
    Na ile się cenie wiem, aczkolwiek nie jest chyba wykroczeniem pytanie co do kwoty jakie zadałem.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Polemizować to oni będą a nóż klient zrezygnuje . Prawdopodobnie po twoich wyjaśnieniach bez prawnika się nie obejdzie .Trzeba się tylko zastanowić czy kwota jaką zażądasz jest realna i czy warta gra świeczki ( Twój czas , pieniądze i nerwy) Duże firmy mają to do siebie, na krzyk , swoją pewność a nuż
    mały zrezygnuje.Mam sprawę podobną toczy się już 2 lata ( biegli , rzeczoznawcy ) a końca na razie nie widać .Życzę cierpliwości.
    Jedynki Piątki eLki i duperelki

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

To poczekaj na tą polemikę bo pisząc cokolwiek przyznają się na piśmie do wykorzystania zdjęć i masz z głowy udowadnianie że je wykorzystali
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec Awatar BRS
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

nie mialem takiej sytuacji jeszcze ale znajomy mial..
    prawnik sam mu polecil skorzystac z cennika przyjetego
    przez zwiazek...
    tu chyba jest http://www.zpaf.pl/pl/content/prawa_aut/tabele.php
    Zapraszam do oddania glosu na najlepsze zdjecie 2012 roku, bo kilka jest ciekawych
    http://www.canon-board.info/konkursy...oll-596-a.html

Domyślnie

Dzieki wszystkim za informacje, z newsów powiem parę ciekawostek:
    Sprawa dotyczy 2 dużych instytucji poznańskich wspólnie organizujących coroczną imprezę
    Do promocji tej imprezy oczywiście stworzyli stronkę.
    Instytucja nr 1, która jak sądziłem jest o tyle bliższa tematu że na jej terenie odbywała się impreza nie reagowała na maile i telefony. Jedyną reakcją z ich strony było skasowanie galerii zdjęć. Po kilku dniach odezwał się w ich imieniu jakiś mecenas- o czym wcześniej Wam pisałem, który koniecznie chciał mi wysłać pismo ale jakoś do dzisiaj tego pisma nie widać.
    Instytucja nr 2 jak się okazało po kilkudniowym dobijaniu się telefonicznym jest głównym organizatorem tej imprezy. W końcu sam pan dyrektor łaskaw był rozmawiać ze mną, na wstępie poprosił o streszczenie sprawy bo "może nie wszystko wie". Jak już się dowiedział pyta: "no i co?" ręce opadają. Instytucja zajmująca się organizacją koncertów, wystaw itp a jej dyrektor pyta - no i co
    Pan dyrektor zachęcał do spotkania osobistego po długim weekendzie ale jeszcze przed napisał maila /zachęcany przeze mnie aby złożyć propozycje rozwiązania sprawy/ ale chyba chciał się okazać sprytnym pisząc ze mam mu przedstawić udokumentowane roszczenie.

Doczytałem w między czasie że art. 115 Ustawy o prawie autorskim przewiduje ściganie z urzędu takich spraw, wybieram się dziś do Policemajstrów złożyć zawiadomienie o przestępstwie. Może to się okaże prostszą drogą.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Na policji bedzie ciezko, malo wiedza o prawie autorskim itp , mi doradzil zeby odrazu zlozyc zawiadomienie w prokuraturze ( o ile doszlo do przypisania praw itp spraw podlegajacych karze pozbawienia wolnosci ).

Ale.

Na twoim miejscu wpierw do inst. ktora dala ciala wyslal listem poleconym wezwanie do zaplaty odszkodowania , argumenty , za co i dlaczego tyle , powolac sie na praw autorskiej , dac 7 dni na odpowied i wtedy w wypadku brak odpowiedzi sprawe dalej ciagnac. Maile i telefony to sobie mozna darowac , strata czasu.

Pozniej takie cos ci zaprocentuje bo gdyby doszlo do tego ze sprawa trafi do sadu , to masz papier ze wyraziles chec dogadania sie itd itp.

Jesli ta inst. glupia nie jest i maja madrego prawnika , zaplaca i dogadacie sie , a jesli nie to coz , dorzuc 50% do rozszczenia za straty moralne , i tak bekna bo do zlamania prawa doszlo juz , kwesti ile bekna.
    no comment...

Coś już napisał
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Życzę powodzenia ale nie widzę tego zbyt różowo. Miałem podobną sprawę jakiś czas temu , wykorzystanie moich zdjęć w katalogu reklamowym dużej firmy , złożyłem zawiadomieniena policji ,wszystkie dowody, orginały zdjęć ,zrzuty ze strony, żadnych wątpliwośći.
    I co ... po kilku miesiącach przyszło umorzenie. Można było się odwoływać , ale sobie odpuściłem bo sprawę prowadzi prokaratura właściwa dla miejsca zamieszkania pozwanego , czyli sprawy w drugim końcu polski i ciężko się przebić przez lokalne układy.
    5DMkII,40D,16-35IIL,24-70/2,8L,35/1,4L,85/1,8,135/2L,100/2,8IS L,270EX,430EXII,580EXII,dużo ELFO.

Strona 48 z 64 PierwszyPierwszy ... 38464748495058 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów