Strona 44 z 64 PierwszyPierwszy ... 34424344454654 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 639

Wątek: Prawa autorskie

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Jeżeli nie podpisywałeś z nimi umowy z informacją o przekazywaniu praw majątkowych do tych fot (na piśmie), to możesz ich olać. Prawa autorskie są tylko twoje i są niezbywalne!!! wiec możesz publikować gdzie ci się podoba.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacapa Zobacz posta
    Panowie, temat Pawki martwy od 3 lat:wink:
    Ale temat praw autorskich wiecznie żywy. Dlatego wszelkie tego typu wątki tu doklejam. Ci, co odpisują w temacie oryginalnego posta zamiast ostatnich postów grzeszą tylko "refleksem" .

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 4kwiatek Zobacz posta
    .

Prawa majątkowe mogą być też na podstawie umowy ustnej. Możliwe że do takiej umowy doszło w Twoim przypadku - a przynajmniej prawa do skutków takiej umowy rości stowarzyszenie...

Pozdrawiam...
    umowa o przekazanie praw musi być pisemna i jest odrobinę bardziej złożona niż się na pierwszy rzut oka wydaje można czasami nawet coś podpisać a prawa nie zostaną przekazane
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

zawsze trzeba mieć jasney układ i ustalić kto ma dostęp do zdjęć i na jakich warunkach.
    Może warto przytoczyć http://www.infinity.net.pl/~archie/wordpress/?p=972

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Hi...

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    umowa o przekazanie praw musi być pisemna i jest odrobinę bardziej złożona niż się na pierwszy rzut oka wydaje można czasami nawet coś podpisać a prawa nie zostaną przekazane
    O ile pamiętam to umowa przeniesienia praw majątkowych nie musi być zawarta na piśmie. Ale akurat nie będę się upierał. Co do skomplikowania umów dotyczących udzielenia praw do utworu - są umowy proste jak konstrukcja cepa, i takie których bez analizy komputerowej nie rozgryziesz... Możliwe jest tez przekazanie praw majątkowych bez specjalnej umowy. Np w przypadku gdy stosunek pracy zakłada także wykonywanie zdjęć - wtedy prawa do zdjęć będzie miał pracodawca...

Ba... spotkałem umowę gdzie wszystkie efekty pracy i poza nią (w trakcie trwania umowy) miały być własnością pracodawcy (umowa była cywilno-prawna). Ci co podpisali - podpisali także że ich dzieci będą własnością pracodawcy (he he ...

Pozdrawiam...

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 4kwiatek Zobacz posta
    Hi...

O ile pamiętam to umowa przeniesienia praw majątkowych nie musi być zawarta na piśmie. Ale akurat nie będę się upierał. Co do skomplikowania umów dotyczących udzielenia praw do utworu - są umowy proste jak konstrukcja cepa, i takie których bez analizy komputerowej nie rozgryziesz... Możliwe jest tez przekazanie praw majątkowych bez specjalnej umowy. Np w przypadku gdy stosunek pracy zakłada także wykonywanie zdjęć - wtedy prawa do zdjęć będzie miał pracodawca...

Ba... spotkałem umowę gdzie wszystkie efekty pracy i poza nią (w trakcie trwania umowy) miały być własnością pracodawcy (umowa była cywilno-prawna). Ci co podpisali - podpisali także że ich dzieci będą własnością pracodawcy (he he ...

Pozdrawiam...

Sprawa wydaje się dość skomplikowana, bo z jednej strony fotograf ma prawa autorskie do swego dzieła, ale z drugiej strony, gdy chodzi o zdjęcia osób, to owe osoby mają z kolei prawo do ochrony swego wizerunku.
    Nie może fotograf publikować zdjęć prywatnych osób tylko dlatego, że je sfotografował.
    Jak wiadomo, nawet na zdjęciach samochodów często rozmazuje się numery tablicy rozdzielczej, aby nie naruszać cudzego prawa własności.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pytanie z innej beczki, bo dotyczy raczej zgody na wykorzystanie zdjęć, ale zamieszczę tu, bo tematyka podobna.

Otóż niedługo będę robił (całkowicie nieodpłatnie, nie mam działalności) zdjęcia wnętrz (dajmy na to restauracji, hotelu czy czegoś w tym stylu, bez ludzi). Chciałbym mieć jednak świstek, że właściciel budynku zgadza się na publikację zdjęć jego budynku/wnętrz przeze mnie w moim portfolio (które w przyszłości może służyć celom zarobkowym). Rzecz w tym, że nie będzie żadnej umowy, bo jest to "po znajomości" i za darmo. Jednak chciałbym to wsypać ewentualnie do swojego folio i może w przyszłości dzięki temu zbierać klientów. Zdjęcia same w sobie nie będą sprzedawane w żadnych bankach zdjęć itp.
    Czy w takim przypadku wystarczy coś w stylu:
    Wyrażam wieczystą zgodę na wykorzystanie przez FOTOGRAF zdjęć mojego lokalu ADRES, wykonanych dnia DATA, na wszystkich polach eksploatacji, w celach komercyjnych i niekomercyjnych.
    Podpisy stron.
    Czy mam prawo tak sformułować zgodę nie mając działalności, a w przyszłości (mając działalność) móc dzięki tym zdjęciom znaleźć klienta?

Bywalec
    Miasto
    Pommern

Domyślnie

Powinieneś sprecyzować czy chcesz wykorzystać zdjęcia w celach reklamowych (porfolio) czy komercyjnych (sprzedaż). W tej chwili z umowy wynika, że chcesz mieć mieć wszelkie prawa do dysponowania tymi zdjęciami. Bez względu na to czy masz zarejestrowaną działalność czy też nie, jesteś autorem tych zdjęć i posiadasz prawa autorskie i majątkowe, chyba, że inna umowa stanowi inaczej. Nikt nie zabroni Ci zabezpieczyć swoich praw na przyszłość.

Ciekawi mnie kwestia, czy brak umowy z właścicielem lokalu, w przyszłości może być podstawą roszczeń z jego strony. On także nie posiada żadnej umowy, która by ograniczała Twoje prawa do tych zdjęć.
    EOS 5, 500N, 400D, 50D

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oxydum Zobacz posta
    Powinieneś sprecyzować czy chcesz wykorzystać zdjęcia w celach reklamowych (porfolio) czy komercyjnych (sprzedaż). W tej chwili z umowy wynika, że chcesz mieć mieć wszelkie prawa do dysponowania tymi zdjęciami.
    Dzięki za odpowiedź. Oczywiście chodzi wyłącznie o cele reklamowe, więc faktycznie muszę to nieco inaczej sformułować.
    Może ktoś jeszcze by się wypowiedział?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedź. Oczywiście chodzi wyłącznie o cele reklamowe, więc faktycznie muszę to nieco inaczej sformułować.
    Może ktoś jeszcze by się wypowiedział?
    Ja bym czegoś takiego jak Ty proponujesz nie podpisał. Bo miałbym obawy że sprzedawałbyś fotki mojego lokalu do reklam, billboardów itp i to tak przerobione że nie byłoby widac że to mój lokal, więc zero reklamy/zysku dla mnie z wyrażenia takiej zgody.

Spróbuj w ten deseń:

" Wyrażam bezterminową zgodę na publikację przez FOTOGRAF zdjęć mojego lokalu ADRES, wykonanych dnia DATA w swoim portfolio, w celach promocyjnych.
    Podpisy stron."

Coś takiego brzmi o wiele mniej zaborczo.

Strona 44 z 64 PierwszyPierwszy ... 34424344454654 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów