nazwiskiem musi być podpisane, ale nie dostaniesz za to pieniążków
nazwiskiem musi być podpisane, ale nie dostaniesz za to pieniążków
To postanowienie regulaminu jest napisane przez amatora, o czym świadczy m.in. tekst, zgodnie z którym "zdjęcia (...) tracą prawa autorskie". Te prawa ma tylko autor i co najwyżej może przenieść je na gminę i o to tutaj chodzi. Przeniesieniu podlegają tylko prawa majątkowe, co oznacza, że autor nie zobaczy żadne kasy za ich publikację. Niezbywalne są prawa osobiste i te autorowi przysługują zawsze. Zatem nie dostanie kasy, ale nie można mu odebrać jego autorstwa i jego dane powinny znaleźć się przy publikowanej fotce.
I tak jak to już było wałkowane na forum - kolejny konkurs, gdy organizator zapewnia sobie darmowe fotki. Uważam, że uczciwiej byłoby, gdyby przeniesienie praw dotyczyło tylko fotek nagrodzonych (powiedzmy, że nagroda jest w części ekwiwalentem wynagrodzenia), ale pozostali autorzy nic nie zyskują, a tracą prawa majątkowe.
Rutra007
mam duże watpliwości czy taki regulamin/umowa niesie jakieś skutki prawne - paragraf 3 jest zbyt ogólny moim zdaniem przejście praw majątkowych nie nastąpi (ale trzeba by przeczytać cały regulamin żeby mieć pewność). Jak się pisze regulamin to po pierwsze trzeba umieć pisać, a po drugie rozumieć tematykę o której się pisze lub poprosić kogoś o napisanie.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Prawa autorskie są dwojakiego rodzaju: osobiste oraz majątkowe. Z grubsza biorąc prawa osobiste to podpis pod zdjęciem, a prawa majątkowe to majątek za zdjęcie. W tym konkretnym przypadku można spytać organizatora konkursu na jakiej podstawie prawnej chcą pozbawiać praw autorskich osobistych uczestników konkursu.
Ostatnio dość często spotkać można ogłoszenia o temu podobnych konkursach, gdzie za cenę nagród typu statyw, tani aparacik itp. organizator chce pozyskać darmowe fotografie do promocji. To już nawet nie chodzi o nagrody, ale pewne rozpasanie się w obdzieraniu z praw autorskich to już jest gruba przesada.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ale po co? Przecież to nie chodzi o przeprowadzenie konkursu to chodzi o pozyskanie zdjęć bez wydawania kasy
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
wszedłem na stronę Międzyrzecza i przeczytałem, że konkurs adresowany jest do uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych. Wydaje mi się że wiedza nt. praw autorskich w tej grupie społecznej nie jest duża więc pewnie wystarczy taki zapis w regulaminie. Z drugiej strony nasuwa mi się taka dygresja w jakiej kondycji musi być Urząd Miejski w Międzyrzeczu, że stać ich na takie zapisy i chcą promować się dzięki zdjęciom uczniów podstawówek.
Ostatnio edytowane przez jkl8 ; 15-04-2010 o 13:09 Powód: Automerged Doublepost
Prawa autorskie przede wszystkim są zbywalne i niezbywalne. Autorstwo zdjęcia to jest prawo niezbywalne i żadna umowa nie jest w stanie tego zmienić. Przenieść można tylko prawa zbywalne, a do tych zaliczają się prawa majątkowe, czy prawo dysponowania dziełem.
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
Ten par. nie ma żadnej mocy prawnej, aby przekazać autorskie prawa majątkowe (osobistych jak wyżej koledzy powiedzieli - zrzec się nie da) potrzebna jest umowa i podpisy stron.
Druga sprawa, nawet po przeniesieniu praw majątkowych autorowi przysługuje możliwość żądania wyrównania (nie wiem czy to dobre słowo), głównie w przypadku, gdy autor uważa we aktualny właściciel zapłacił mu za mało, zwłaszcza w stosunku do tego jakie korzyści otrzymuje z tych utworów.
10D + Stuff
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Też uważam że taki paragraf nie jest skuteczny : polecam poczytać ustawę z przypisami, brak wymienionych pól eksploatacji - a takie przeniesienia nie są skuteczne - były wyroki w takich sprawach - jak pisałem kilka postów wyżej po pierwsze trzeba umieć pisać (po polsku) a po drugie wiedzieć co się pisze, ale żeby to stwierdzić z całą pewnością trzeba by przeczytać całą umowę.![]()
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
nie przysługuje.. ustawa określa to poprzez "wynagrodzenie w wysokości 5% ceny dokonanych zawodowo odsprzedaży oryginalnych egzemplarzy" i jak czytamy dalej ceny te są "cenami po odliczeniu podatku od towarów i usług należnego z tytułu dokonanej odsprzedaży".. więc chyba tylko na podstawie tego "utworowi przysługuje możliwość żądania wyrównania"
.
5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...