A tak z ciekawości - co to za wesołe stowarzyszenie?![]()
A tak z ciekawości - co to za wesołe stowarzyszenie?![]()
Z tego co wiem, to w statucie nie może być zapisów tego typu.
Jeśli stawiają Ci takie kosmiczne wymagania, to lepiej zrezygnuj z takiego stowarzyszenia.
Akredytację da się załatwić w inny sposób. Jest na rynku kupę wolnych strzelców, którzy załatwiają akredytację, bez przynależności do czegokolwiek![]()
350d + kit 18-55 + Tamron 28-75 2,8 + Taron 55-200 4-5,6 + Tumax 386 AFZ
Dzieki wielkie za wszystkie wypowiedziBardzo mi pomogliście. Pozdrawiam.
napisz, co to za ekipa może, żebyśmy się jej na przyszłość wystrzegali...
Niestety sprawy prawne są trudne do rozstrzygnięcia bez dokładnej analizy umowy i artykułów. Planuję zakup książki:
"FOTOGRAF, FOTOGRAFIA, PRAWO"
mec. Wojciech Orżewski
Może ktoś czytał, albo zna ciekawszą pozycję?
No tak ale na wszelki wypadek dobrze by było się dzielić informacjami o takowych, po co następni mają się naciąć.
To stowarzyszenie jest tak ucziwe ze "podobno" nikt z tam pracujących nie ma korzyści... Poza zakupem komputerów, aparatów i innego sprzętu oraz wejściem na akredytacje na mecze. Nie chcem podawać nazwy. W każdym bądź razie już tam nie należe.
Hi...
Może coś przeoczyłem - ale nikt tak naprawdę nie napisał dokładnie o Twoich prawach do zdjęć. Prawa autorskie do utworu dzielimy na 2 rodzaje.
1. Prawa osobiste - są niezbywalne - na podstawie tych praw nikt nie może się podpisać pod Twoim zdjęciem
2. Prawa majątkowe - zbywalne jak najbardziej - to jest ten rodzaj praw, który podlega obrotowi w ramach np umów o pracę, umów o dzieło i innych.
Prawa majątkowe mogą być dodatkowo zbywane na określonych polach eksploatacji (np internet, prasa itp), jak i tez np na określony czas. Mogą być to prawa wyłączne (np sprzedaż prawa do wyłącznej publikacji), mogą być tez to prawa zbyte w celu dalszego ich odsprzedawania (ale uwaga - nie dotyczy praw do oprogramowania komputerowego).
Prawa majątkowe mogą być też na podstawie umowy ustnej. Możliwe że do takiej umowy doszło w Twoim przypadku - a przynajmniej prawa do skutków takiej umowy rości stowarzyszenie...
Pozdrawiam...